Foto: Profimedia

Kineziolog Uroš Kožar in biatlonec Jakov Fak sta razjasnila nekaj najpogostejših zmot in resnic o teku.

Čeprav tek spada med najpreprostejše aktivnosti, gre lahko marsikaj narobe. “Če se je lotimo narobe, lahko škodimo svojemu zdravju. A pozitivni vplivi teka vsekakor prekašajo negativne,” je na dogodku v digitalnem centru Triglav Lab poudaril kineziolog Uroš Kožar in skupaj z biatloncem Jakovom Fakom razbil mite o teku.

Tek je ena od mojih najljubših športnih disciplin. Vedno se ga lotim po kakšni bolezni, da najhitreje postanem spet fit. Rad tečem po različnih podlagah, najraje po gozdnih poteh, kjer je teren razgiban. Vsem bi priporočil tek in ustrezne vaje za moč za stabilizacijo telesa, da boste lahko uživali v tem prekrasnem športu.

Jakov Fak

Je lahko tek škodljiv za kolena?
Lahko je. Še posebej za tiste tekače, ki poskušajo prehitevati fiziološke procese in ne upoštevajo splošnih načel zdrave telesne aktivnosti. Brez postopnosti je tek gotovo slab za kolena. Torej zgolj zaradi načina, na kakršnega se ga lotimo. Tek in telesna aktivnost kot taka namreč skrbita za adaptacijo, redno obnovo in na splošno za boljše zdravje kolen,“ je poudaril Kožar.

Muskelfiber škodi mišici?
Gre za bolečino v mišicah, ki navadno nastane 24 do 48 ur po telesni aktivnosti. V osnovi so to mikropoškodbe mišičnih vlaken. A po Kožarjevih besedah ne gre za nepopravljivo škodo. Ko muskelfiber mine, je mišica celo močnejša in odpornejša. Samo raztezanje muskelfibra ne bo preprečilo, ampak ga s pretiranim lahko zgolj poslabšamo. Blagi iztegi po teku pa seveda ne bodo škodovali, je dodal.
 
Je raztezanje pred tekom nujno?
Če gremo zgolj na lahkoten joging, po Kožarjevih besedah pretirano raztezanje ni potrebno. Nekaj dinamičnih razteznih vaj sicer ne bo škodovalo, če ste bili pred tem 8 ur v službi, za računalnikom. Pred tekom se je torej dobro pripraviti z dinamičnimi razteznimi vajami, ki telo pripravijo na obremenitve.
 
Je pristanek na peto slab?
“Če je tehnika teka primerna, pristanek na peto ni slab. Tehnika teka namreč ni zgolj pristanek na peto in na drugi strani pristanek na sprednji del stopala, pač pa je usklajeno gibanje celotnega telesa. Če je korak predolg, pristanek predaleč pred telesom in na iztegnjeno koleno, pa je lahko pristanek na peto dejavnik povečanega tveganja za nastanek poškodb,” ugotavlja Kožar.

Foto: Profimedia

Asfalt škodi kolenom?
Kožar je ovrgel tudi trditev, da tek po asfaltu škodi. Po njegovih besedah ni čudežne površine,  ki bi našo silo ob pristanku na tla »kar nekako posrkala vase in ne povzročila obremenitev na naše telo in sklepe«. Vse je namreč odvisno od tega, ali se teka lotimo na pravi način in z ustrezno tehniko. “Je pa res, da so urejene podlage, kot je asfalt, problematične zaradi monotonosti gibanja. Dolžina koraka je vedno enaka, obremenjene so enake strukture telesa. Medtem pa je tek po gozdni stezi veliko bolj dinamičen,” je pojasnil.

Kožar je prikazal tudi vaje, ki lahko pomembno zmanjšajo možnost poškodb pri teku. Več o tem v videu.

O avtorju

I. K.

New Report

Close