Na redno vzdrževanje te naprave radi pozabimo, dokler ne zbolimo ali nas udari po žepu

Foto: Profimedia

Veliko boste naredili za svoje zdravje in celo privarčevali, če boste klimatsko napravo očistili vsaj enkrat na leto.

En vročinski rekord za drugim … Zdi se, da so poletne temperature vse višje, kar predstavlja veliko obremenitev za naše telo. Večina od nas si zato življenja brez klimatske naprave, ki jo mnogi uporabljajo tudi za ogrevanje, ne zna več predstavljati. Čeprav so te naprave postale pomemben del našega vsakdana, pa jim posvečamo premalo pozornosti.

Da bi enota delovala pravilno in bi nam služila več let, klimatske naprave zahtevajo redno vzdrževanje. Če na to pozabimo, bo delovala slabše, za delovanje pa bo porabila več energije. Zamenjava umazanega ali zamašenega filtra s čistim lahko zmanjša porabo energije vaše klimatske naprave za 5 do 15 odstotkov, pišejo na spletni strani ameriškega ministrstva za energijo.

Slabo vzdrževana naparava pa vas ne bo udarila le po žepu, ampak tudi zdravju. Klimatske naprave odstranjujejo onesnaževalce, ki v prostor prihajajo od zunaj. Ti se ujamejo v filtre, ki pa jih je treba redno očistiti, da potencialno nevarni majhni delci (virusi, bakterije, plesni in alergeni) ne bi prišli nazaj v zračni obtok in v naša pljuča ter sprožili alergije, napade astme ali druge respiratorne težave.

Petrol klimatske naprave ženska v stanovanju

Kolikokrat na leto bi morali očistiti klimatsko napravo?

Da bi zagotovili učinkovito delovanje klimatske naprave, je potrebna redna menjava ali čiščenje njenih filtrov, in to vsaj enkrat na leto. Nekateri filtri so za večkratno uporabo, druge je treba zamenjati. Med sezono hlajenja je priporočljivo, da filter očistite ali zamenjate vsak mesec ali vsaj na dva meseca, svetuje ameriško ministrstvo za energijo. Če je klimatska naprava ves čas prižgana ali izpostavljena velikim količinam prahu ali živalskim dlakam, boste morali čiščenju posvetiti še več časa. Klimatske enote, ki so v kuhinji ali blizu nje, pa je treba globinsko očistiti pogosteje kot druge enote v vašem domu, in sicer zaradi hlapov in olj, ki se sproščajo med kuhanjem in vpijejo v filter.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na to, kako hitro se bodo prah, plesen in umazanija kopičili v klimatskih sistemih, so (Vir: Air Solutions):

  • Raven vlažnosti v prostoru
  • Lokacija klimatske naprave
  • Uporaba preprog
  • Pravilna vgradnja klimatske naprave
  • Kako pogosto je prostor očiščen prahu in drugih snovi, kot so dlake hišnih ljubljenčkov
  • Kakovost zraka v okolju
  • Uporaba kadil, sveč, eteričnih olj

Znaki, da je vaša klimatska naprava umazana

Višji račun za elektriko: Slabo vzdrževana klimatska naprava lahko znatno poveča vašo porabo energije. Nabrana umazanija bo omejila pretok zraka in obremenila celotno napravo, zaradi česar bo porabila več elektrike.

Daljše delovanje: Ste opazili, da mora biti vaša klimatska naprava prižgana dalj časa, da bi dosegli želeno sobno temperaturo? Ker je umazanija zmanjšala pretok zraka, potrebuje klimatska naprava več časa, da ohladi/ogreje vaš prostor.

Simptomi, podobni prehladu: Vsakič, ko vaša klimatska naprava deluje, se v napravi nakopičeni alergeni sprostijo v zrak. Redno čiščenje klimatske naprave je zelo priporočljivo za tiste, ki trpijo zaradi astme, težav s sinusi …

Foto: Profimedia

Klimatsko napravo lahko očistite sami

Čiščenje klimatske naprave lahko izvedete sami, pomembno pa je, da se pri tem držite navodil proizvajalca. Najprej jo izklopite iz električnega omrežja in očistite zunanje dele naprave. “Priporočljivo je uporabiti posebno čistilo za klimatske naprave ali pa mila s pH-vrednostjo okoli 7 – nikoli pa za čiščenje klimatske naprave ne uporabljajte razredčil, bencina, insekticidov ali drugih agresivnih čistil. Nato se lotite čiščenja prašnih filtrov, ki se nahajajo pri režah, kjer notranji zrak v prostoru vstopa v klimatsko napravo. Večinoma zadostuje že redno spiranje pod tekočo vodo. Zatem s krpo in vodo očistite lopute klimatske naprave, pri čemer pazite, da ne poškodujete senzorjev ali mehanizma za usmerjanje zraka,” svetujejo na spletni strani Petrola. Ne pozabite očistiti tudi uparjalnika. “Če je uparjalnik močno umazan, pri čiščenju uporabite namenske čistilne ter razkužilne pene, močno neprijeten vonj pa je znak, da vas mora obiskati serviser.”

Katere zdravstvene težave še lahko povzroči uporaba klimatskih naprav?

Po pisanju WebMD in Global News poleg težav z dihanjem zaradi alergenov z uporabo klimatskih naprav povezujejo še te zdravstvene nevšečnosti:

Stalna utrujenost, prehladi: Se sredi julija tresete za pisarniško mizo? To je morda razlog, da ste tako utrujeni. Raziskave kažejo, da imajo lahko ljudje, ki delajo v preveč klimatiziranih okoljih, kronične glavobole in so ves čas utrujeni. Tisti, ki delajo v zgradbah, ki jih nenehno prečrpava hladen zrak, trpijo tudi za stalnim draženjem sluznice, zaradi česar so bolj ranljivi za okužbe.

Suha koža in suhe oči: Pomanjkanje vlage v klimatiziranih prostorih lahko izsuši kožo in oči, ki postanejo razdražene.

Slabša simptome kroničnih bolezni: Znano je, da klimatski sistemi krepijo simptome nekaterih bolezni, kot so nizek krvni tlak, artritis in nevritis.

Slabše prenašanje visokih temperatur: Tisti, ki veliko časa preživijo v klimatiziranem okolju, postajajo vse bolj občutljivi na visoke temperature. Gre predvsem za posledico preobremenitve telesa pri selitvi iz hladnega okolja v vroče.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,668
17.06.2024 ob 13:18
3,913
18.06.2024 ob 22:02
33,808
11.06.2024 ob 21:36
1,236
13.06.2024 ob 21:48
570
11.06.2024 ob 22:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close