Kako biti dober starš mojemu šolarju?

Uredništvo, 29. september 2017.

Najbrž bi vsak starš potreboval knjižico receptov, a kaj, ko otroci niso po »jusu« receptur, saj so vsak zase edinstveni

Biti starš je dosmrtno poslanstvo. Vloga, ki ni nikoli enolična, ima pa nekaj večjih prelomnic. Ena izmed njih je prav gotovo, ko naš “mladiček” postane “pru čru”. Pustimo to, da si starši to prelomnico zapomnijo tudi po tem, kako jih “udari po žepu” in brezplačno šolstvo nenadoma izgubi svoj pomen!

Sama verjamem, da vsak starš naredi najbolje nadvse iz svoje starševske vloge. Čeprav ob vseh vrstah zlorab otrok v domačih družinah ne morem mimo reka:

“Pot do pekla je tlakovana z najboljšimi nameni!”

Če pustim zlorabe na strani: najbrž bi vsak starš potreboval knjižico receptov, a kaj, ko otroci niso po »jusu« receptur, saj so vsak zase edinstveni.

Najbrž vas vseeno zanima nekaj napotkov za kvalitetno starševstvo v obdobju, ko je vaš otrok prestopil prag šole.

1. Zadostite potrebo po spanju

Da je zadostna količina spanca pomembna in da odpadejo vse pozne večerne ure, ko se je vaš otrok še v času poletnih počitnic lahko razposajeno igral, mi najbrž ni treba posebej poudarjati! Dokazano je namreč, da se možganske celice najhitreje obnavljajo med 22. in 6. uro. Majhen otrok pa potrebuje še več kot osem ur počitka! Po risanki, “ko si zajček umije zobe,” je čas za natančno isto opravilo v kopalnici, potem pa za pravljico za lahko noč. In pika! Ne glede na to, da ima vaš malček ravno takrat za postoriti še toliko stvari, da se spomni, da je lačen natančno sekundo po tem, ko leže v posteljo in vas na simpatičen način poskuša zamotiti, mu ne popuščajte, predvsem pa ne nasedajte! Lahko pa se seveda zgodi, da boste medtem, ko se boste stiskali k njemu v postelji, prej zaspali kot on! Ampak to prav gotovo ne bo zapisano kot travmatičen spomin v njegovi čustveni inteligenci …

2. Otroku enakomerno razporedite šolske obveznosti in prosti čas

Manjši otrok več igre, večji otrok več učenja! Medtem ko bo vaš malček imel samo pol ure šolskega dela (pa še to ne v 1. razredu), bo njegov starejši brat ali sestra prepravljen s šolskimi nalogami in učenjem, da se vam bo zdelo, da ima dan premalo ur, kaj šele, da bi mu omogočili kaj prostega časa! Vendar je sorazmerje med prostim časom in časom za šolsko delo ravno toliko pomembno, če ne še bolj! Namreč, če boste od otroka po 7. urah pouka, ali pa ko je do 15. ure preživel v podaljšanem bivanju, takoj po prihodu domov zahtevali, da prične takoj s pisanjem šolskih nalog in učenjem, bo potreboval zato bistveno več časa, kot bi ga, če bi mu vmes omogočili urico ali dve za sprostitev! Njegovi možgančki namreč zahtevajo počitek od šolskega dela in ko se bodo odpočili, bodo potem mnogo hitreje “mleli,” kot če bi morali “mleti” ves čas!

3. Vpitje je »out«!

Lepa beseda lepo mesto najde, vpitje pa je samo znak velike nemoči starša! In z njim prav ničesar iste dosegli, saj, ne boste verjeli, se otrok na vaše vpitje navadi! Da, prav ste prebrali! Navadi se na vašo frekvenco vpitja, kričanja in ga sčasoma presliši. Se bo pa ta res škodljiva navada pri otroku poznala tako, da bo takšen otrok pokazal več znakov živčnosti, kmalu pa vas bo lahko začel tudi posnemati, tako, da bo tudi sam uporabljal vpitje in “galamo,”tudi takrat ko to ne bo potrebno!

4. Ne grozite v prazno!

Bodisi v vaših grožnjah ni nič posebnega in otroku grozite o raznih pedagoških kaznih in ukrepih, ki ga čakajo ali pa že mejijo na psihično nasilje. Če jih ne boste izpolnili, boste pri otroku samo izgubili na verodostojnosti, saj bo po vašem vzorce: grozi, in se nič ne zgodi, videl, da govorite “v prazno” in da jih ne nameravate uresničiti. Kot avtoriteta, ki bi vedno in v prvi vrsti morala biti tudi njegov vzornik verodostojnosti, boste v njegovih očeh veliko izgubili!

Kakorkoli, pa se ne “sekirajte” preveč, če boste tu in tam izgubili “boj” s svojim malčkom in se boste poslužili katere od metod, ki jih odsvetujem. Če je ne boste kronično ponavljali, potem z vašo starševsko vlogo nič ni tako zelo narobe!

klementina_sambolicmag. Klementina Sambolić
Zavod družinska harmonija

http://zavod-druzinskaharmonija.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več