Krup ali laringitis

Uredništvo, 18. avgust 2021.

Krup ali laringitis je bolezen dihal, ki jo običajno sproži akutna virusna okužba zgornjega respiratornega trakta.

Krup ali laringotraheobronhitis je bolezen dihal, ki jo običajno sproži akutna virusna okužba zgornjega respiratornega trakta. Posledica okužbe je oteklina grla, ki moti normalno dihanje, ter spremljajoči klasični simptomi – lajajoč kašelj, siganje (stridor) in hripavost, ki se navadno poslabšajo ponoči. Krup se najpogosteje pojavlja pri otrocih v starosti od 6 mesecev do 3 let. Gre za relativno pogosto stanje, najpogostejše v jeseni, širi se z zrakom ali s stikom z okuženimi izločki.

Vzrok bolezni

Najpogostejši vzrok bolezni je okužba z virusom parainfluence tipa 1 in 2. V redkejših primerih so lahko virusni povzročitelji tudi respiratorni sincicijski virus (RSV), virus influence, adenovirusa, rinovirus, virus ošpic in Mycoplasma pneumoniae. Stalno ponavljajoči se krup je posledica alergijske reakcije, ki se pojavi zaradi okužbe z virusom.

Krup bakterijskega izvora se deli na davico grla, bakterijski traheitis, laringotraheobronhitis in laringotraheobronhopneumonitis, ki so običajno posledica primarne virusne okužbe, bakterijska okužba pa se ji pridruži naknadno.

Simptomi

Krup se običajno pojavi s simptomi prehlada, kot so lajajoče kašljanje, hripavost in respiratorni stridor. Dihanje je pospešeno in globoko, polovica obolelih otrok ima tudi vročino.
Napad krupa se pogosto pojavi ponoči, otroka zbudijo dihalna stiska, rezek suh kašelj z bolečim grlom in značilen lajajoč glas.
V hujših primerih se lahko pojavi cianoza, ki ji sledi vse plitvejše dihanje, ob vsakem vdihu pa se spodnji del prsnega koša udre. V takem primeru pokličite zdravnika ali otroka nemudoma odpeljite do najbližje zdravniške pomoči.

Diagnoza

Diagnoza se postavi na temeljih določenih simptomov ter z izključitvijo drugih vzrokov motenj zgornjih dihal, potrdi pa se z rentgenskim slikanjem vratu.

Napoved

Bolezen oziroma simptomi se običajno izboljšajo v dveh dneh, lahko pa trajajo do sedem dni.

Zdravljenje

Zdravi se z antipiretiki, adrenalinom in kortikosteroidi. Terapija z zdravili se dopolnjuje z mirovanjem, rehidracijo in uporabo vlažilnika zraka.

Najboljše »zdravilo« je, da otroka odnesete na svež in hladen zrak. Naj ga nekajkrat vdihne, da se oteklina v grlu vsaj malo zmanjša in da skozenj pride nekaj več zraka. Ob hujšem napadu dihalne stiske je priporočljiva tudi »domača savna«, zato se z otrokom zaprite v kopalnico ter odprite vse pipe z vročo vodo. Voda naj teče, dokler se prostor ne napolni s paro, v parni kopalnici z otrokom pa ostanite vsaj deset minut.

Prav tako poskrbite, da ima otrok privzdignjeno vzglavje, zrak v sobi pa naj bo vlažen.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,839
12.06.2021. ob 11:03
6,934
16.08.2021. ob 15:44
19,814
01.06.2021. ob 11:45
11,870
23.08.2021. ob 12:11
139,175
27.09.2021. ob 04:19
Preberi več

New Report

Close