Kako poskrbeti zase, medtem ko skrbite za ljubljeno osebo z rakom

Foto: Pixabay

Telesno, čustveno in duševno zdravje svojca negovalca, ki skrbi za ljubljeno osebo z rakom ali drugo boleznijo, je ključnega pomena za oba. Če ste negovalec, poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje. Ne pozabite nase!

Postati svojec – negovalec ni nekaj, kar bi si želeli. Razen, če je to poklic, ki ga profesionalno opravljate. Ko skrbite za ljubljeno osebo z rakom ali drugo kronično boleznijo, za starše ali stare starše, ki jim zdravje peša, pa gre za situacije, ki so vam na nek način vsiljene. 

Lahko se zgodijo nenadoma in na splošno za to ne prejmete nobenega usposabljanja ali navodil. Preprosto “se z njimi spopadete”. Mnogi se sploh ne dojemate kot oskrbovalci. Skrb za ljubljeno osebo, ki je zbolela in je v stiski, potrebuje pomoč, je preprosto to, kar počnete. Zlasti za partnerje in družinske člane je to “pričakovana” stvar, če nekdo od bližnjih resno zboli.

Na koncu naredite vse, kar je potrebno, ne glede na to, koliko časa je to potrebno, da bi bili ob ljubljeni osebi, ko vas najbolj potrebuje. Skrb za ljubljeno osebo pa obremeni tudi najbolj vzdržljive ljudi.

Oskrbovalci poročajo o višji stopnji stresa kot osebe, ki niso oskrbovalci. Porajajo se vam lahko številni občutki. Velikokrat ti občutki prehajajo od jeze do žalosti, od veselja do bolečine, tudi prizadetosti, strahu in sramu. Pojavi se lahko tudi krivda. Dlje ko traja, bolj izčrpani ste in pogosto se lahko počutite osamljeni.

Pomembno je, da se zavedate, da tudi vi tako kot vaši najbližji, za katere skrbite, potrebujete pomoč in podporo.

Ko skrbite za ljubljeno osebo, lahko zlahka zanemarite vaše – tudi najbolj pomembne – potrebe. Morda se sprašujete, kako lahko sploh pomislite nase, ko se tisti, ki ga imate najraje, bori za svoje življenje?

Simptomi, na katere morate biti pozorni:

  • občutek preobremenjenosti in stalne pripravljenosti,
  • občutek osamljenosti, da vam nihče ne more pomagati in izoliranosti,
  • nespečnost ali preveč spanja,
  • nezmožnost koncentracije,
  • razočaranje, zamera ali apatija do osebe, za katero skrbite,
  • občutki krivde, neustreznega in nizkega samospoštovanja,
  • pogosti glavoboli ali telesne bolečine,
  • depresija, žalost ali splošni občutek brezupa,
  • izčrpanost in težave pri opravljanju preprostih vsakodnevnih opravil.

Če ugotovite, da se pri vas pojavlja kateri od zgoraj naštetih simptomov, se za pomoč obrnite na svojega osebnega zdravnika

Skrb zase vam omogoča, da ne pregorite in ste tudi boljši negovalec. Ne pozabite na dejavnosti, ki vam dajejo energijo. Lahko je to sprehod, tek, telovadba ali kakšna druga telesna dejavnost, meditacija in sproščanje, čas s prijatelji, ukvarjanje s hobiji in stvarmi, v katerih ste uživali že prej. Ni nujno in tudi ni dobro, da je vse, kar počnete, povezano z boleznijo.

Skozi vlogo svojca negovalca lahko rastete tudi sami, postajate odpornejši, ugotovite, kaj so vaše moči in se veliko naučite.

Čeprav se zdi pot, ki je pred vami, zastrašujoča, se je lahko lotite z novo pridobljeno močjo in namenom, da pomembno spreminjate in dvigujete kvaliteto življenja nekoga, ki ga imate najraje.

Vabljeni na brezplačno spletno predavanje

V združenju EuropaColon Slovenija, ki nudi vsestransko pomoč bolnicam in bolnikom z rakom debelega črevesa in danke ter vsemi drugimi raki prebavil (rakom požiralnika, želodca, jeter, žolčnika in žolčevodov ter trebušne slinavke oziroma pankreasa), organiziramo tudi programe za pomoč in podporo svojcem. Vabimo vas, da se udeležite brezplačnega spletnega predavanja z naslovom Kako poskrbeti zase, medtem ko skrbite za ljubljeno osebo z rakom, ki bo v četrtek, 30. maja 2024 ob 17. uri. Svoja znanja in življenjske izkušnje bo z vami delila Metka Glas, profesionalni Caregiver Coach.
Več o predavanju si lahko preberete TUKAJ.

SKUPAJ SMO V TEM!

Kako živeti z rakom?

Forum Kako živeti z rakom je namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja. Vabljeni, da ga obiščete na povezavi.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,041
18.06.2024 ob 13:57
58,769
17.06.2024 ob 07:52
16,245
19.06.2024 ob 09:20
3,412
23.10.2018 ob 17:35
Preberi več

Več novic

New Report

Close