Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Povečana bezgavka pod pazduho

Povečana bezgavka pod pazduho

Spoštovani,

pri tuširanju sem pod pazduho zatipala vozliček, predvidevam da povečano bezgavko, velikosti fižola, neboleča, izmuzljiva pod prsti. Ker me vsaka zdravstvena sprememba zaskrbi in na žalost vedno najprej pomislim na najslabše, je bilo tudi tokrat tako. Na pregledu prsi sam bila pred nekaj meseci (uz prsi in pazdušne votline) in je bilo vse bp. V kratkem imam tudi mamografijo po programu Dora.

Skrbi pa me možnost limfoma. Verjamem, da morda pretiravam, saj nimam nobenih drugih težav. Ja, res je da se nekajkrat na leto zbudim malo prepotena, ampak to zadnja leta pripisujem obdobju mene. In tudi redko se dogaja. Drži tudi da sem imela pred kakim mesecem srbečico po trebuhu, rokah, nogah, a je bil prisoten tudi izpuščaj (dermatitis) in tudi to najbrž ni znak limfoma. Sicer se počutim zdravo in sem precej aktivna. Stara sem 55 let.

Ampak zdaj mi ta bezgavka ne da miru. Opažam jo šele dva dni in če v kratkem ne bo zginila, bom vsekakor šla do zdravnice. Najraje bi kar opravila kak samoplačniški pregled, pa me zanima, kaj mi v tem primeru priporočate – uz pazdusnih votlin ali pregled krvi. Katera stvar me lahko bolj pomiri, če bo vse ok. Vsaj upam da bo…

Je lahko znak limfoma sicer na začetku le povečana bezgavka, brez ostalih znakov? Kako hitro taka bezgavka potem raste?

Hvala lepa za nasvet.

Lp, Monja

Pozdravljeni,

razumem vašo skrb. Vendar majhna, elastična bezgavka, ki ne kaže dinamike rasti, najbrž ne pomeni nič strašnega, sploh če njena velikost ne dosega 2 cm. Bezgavke se ob vsakem vnetnem stanju nekoliko povečajo in kadar so vnetja ponavljajoča, bezgavka lahko tudi ostane malce povečana. To je njihova osnovna naloga, da sodelujejo pri obrambi telesa. Če vas bezgavka skrbi, vam svetujem ultrazvočni pregled in osnovno krvno sliko. V primeru, da bi bila bezgavka sumljiva, pa je osnovni pregled citološka punkcija.

Glede na to, da sicer razen epizode dermatitisa ne navajate drugih sprememb v počutju, vas lahko z veliko verjetnostjo potolažim, da je bezgavka nenevarna in nimate razloga za skrb. Pri limfomu, ki je zelo raznovrstna paleta bolezni, bezgavke lahko zrastejo zelo hitro – in so tudi jasno povečane – ali pa rastejo zelo počasi, včasih več let.

Vam želim vse dobro in predvsem čimprejšnjo pomiritev strahu,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Spoštovani. Hvala lepa za vaš odgovor. Med tem sem opravila tudi pregled krvi (vse v mejah normale) in UZ bezgavk v obeh aksilah. UZ je pokazal, da so bezgavke na obeh straneh res povečane, vendar večina niti ni tipnih. Vse bezgavke naj bi imele reaktivni videz, s tanko enakomerno steno (do 1.8), ohranjeno maščobno strukturo, normalno prekrvavljene …pač trenutno niso videti maligne.

Malo me je vse skupaj pomirilo, skrbi me samo podatek, da je ena od bezgavk pod drugo pazduho, kjer sploh ne tipam nobenih sprememb, velika 2,1×0,8.

Svetovano mi je spremljanje, ampak me zdaj bega, kako naj spremljam bezgavko, ki je sploh ne tipam?

Saj vem, da sem mogoče pretirano zaskrbljena, ampak saj veste, strah ima velike oči.

Najlepša hvala za vaš čas in lep pozdrav.

Monja

Pozdravljeni,

me veseli, da so izvidi ugodni. Tudi glede bezgavke, ki je velika 2,1 cm se ni potrebno vznemirjati. Najbrž leži v globini pazduhe in tako zaradi lege kot velikosti (oz. raje majhnosti) ni tipna. Ni je potrebno iskati, če se bo z njo kaj dogajalo, se bo sama dala zatipati.

Spremljanje je mišljena ponovitev ultrazvoka čez nekaj časa – recimo v roku enega leta oz. prej, če bi se kaj dogajalo v tem področju. Svetujem vam, da si ob rednem mesečnem pregledovanju dojk potipate tudi pazdušne kotanje.

Vse dobro in lep dan vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Najlepša hvala za odgovor, ste me zelo pomirili. Bom vsak mesec pozorna na morebitne spremembe pod pazduho.

Vse dobro vam želim,

Monja

 

Pozdravljeni.

Pred parimi dnevi sem pod pazduho opazil (ko imam sprosceno roko je takoj pri pregibu med pazduho in roko) bulico velikosti majhnega fizola, ki je trda in malo boli.
Sel sem do dezurnega zdravnika ker je moj odsoten in pregled opravil v minuti. Rekel mi je da gre lahko za vnet mesicek, ponavadi zato ker se brijem pod pazduho, vendar se ze dolgo nisem, samo poleti ko se bolj potim, pa se to se ne z britvico. Malo me skrbi da ne gre za kaksno bezgavko, vrocine sicer nimam in nobenega nocnega potenja. Prosim za odgovor kaj bi lahko bilo ali je res vnet mesicek al kaksen podkozni tur, ki jih imam velikokrat vendar nikoli na tem mestu. Star sem 29 let. Hvala in lep pozrav.

 

Pozdravljeni,

glede na opisano gre najverjetneje res za vnetje oz. vneto lojnico ali znojnico. Najlažje preverite, če je sprememba v koži, kadar se skupaj s kožo premika tudi sprememba. To pomeni, da zagotovo ni bezgavka. Vnetja v pregibih so dokaj pogosta. Spremljajte stanje in če po tednu ali dveh ne bo sprememb v smislu velikosti in da se vnetje zmanjšuje, potem le obiščite zdravnika.

Vse dobro vam želim,

Jana Pahole

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

bil se pri svoji zdravnici, ki pravi isto kot vi. Predpisala mi je zdravilo Klindamicin in dala napotnico sa splosnega kirurga da mi prerezejo. Mazem se ze en teden vendar nic ne pomaga, ni ne vecje, ne majse, boli me tudi nic. Zanima me ali pocakam do konec avgusta, ko imam termin za kirurga ali kaj storim ce se zadeva nebo zmanjsala?
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

če imate antibiotik, potem se bo počasi tudi sprememba začela manjšati, sploh rdečina. Za kirurga pa je ponavadi tako, da v primeru aktivnega vnetja ne izvajajo posegov, tako da je datum v avgustu primeren. Najverjetneje bo po umiritvi vnetja ostala zatrdlina, ki se praviloma ne bo spreminjala, kirurg pa bo vsebino ateroma (to je vsebina v tej spremembi) postrgal in bo.

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close