Kako živeti dlje?

Foto: Profimedia

Izmerite si krvni tlak, nadzorujte ga in živite dlje!

To je slogan letošnjega svetovnega dneva hipertenzije, ki ga zaznamujemo 17. maja, in je namenjen ozaveščanju o pomembnosti rednega merjenja krvnega tlaka. Le z rednim merjenjem krvnega tlaka lahko namreč pravočasno odkrijemo hipertenzijo in tudi ukrepamo.

Zvišan krvni tlak je najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. “Ima ga vsak četrti odrasli oziroma 1,8 milijarde ljudi. Ključna za ohranjanje zdravja sta zgodnje odkrivanje in zniževanje,” opozarjajo pri Združenju za hipertenzijo. “Če je zvišan dlje časa, to pomeni tveganje za zdravje in nepopravljive poškodbe notranjih organov, predvsem srca, možganov, žilja in ledvic. Le z rednimi meritvami lahko hitro odkrijete zvišan krvni tlak in ga začnete zniževati,” še dodajajo.

Z ustreznim merilnikom si ga lahko izmerite doma. Pravilen postopek si lahko ogledate v videu, v katerem boste izvedeli tudi, kdaj si zjutraj izmeriti krvni tlak in zakaj si ga morate pri prvem merjenju izmeriti na obeh rokah.

Številki, ki si ju je vredno zapomniti

O hipertenziji govorimo, če krvni tlak presega 140/90 mm Hg. Prva številka je vrednost sistoličnega krvnega tlaka, to je najvišjega krvnega tlaka v žili ob utripu srca. Druga številka pa je vrednost diastoličnega krvnega tlaka, to je najnižjega krvnega tlaka v žili med dvema utripoma, ko srčna mišica počiva. Vitalni organi, kot so srce, možgani in ledvice, učinkovito delujejo, če je krvni tlak pod 140/90 mm Hg.

Z zniževanjem zvišanega krvnega tlaka ne odlašajte

Prvi ukrep, ki ga svetuje zdravnik, je običajno sprememba življenjskega sloga:

  • zmanjšanje telesne teže,
  • telesna dejavnost,
  • prenehanje kajenja,
  • omejitev soli v prehrani,
  • omejitev pitja alkoholnih pijač in
  • dovolj spanja.

Če je krvni tlak tudi po več mesecih (običajno 3–6 mesecih) upoštevanja priporočil za zdravo življenje še vedno nad 140/90 mm Hg, se zdravnik odloči za zdravljenje z zdravili. “Zdravniki se za izbor terapije odločamo na osnovi izvidov o morebitnih pridruženih boleznih, upoštevamo pa tudi že izraženo prizadetost posameznih organov in splošno anamnezo vsakega posameznika. Z dostopnimi zdravili lahko predvidimo varno in učinkovito terapijo za vsakega posameznika. Danes je mogoče zniževati tlak tudi s kombiniranimi tabletami, ki so za jemanje enostavnejše, pa tudi učinkovitejše,” pojasnjuje Jana Mrvar, dr. med., specialistka družinske medicine v Zdravstvenem domu Novo mesto.

Diagnoza zvišanega krvnega tlaka lahko prinese številna vprašanja in skrbi glede prihodnosti. Številni se sprašujejo, kako bo zdravljenje vplivalo na njihovo življenje. Ali se bo kakovost življenja znižala? Ali bodo lahko še naprej počeli stvari, ki jih imajo radi? Doc. dr. Jana Brguljan Hitij, predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo, pojasnjuje:

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
19.06.2024 ob 09:20
297,368
19.06.2024 ob 07:39
113,004
19.06.2024 ob 08:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close