Moj otrok gre v šolo. Kako omiliti stres?

punčka šola učenje

Odhod v šolo in prvo srečanje z učiteljem ali učiteljico je nepozabno doživetje, ki si ga zapomnimo za vse življenje. Večina otrok se šole veseli, nekateri pa so ji nenaklonjeni ali pa se odhoda v šolo bojijo, kar jim prinaša stres.

Odhod v šolo in prvo srečanje z učiteljem ali učiteljico je nepozabno doživetje, ki si ga zapomnimo za vse življenje. Ta tema zanima številne strokovnjake. Na podlagi raziskav poudarjajo, da se večina otrok šole veseli, in sicer zaradi velike želje po učenju, pridobivanju novih znanj, po spoznavanju učiteljev in doseganju odličnega uspeha, kot je to pri njihovih starejših sorojencih. Novo okolje in spoznavanje vrstnikov jim vzbuja dodatno vedoželjnost. Nekateri otroci pa odhodu v šolo niso naklonjeni. Med glavnimi razlogi za to naštevajo predolgo sedenje v šolskih klopeh, pomanjkanje oz. odsotnost igranja, strogost učiteljev in pretežke učne naloge. Taki odgovori otrok so pričakovani in naravni, vendar pa lahko vplivajo na razvoj strahu pred šolo in predstavljajo tveganje za nastanek stresa.

Strokovnjaki poudarjajo, da je lahko odhod v šolo velik izvor stresa že pri petletnikih. Intenziven in dolgotrajen stres lahko oteži otrokovo prilagajanje in slabo vpliva na njegov šolski uspeh.

Od kod prihaja stres?

Glavni razlogi za stres so ločenost od staršev, nov dnevni ritem, otrokova nerealna predstava o šoli, novi sošolci in novo okolje. Sklepanje novih prijateljstev, previsoke zahteve učiteljev in strog šolski red lahko v otroku vzbudijo negotovost in tesnobo. Dodaten stres so za otroka previsoka pričakovanja staršev in učiteljev o njegovem uspehu in hitrosti usvajanja novih znanj, kot so branje, pisanje in računanje.

Nekaj nasvetov, kako otroku omiliti stres

Odhod v šolo je ena izmed prelomnic za otroka pa tudi za vas, starše. Da bo potekala čim lažje in čim manj boleče, ustrezno pripravite otroka na šolo in mu dajte dovolj časa, da se prilagodi. V nasprotnem primeru boste ustvarili dodaten stres in z njim negativno vplivali na otroka.

Zadolžite otroka za opravljanje nekaterih del že od malih nog (npr. hranjenje in sprehajanje hišnega ljubljenčka). S tem ga boste naučili odgovornosti in tako pripravili na šolo. Otrok, ki je vajen opravljati svoje dolžnosti in naloge, bo lažje sprejel sistem šolskih obveznosti, disciplino in šolski red.

Otroku šolo realno predstavite. Pojasnite mu, da bo z odhodom v šolo dobil nove obveznosti in naloge, ki jih bo moral opraviti, pa če mu bodo všeč ali ne. Povejte mu, da je šola kraj, kjer bo lahko spoznal nove prijatelje in doživel veliko lepega, kar mu bo ostalo v spominu vse življenje.

Opazujte vedenje svojega otroka in njegova različna čustvena razpoloženja. Pogovarjajte se z njim in pokažite zanimanje za spremembe, ki jih doživlja. Podpirajte ga in okrepite njegovo samozavest. Povprašajte ga, kako je preživel dan v šoli, saj bo otroku tako prešlo v navado, da vam bo o tem pripovedoval vsak dan in z vami delil svoja šolska doživetja, vi pa boste tako lažje odkrili, ali ga morda kaj muči. Podprite ga pri prilagajanju, tako da ga spremljate v šolo in mu pomagate pri organizaciji in opravljanju obveznosti, obenem pa poskrbite, da bo na voljo dovolj časa za vajino skupno druženje.

Posvetite se tudi sebi. Razmislite o svojih občutkih in se pripravite na spremembe. V nasprotnem primeru boste svoje občutke in neverbalna sporočila prenesli na otroka, zaradi česar bo negotov.

Namesto zaskrbljenosti bodite na otroka ponosni in izrazite veselje in vznemirjenje ob njegovem odhodu v šolo. Naj bo to še en izziv za vas in vašega otroka.

Poleg staršev imajo pri zmanjšanju stresa pomembno vlogo tudi učitelji. Zelo pomembno je, da otrok že prvi šolski dan občuti pozornost, medsebojno spoštovanje in toplino. Z aktivnim vključevanjem otroka v pouk in posluhom za njegovo razmišljanje lahko učitelji odkrijejo njegove strahove in jih pravočasno ublažijo.

 

 

Foto: Pexels

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,298
21.06.2021. ob 13:57
110,159
21.06.2021. ob 15:27
Preberi več