Če imate povišan krvni tlak, poskusite to

Merilnik za krvni tlak
Foto: Profimedia

Razkrivamo kaj priporočajo nove smernice mednarodnega združenja za hipertenzijo (International Society oh Hypertension) in pri doseganju teh ciljev ponujamo brezplačno pomoč.

Da bi znižali s stresom povzročeni povišan krvni tlak, skušajte meditirati 45 minut na dan, med drugim svetujejo nove smernice. Priporočajo tudi poslušanje glasbe, izvajanje joge, prakticiranje čuječnosti, dovolj telesne aktivnosti in dovolj spanca. Še zmeraj pa velja, da so za znižanje previsokega krvnega tlaka izjemno pomembni prenehanje kajenja, manjši vnos količine soli in redno uživanje terapije, ki jo predpiše zdravnik.

Bolj celostni pristop k nadzoru krvnega tlaka

Eden od avtorjev smernic profesor Bryan Williams je v ekskluzivnem intervjuju za BBC dejal, da verjetno priporočila zvenijo nežno in manj resno kot jemanje zdravil, kljub temu pa tudi te pristopi lahko prispevajo k zmanjšanju posledic stresa na srčno-žilni sistem. “Ljudje lahko veliko naredijo zase. Vsi bi morali najti pol ure na dan časa zase, da se sprostimo. Pa naj bo to poslušanje glasbe, sprehod ali kakšna druga aktivnost, ki nas sprošča,” je povedal in dodal, da so prenovljene smernice oblikovane z mislijo na bolj celoviti pristop k uravnavanju krvnega tlaka.

Iz številnih držav prihajajo dokazi, da na srčno-žilni sistem vpliva tudi onesnažen zrak.

Profesor Bryan Williams

Eden vodilnih vzrokov za bolezni srca in žilja

Kot navaja NIJZ je zvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija) eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za bolezni srca in žilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi in obolenja ledvic. Tveganje za srčno-žilni dogodek (srčni infarkt, možgansko kap) v povprečju zviša za dva do trikrat. Je vzrok za tretjino vseh aterosklerotičnih srčno-žilnih dogodkov, zaradi hipertrofije srčne mišice in poznejše dilatacije srca pa je vzrok polovice vseh oblik srčnega popuščanja.

Zaradi pogostnosti in pomembnosti za zdravje posameznika in celotnega prebivalstva je osebe z zvišanim krvnim tlakom treba aktivno iskati in zdraviti.  Znano je, da na visok krvni tlak in naraščanje krvnega tlaka s starostjo pomembno vpliva nezdrav življenjski slog, kot je: prekomerno uživanje soli, nezadostna telesna dejavnost, nezadostno uživanje zelenjave in sadja, čezmerno uživanje alkohola, prekomerna telesna masa in debelost ter stres – dejavniki tveganja, ki so med prebivalci Slovenije pomembno prisotni, kar vsekakor prispeva tudi k visoki pojavnosti arterijske hipertenzije.

Najhitrejši način za znižanje krvnega tlaka

Dr. Pauline Swift iz dobrodelne organizacije Blood Pressure UK pravi, da bomo previsok krvni tlak najhitreje znižali z zmanjšanjem vnosa soli, pri čemer je treba biti pozoren na soli, skrite v procesirani hrani. “Prav tako k znižanju krvnega tlaka prispevata uživanje več sadja in zelenjave ter redna telesna aktivnost.

Prisluhnite brezplačnim meditacijam na Med.Over.Net – podkast Harmonija

Meditacija je znanstveno dokazana tehnika, ki znižuje stres, sprošča glavo in telo, vpliva na pozitivna čustvena stanja, koncentracijo in spomin, deluje proti bolečinsko ter pomaga pri nespečnosti. Podkast Harmonija Med.Over.Net ponuja brezplačne meditacije za različne potrebe, demografske skupine in priložnosti. Ustvarjene in prilagojene so tudi tistim, ki še nimajo izkušenj z meditacijo, pa tudi družinam z otroki.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,934
02.10.2023 ob 11:02
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close