Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Povečana bezgavka pod pazduho

Povečana bezgavka pod pazduho

Spoštovani,

pri tuširanju sem pod pazduho zatipala vozliček, predvidevam da povečano bezgavko, velikosti fižola, neboleča, izmuzljiva pod prsti. Ker me vsaka zdravstvena sprememba zaskrbi in na žalost vedno najprej pomislim na najslabše, je bilo tudi tokrat tako. Na pregledu prsi sam bila pred nekaj meseci (uz prsi in pazdušne votline) in je bilo vse bp. V kratkem imam tudi mamografijo po programu Dora.

Skrbi pa me možnost limfoma. Verjamem, da morda pretiravam, saj nimam nobenih drugih težav. Ja, res je da se nekajkrat na leto zbudim malo prepotena, ampak to zadnja leta pripisujem obdobju mene. In tudi redko se dogaja. Drži tudi da sem imela pred kakim mesecem srbečico po trebuhu, rokah, nogah, a je bil prisoten tudi izpuščaj (dermatitis) in tudi to najbrž ni znak limfoma. Sicer se počutim zdravo in sem precej aktivna. Stara sem 55 let.

Ampak zdaj mi ta bezgavka ne da miru. Opažam jo šele dva dni in če v kratkem ne bo zginila, bom vsekakor šla do zdravnice. Najraje bi kar opravila kak samoplačniški pregled, pa me zanima, kaj mi v tem primeru priporočate – uz pazdusnih votlin ali pregled krvi. Katera stvar me lahko bolj pomiri, če bo vse ok. Vsaj upam da bo…

Je lahko znak limfoma sicer na začetku le povečana bezgavka, brez ostalih znakov? Kako hitro taka bezgavka potem raste?

Hvala lepa za nasvet.

Lp, Monja

Pozdravljeni,

razumem vašo skrb. Vendar majhna, elastična bezgavka, ki ne kaže dinamike rasti, najbrž ne pomeni nič strašnega, sploh če njena velikost ne dosega 2 cm. Bezgavke se ob vsakem vnetnem stanju nekoliko povečajo in kadar so vnetja ponavljajoča, bezgavka lahko tudi ostane malce povečana. To je njihova osnovna naloga, da sodelujejo pri obrambi telesa. Če vas bezgavka skrbi, vam svetujem ultrazvočni pregled in osnovno krvno sliko. V primeru, da bi bila bezgavka sumljiva, pa je osnovni pregled citološka punkcija.

Glede na to, da sicer razen epizode dermatitisa ne navajate drugih sprememb v počutju, vas lahko z veliko verjetnostjo potolažim, da je bezgavka nenevarna in nimate razloga za skrb. Pri limfomu, ki je zelo raznovrstna paleta bolezni, bezgavke lahko zrastejo zelo hitro – in so tudi jasno povečane – ali pa rastejo zelo počasi, včasih več let.

Vam želim vse dobro in predvsem čimprejšnjo pomiritev strahu,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Spoštovani. Hvala lepa za vaš odgovor. Med tem sem opravila tudi pregled krvi (vse v mejah normale) in UZ bezgavk v obeh aksilah. UZ je pokazal, da so bezgavke na obeh straneh res povečane, vendar večina niti ni tipnih. Vse bezgavke naj bi imele reaktivni videz, s tanko enakomerno steno (do 1.8), ohranjeno maščobno strukturo, normalno prekrvavljene …pač trenutno niso videti maligne.

Malo me je vse skupaj pomirilo, skrbi me samo podatek, da je ena od bezgavk pod drugo pazduho, kjer sploh ne tipam nobenih sprememb, velika 2,1×0,8.

Svetovano mi je spremljanje, ampak me zdaj bega, kako naj spremljam bezgavko, ki je sploh ne tipam?

Saj vem, da sem mogoče pretirano zaskrbljena, ampak saj veste, strah ima velike oči.

Najlepša hvala za vaš čas in lep pozdrav.

Monja

Pozdravljeni,

me veseli, da so izvidi ugodni. Tudi glede bezgavke, ki je velika 2,1 cm se ni potrebno vznemirjati. Najbrž leži v globini pazduhe in tako zaradi lege kot velikosti (oz. raje majhnosti) ni tipna. Ni je potrebno iskati, če se bo z njo kaj dogajalo, se bo sama dala zatipati.

Spremljanje je mišljena ponovitev ultrazvoka čez nekaj časa – recimo v roku enega leta oz. prej, če bi se kaj dogajalo v tem področju. Svetujem vam, da si ob rednem mesečnem pregledovanju dojk potipate tudi pazdušne kotanje.

Vse dobro in lep dan vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Najlepša hvala za odgovor, ste me zelo pomirili. Bom vsak mesec pozorna na morebitne spremembe pod pazduho.

Vse dobro vam želim,

Monja

 

New Report

Close