Jana Pahole, dr. med.

Jana Pahole, dr. med.
Jana Pahole, dr. med.

Jana Pahole, dr. med., spec. internistične onkologije je bila od leta 2006 bila zaposlena kot zdravnica na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Po specializaciji iz internistične onkologije je delovala na področju akutne paliativne oskrbe in na oddelku za zdravljenje limfomov.

Večletne izkušnje s številnimi bolniki in njihovimi svojci so ji počasi odstirale nenagovorjene tematike, ki so izostale iz vsakdanjega dela. V času, ki je namenjen za obravnavo tako kompleksnega stanja, kot jo prinese diagnoza rak, se večina pogovora vrti okoli medicinskih izrazov in fizičnega počutja, pogrešala pa je pogovor okoli bolnikovih vrednot in želja, pogovore o odnosih, v katere je posameznik vpet, o nazorih in eksistencialnih vprašanjih.

Zato je v njej začela rasti želja po dodani vrednosti zdravniški obravnavi v kateri bi se imela možnost srečati se kot človek s človekom, ustvariti dovolj varno okolje in dovolj časa, da se nagovorijo tudi ‘manj medicinske’ teme. Ob tem pa zagotoviti razumevanje bolezni, raztolmačiti strokovne izraze in na ta način opolnomočiti posameznika, da se lažje spoprime z maligno boleznijo. Da ima na voljo čas, da vpraša tako o zdravljenju, neželenih učinkih le-tega, možnih vplivih na vsakdanje življenje in vse, kar vrta po mislih ob novi situaciji v življenju. In kadar gre bolezen svojo pot, da se v obravnavo povabi tudi svojce in se spodbudi odprta komunikacija tudi o smrti in vseh stiskah povezanih z minljivostjo. Da se najde upanje tudi ko ozdravitev ni več mogoča. 

Poleg medicinske izobrazbe se je Jana Pahole dodatno usposabljala na področju nenasilne komunikacije, refleksoterapije in medicinske hipnoze, kjer je leta 2022 pridobila naziv terapevt medicinske hipnoze. Danes deluje kot integrativna onkologinja in svetovalka na Posvetuj.se.

Zdravnica odgovarja na forumu Kako živeti z rakom? in Limfom in levkemija.

New Report

Close