Na kaj je treba biti pozoren pri terapiji, ki jo promovirajo tudi znani Slovenci

Foto: Profimedia

Na spletu lahko najdete vse več ponudnikov za vitaminske infuzije, na katere prisegajo tudi nekateri znani Slovenci. Imajo ti tretmaji lahko negativne učinke? To pravi zdravnica.

Veliko vplivnežev dela promocijo za vitaminske infuzije, ki naj bi bile eden od najhitrejših in najbolj učinkovitih načinov vnosa vitaminov in hranil v telo. Pravijo, da pripomorejo k izboljšanju fizičnega počutja in razpoloženja ter da krepijo imunski sistem. Te infuzije naj bi bile bolj učinkovite od jemanja prehranskih dodatkov, saj vitamine in minerale aplicirajo v krvni obtok. Medtem ko vaše telo hranila običajno absorbira počasi, mu ta terapija omogoča hitro absorbiranje pri višjih odmerkih. Pred infuzijo je sicer treba opraviti krvne preiskave, saj vam bodo na podlagi zdravstvenega stanja svetovali najprimernejšo terapijo.

Posvetujte se z zdravnikom

Za mnenje o teh terapijah smo vprašali družinsko zdravnico ZD Ljubljana, Majo Milohnoja Berčič, dr. med., spec. “Vsak posameznik naj se, predno se odloči za vitaminsko infuzijo, posvetuje z izbranim družinskim zdravnikom. Pomembno je vedeti, da se nekateri vitamini iz telesa izločajo, tudi če se predozirajo, nekateri pa se nabirajo v telesu, predvsem tisti, ki so maščobno topni. V nekaterih primerih lahko vitamini zelo obremenijo jetra,” je razložila naša sogovornica, ki vsem, ki bi terapijo radi preskusili, svetuje, da nekaj tednov ne uživajo nikakršnih drugih vitaminov. “Svetujemo urejeno prehrano še naprej. Poskrbeti je treba, da je odvajanje vode in blata normalno.”

Pomembno je tudi, da se pred infuzijo preveri posameznikovo stanje. “Starejši pacienti, predvsem srčno-žilni bolniki in drugi kronični bolniki, so bolj ogroženi, zato morajo biti še posebej previdni,” svari dr. Milohnoja Berčič.

Na spletni strani WebMD previdnost pri tej terapiji svetujejo tudi osebam, ki imajo težave z ledvicami. Visok odmerek vitamina C povzroči, da vaše telo proizvaja oksalate, kar poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Te infuzije lahko zmotijo tudi ravni elektrolitov, prevelik odmerek kalija pa lahko povzroči potencialno smrtne aritmije. Prekomerna hidracija je še eno tveganje prepogostega zdravljenja z vitaminskimi infuzijami. Slabost, glavoboli in zmedenost so lahko posledica prekomerne hidracije.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
30
23.04.2024 ob 10:31
1,638
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close