Kako doseči, da vas po kolesarjenju ne bo bolela zadnjica?

Kolesarjenje je lahko krasen šport, a mnogi se ob tem, sploh na začetku, borijo z bolečinami v zadnjici. Preverite, kako lahko preprečite, ali vsaj omilite bolečine v zadnjici in tako kolesarjenje naredite udobno in zabavno.

Kako doseči, da vas po kolesarjenju ne bo bolela zadnjica?

Kolesarstvo je vsako leto bolj priljubljena aktivnost tudi pri nas. S tako obliko gibanja skrbimo za svojo vzdržljivost, krepimo mišice, se sprostimo in naužijemo svežega zraka. Če imate kolo za prevozno sredstvo, je to okolju veliko prijaznejše kakor denimo avtomobil.

Vendar se včasih po kolesarjenju lahko pojavi težava – bolečina v zadnjici. To je ena najpogostejših težav pri kolesarjih, predvsem pri začetnikih. Toda obstajajo načini, kako lahko tako bolečino preprečite ali vsaj omilite. Preverite, kako se lahko enostavno izognete boleči zadnjici.

Zakaj do bolečine sploh pride?

Čeprav kolesarjenje ponuja malo morje koristi človeškemu telesu, lahko prinese tudi bolečine. Najpogostejši »stranski učinki« pedaliranja so modrice, praske, zlomi, zvini ter bolečine v mišicah. Od vseh bolečin se največkrat pojavijo ravno bolečine v zadnjici.

Razlog zanje je pritisk na živec ali pritisk same kosti na sedež, kar oslabi prekrvavitev in vodi do otrplosti. Seveda pa je ta pojav mogoče preprečiti. Tukaj so trije enostavni načini, kako bolje poskrbeti za svojo zadnjico na kolesu.

1. Sedež za kolo

Zelo pomembno je, da izberemo pravi sedež. Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je, kako boste uporabljali kolo. Za krajše vožnje, na primer po mestu, lahko izberete mehkejši sedež. Če pa veliko kolesarite, se lahko tak sedež sprva zdi  veliko bolj udoben, vendar sčasoma privede do bolečin v hrbtu in križu. Zato je za vse, ki preživite veliko časa na kolesu, bolj priporočljiv trši sedež za kolo.

Druga pomembna lastnost sedeža, sploh za intenzivno kolesarjenje, pa je tudi izbira prave velikosti. Preširok sedež lahko privede do neprijetnega drgnjenja kože z oblačili, preozek pa lahko pritiska na občutljive dele zadnjice. Pravo velikost ugotovimo tako, da izmerimo razdaljo med koščicama.

Kadar izbirate kolo, je pomembno, da izberete ustrezen model in da kolo tudi pravilno nastavite. Med samo vožnjo bodite pozorni na pravilno držo. Tako se boste izognili tudi bolečinam v hrbtu, rokah in nogah. Preberite si več o tem, kako izbrati pravo kolo.

2. Kolesarske hlače

Preden zajahate kolo, je pomembno tudi, da nosite ustrezne hlače. Neprimerna oblačila lahko vodijo do bolečin in pekočega občutka na koži zadnjice.

Podobno kot pri sedežu je pri kolesarskih hlačah najprej pomembno določiti tip kolesarjenja. Za kratkotrajno kolesarjenje so lahko kolesarske hlače katerekoli hlače. Vsako jutro boste v mestih lahko na kolesih videli tudi mnogo ljudi v poslovnih oblekah in dekleta v krilih. Za daljše kolesarjenje, ki lahko dejansko povzroči bolečo zadnjico, pa je treba kolesarske hlače bolj skrbno izbrati.

Za dolžinsko, cestno, kolesarjenje je odsvetovano, da imate široke hlače. Poleg tega, da se drgnejo ob kožo in jo tako razdražijo, se lahko celo zataknejo v kolo in privedejo do nezgode. Najboljša izbira so kolesarske hlače. Gre za posebne hlače, ki so posebej namenjene kolesarjenju. Lahko so daljše ali krajše, vse pa so zasnovane tako, da so elastične, oprijete in imajo podložen predel zadnjice. Tako še dodatno pripomorejo k temu, da ta po dolgotrajni vožnji manj boli. Tako bo vaše pedaliranje še veliko udobnejše. Material je po navadi takšen, da odvaja znoj, zato je popoln tudi za ture, na katerih se več potite. Uporaba kolesarskih hlač je priporočena tako za začetnike in rekreativce kot tudi za poklicne športnike.

Pri gorskem kolesarjenju pa so, na primer, bolj priljubljene ravno široke hlače, ki so del takšnega stila kolesarjenja, hkrati pa omogočajo lažjo namestitev različnih ščitnikov za telo. Dejstvo pač je, da morate kolesarske hlače izbrati tako glede na svoj stil kolesarjenja in pa seveda tudi okus, da boste v kolesarjenju, kar se da uživali!

3. Čas

Čas bo zacelil svet, pa tudi vašo zadnjico. Dejstvo je, da naše telo potrebuje nekaj časa, da se na kolesarjenje privadi. Sploh če niste kolesarili več let, je povsem običajno, da vaša zadnjica ni več navajena na sedež. Naj to ne bo razlog, da kolesarjenje opustite!

Dajte si čas, da se na kolo privadite. Ne pretiravajte in ne silite se v kolesarjenje, kadar vas boli. Zadeve se lotite počasi in postopoma – na začetku lahko prekolesarite samo nekaj metrov in dolžino postopoma podaljšujte. Tudi najuspešnejši poklicni kolesarji niso v prvem poskusu prekolesarili sto kilometrov. Če potrebujete premor, si ga vzemite.

Pri odpravljanju bolečin v zadnjici je torej najpomembnejše, da izberete ustrezen sedež, hlače in pa, seveda, da se privajanja lotite počasi. Pri privajanju vam žal ne moremo pomagati, lahko pa vam ponudimo široko izbiro opreme, s katero bo kolesarjenje udobnejše, varnejše in zabavnejše. Na našem portalu Hervis.si si lahko ogledate celotno ponudbo kolesarske opreme, z veseljem pa vam bomo pomagali tudi pri vseh dodatnih vprašanjih in dilemah.

O avtorju

Uredništvo