Kaj storiti, ko pri otroku opazimo govorne motnje

V današnjih časih je vedno več obveznosti in nalog, ki jih moramo dnevno opraviti in biti pri njih uspešni. Tako je čas za mirno in v otroka usmerjeno komunikacijo, ki pri pogovoru sodeluje v svojem ritmu, preveč omejen. Razvoj govora predstavlja slušno in motorično vajo, ki se nikoli ne konča, saj se otroci z učenjem slušnih razlik med glasovi učijo izgovorjave glasov, razvijajo jezik in širijo svoje besedišče.

Neustrezni dejavniki razvoja govora in jezika so prisotni že v zgodnji fazi otrokovega življenja, saj otroci veliko časa preživijo v pasivni obliki komunikacije, kjer govor spremljajo preko različnih elektronskih medijev, sami pa v njem aktivno ne sodelujejo. Ustrezno razvita motorika za govor je nadvse pomembna, žal pa je opaziti vedno večje število obiskov v logopedskih ambulantah, kjer otroci do logopedske obravnave pogosto pridejo prepozno. Čakalne dobe lahko trajajo tudi do enega leta, predšolski čas pa je ključen za urejanje govora in jezika.

Pravočasni ukrepi ob pojavu motenj

Pri nekaterih otrocih se pojavijo odstopanja v njihovem pričakovanem izražanju in je potrebno hitro ukrepanje. Pravočasna pomoč otroku omogoči učinkovitejši razvoj govora in jezika, zato je zgodnja logopedska obravnava zelo pomembna. Po opravljeni diagnostiki bo logoped starše seznanil z rezultati in podal mnenje o nujnosti terapije.

Če otrok terapije ne potrebuje, bodo starši dobili koristne nasvete in navodila, na kakšne načine mu lahko sami nudijo pomoč. Pri tem si lahko pomagajo tudi z zbirko sodobnih zvočnih pravljic Lahkonočnic, ki jih bo dopolnila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja in govora ob obravnavi dvanajstih težje izgovorljivih glasov (K, G, T, D, S, Z, C, L, Š, Ž, Č, R). Vsaka zvočna pravljica je kot pripomoček za razvoj govora in slušnega razlikovanja nadgrajena s petimi kratkimi animiranimi videi, ki otroke vabijo, da skupaj s pravljičnimi junaki ponavljajo besede na zabaven način. Pravljice pomagajo staršem in skrbnikom pri otrokovem slušnem in govornem razvoju, saj predstavljajo vaje za slušno razlikovanje in izgovorjavo glasov. Nastale so skupaj z logopedinjo Moniko Rataj, duhovito jih je spisala pravljičarka in vzgojiteljica Nina Mav Hrovat, prebirajo pa jih priznani dramski igralci.

»Z logopedsko serijo Lahkonočnic otroku in staršem približamo določen razvojno primeren glas in tako ne povzročamo prehitrega ali prepoznega uvajanja glasu v govor. Vaje potekajo v sproščenem vzdušju, z usmerjeno igro, saj je cilj otroka čim dlje zadržati v pozitivnem komunikacijskem razpoloženju. Prav to predstavljajo logopedske pravljice Lahkonočnice, ki spodbujajo poslušanje in govor tako, da je prijetno za starše in otroke, obenem pa so vaje strokovno podprte in zabavne,« je o posebni seriji Lahkonočnic povedala logopedinja Monika Rataj.

Logopedske pravljice ne nadomeščajo obiska pri logopedu in tudi starši ne prevzamejo vloge terapevta, so pa ob predhodni strokovni obravnavi ustrezno seznanjeni z napotki logopeda. Logopedske pravljice Lahkonočnice predstavljajo pozitivno spodbudo pri razvoju govora in jezika ter so kot odličen pripomoček vedno in povsod brezplačno dostopne na spletnem mestu Lahkonočnice.si.

Povzetek: Zbirko zvočnih pravljic Lahkonočnic bo dopolnilo 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja in govora z 12 težje izgovoljivimi glasovi.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več