Možgani drugače zaznavajo kalorije, zaužite v trdni in tekoči obliki

N. K., 24. februar 2024
PrehranaŽivljenjski slog
Sadje in sadni sokovi na mizi
FOTO: Zlatko Đurić, Unsplash

Nekateri so presenečeni nad zaskrbljenostjo zaradi pitja 100-odstotnih sokov, češ, sadje je zdravo, kajne?

Vendar je nova raziskava pokazala, da je uživanje 100-odstotnih sokov povezano z blagim povečanjem telesne teže. “Osnovni problem uživanja 100-odsotnih naravnih sokov je količina,” je za CNN dejal dr. Walter Willett, profesor epidemiologije in nutricionistike. “Kako pogosto pojemo tri pomaranče? Kozarec naravnega soka namreč vsebuje približno tri pomaranče, kar lahko zaužijemo v minuti ali dveh. S tem bomo zaužili kar nekaj kalorij, poleg tega bo zaradi soka poskočil naš krvni sladkor.

Sadni napitki niso zamenjava za sadje

Sadje in zelenjava, če je zaužito v kosu, vsebuje cel ‘paket’ hranilnih snovi: ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, minerale in vitamine, ki vsebujejo vlaknine. Če odvzamemo ‘paket’, odstranimo vlaknine in strukturne dele hrane, kar naše telo prebavi in presnavlja drugače.

Denimo, če pojemo celo jabolko, raven krvnega sladkorja ne bo poskočila, saj se fruktoza, sladkor, ki je naravno prisoten v nekaterem sadju in zelenjavi, počasi sprošča v kri. Če popijemo jabolčni sok, pa fruktoza preplavi kri, kar ni dobro za naše telo, na kar se telo odzove z različnimi mehanizmi, s katerimi skuša ohranjati normalno raven sladkorja v krvi. Denimo, jetra, ki presnavljajo sladkorje, velik del teh kalorij pretvorijo v maščobo, ki jo telo zlahka shrani in zadrži zunaj krvi. Poleg tega tudi možgani drugače zaznavajo kalorije, zaužite v trdni in tekoči obliki.

“Slajeni in aromatizirani ‘sadni’ napitki imajo le malo skupnega s sadjem. Sokovi iz sveže stisnjenega sadja in brez dodanega sladkorja ter drugih dodatkov so bolj podobni sadju, niso pa njegova zamenjava. Po nekaterih smernicah lahko sveže iztisnjen sok upoštevamo za pol enote sadja, iz katerega je sok narejen. To je do neke mere res, vendar pa v prehranski znanosti poteka v zadnjem času razprava o tekočih kalorijah. Mednje sodijo tudi sokovi. Naše telo tekočine zaznava drugače kot trdno hrano, saj je mehanizem za potešitev žeje drugačen od mehanizma za potešitev lakote. Razvojno naše telo ni prilagojeno na izkoriščanje kalorij v tekoči obliki, saj tudi hormona lakote (grelin) tekoča ‘hrana’ ne znižuje tako kot trdna. Na splošno velja, da je za žejo najprimernejša voda in ne kalorični (tudi sadni) napitki,” je za ABC zdravja napisala dr. Polona Prohinar.

Ne za hidracijo, temveč …

V meta analizi, ki je potrdila povezavo med blagim povečanjem teže in uživanjem 100-odstotnih naravnih sokov, izsledki pa so bili objavljeni v JAMA Pediatrics, so raziskovalci analizirali 42 raziskav. Med otroki je bil vsak dodatni popiti kozarec 100-odstotnega soka povezan z 0.03 višjim ITM. “Čeprav to ne zveni veliko za posamezno osebo, pa ima lahko velik vpliv, če se upošteva, da večina ne popije le enega kozarca soka,” je dejala ena od soavtoric raziskave Vasanti Malik.

100-odstotnih sokov naj ne bi uživali za hidracijo, bolj kot občasno sladko poslastico.

Imate vprašanje za strokovnjaka? Posvetujte se na forumu Prehrana in varnost živil.

Vir: https://edition.cnn.com/2024/01/16/health/juice-weight-gain-study-wellness/index.html

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close