Ideje za jedilnik brez laktoze in glutena

Powered by:
Foto: Spar

Ne smeš glutena? In ne smeš mleka? Ja, kaj pa potem sploh ješ? To je kar precej pogodst odziv tistih, ki nimajo posebnosti v prehrani. Naj bodo krive alergije, atopijski dermatitis, celiakija ali kaj drugega, jedilniki brez glutena in brez laktoze danes niso nič novega. Naj vas ne preseneti, koliko izbire je na tržišču!

Vsakdanji jedilnik, ki ne vsebuje glutena in/ali laktoze, se sliši kot poln odrekanja, vendar je lahko prehrana tudi v tem primeru zelo okusna in še bolj raznolika. Podatka o tem, koliko Slovencev ima prehrambne intolerance ali razvito alergijo na hrano, žal nismo našli, medtem ko tuje raziskave kažejo, da so alergije na hrano veliko bolj pogoste v zahodnem, razvitem svetu. Nekatere teorije pravijo, da naj bi bil razlog verjetno v okolju – bolj razvito in čisto kot naj bi bilo okolje, več je možnosti za pojav alergij.

Foto: Spar

Kam po sestavine?

Če ste med tistimi, ki imate ali zaradi zdravstvenih ali osebnih preferenc (vegetarijanstvo, veganstvo), kakršne koli omejitve, ste najbrž veseli vsake ideje, kako lahko svoj jedilnik še bolj popestrite. Temu je lahko v pomoč vse širša in kakovostna izbira izdelkov brez glutena in brez laktoze, pa vendar to še ni dovolj. Za sestavo prilagojenih jedilnikov je nujen skrben, nadzorovan in pester nabor živil, ki pa hkrati zagotavlja polnovreden in kakovosten obrok.  

Tega se močno zavedajo v Sparu, kjer želijo vsem, ki glutena in/ali mleka in mlečnih izdelkov ne smejo uživati zaradi alergij, prebavnih težav, preobčutljivosti na določene sestavine ali drugih razlogov, ugoditi s kakovostno linijo izdelkov SPAR free from. Prav tako pa boste v njihovih trgovinah našli tudi vrsto drugih pripravljenih izdelkov in nadomestkov priznanih blagovnih znamk ter seveda popoln nabor ostalih živil, ki naravno ne vsebujejo glutena ali laktoze.

Kaj je gluten in kdo se ga mora izogibati?

Gluten je sestavni del beljakovin, ki ga najdemo v določenih vrstah žita. Nahaja se v endospermu, to je hranilni snovi kalčka. Gluten ni enak v vseh žitih, ljudem s celiakijo pa povzročajo težave glutenske beljakovine. Te se nahajajo v pšenici in vseh njenih različicah (pira, kamut, bulgur …), rži, ječmenu in ovsu. Koruza, riž in ajda, ki sicer prav tako vsebujejo nižje vrednosti glutena, pa prolaminov ne vsebujejo.

Gluten ima na posameznika različne učinke. Ljudje s celiakijo ali občutljivostjo se mu morajo izogibati, večina pa lahko ob uravnoteženi prehrani uživa v njegovih koristih. (Foto: Spar)

Laktoza v hrani

Laktoza je naravni sladkor, ki je prisoten v mleku in mlečnih izdelkih, lahko pa tudi v drugih prehranskih izdelkih kot dodatek. Z laktozo se srečamo že kot novorojenčki, saj jo uživamo z materinim mlekom. Odrasli nimamo posebnih koristi od laktoze, čeprav je v naši prehrani prisotna ne le zaradi uživanja mleka, ampak tudi mlečnih izdelkov, ki nam kasneje v življenju kot del uravnotežene prehrane zagotavljajo koristna hranila. Kljub temu pa obstajajo posamezniki, ki morajo iz svoje prehrane laktozo izločiti ali jo uživati zmerno. Razlogi za to so raznoliki, od preobčutljivosti do zdravstvenih stanj

Ko imajo omejitve najboljše rešitve!

V nadaljevanju vam ponujamo ideje, ki vam bodo pomagale tako bodo tako pri pripravi hrani kot pri uživanju. V Sparu imajo tako bogat nabor izdelkov brez glutena in brez laktoze, da vam tudi zabave in drugi družabni dogodki (rojstni dan, prazniki, darila itd.) ne bodo več trn v peti zaradi priprave prigrizkov, glavnih jedi ali slaščic.  

 1. Mleko brez laktoze lahko uporabljamo na povsem enak način kot običajnega. To je mleko, v katerem so laktozo že razgradili, zato je nekoliko slajšega okusa. Mleko odlično nadomešča navadnega in se povsem enako uporablja v vseh receptih.
 2. Rastlinski napitki so izbira, po kateri posega veliko posameznikov, ki so preobčutljivi na laktozo, so vegetarijanci ali vegani. Rastlinski napitki (rižev, mandljev, ovseni, kokosov, sojin) spominjajo na mleko in ga lahko nadomestijo tako za pitje kot za pripravo različnih jedi, v katere bi sicer dodali navadno mleko. Odlični so v smutijih, različnih kašah, palačinkah, kot dodatek v kavi itd.
 3. Skuta, sveži sir, sladka in kisla smetana so nepogrešljivi, ko bi radi kaj spekli ali izboljšali okus jedi. V Sparu imajo v ponudbi ogromen asortima mlečnih izdelkov, ki ne vsebujejo laktoze. Zavitki, skutne palačinke, smetana … nič več vam ne stoji na poti, da se ne bi zavihali rokavov in se z nasmehom lotili receptov, ki so vam morda doslej zaradi omejitev predstavljali izzive.
 4. Tofu je tisti, ki v kuhinji nadomešča sir. Ko želite goste navdušiti s prigrizki ali kanapeji, namesto skute in sirov ponudite tofu, ki mu za polnejši okus lahko dodate oreščke, zelišča in začimbe.
 5. Jogurti brez laktoze so odlična alternativa, ob kateri niti ne boste pomislili na ‘navadnega’. Različni in preverjeno okusni!
 6. Namazi brez laktoze so narejeni iz stročnic, avokada, soje itd. V Sparu boste našli več okusov, zato preverite ponudbo in seveda izberite sebi najboljšega.
 7. Maslo brez laktoze reši najbrž najpogostejši problem. Ko bi radi kaj dobrega spekli, potrebujemo maslo. Le-to je nepogrešljiva sestavina tako sladkih kot slanih prigrizkov, brez njega pa si je težko zamišljati tudi kruh in marmelado. Maslo brez laktoze je torej tisto živilo, ki ne sme manjkati v vašem hladilniku.
 8. Dobra olja so tista, na katera prisegajo kulinarični mojstri, ko pri roki nimajo masla brez laktoze. Pri peki se namreč odlično obneseta kakovostna rastlinska margarina in kokosova mast.
 9. Pripravek za kremni kapučino. Obožujete kavo? V Sparu mislijo na vas, ker imajo v ponudbi pripravek za kremni kapučino. Testirali smo ga – ni dober, odličen je!
 10. Kruh, piškoti, ovseni kosmiči in čokolada. Veliko vrst kruha vsebuje laktozo in enako velja za različne piškote, čokolado, ovsene kosmiče itd. Spar free form oziroma Prehrana brez glutena in brez laktoze | SPAR SI ima rešitve za vse našteto.

Kot vidite, lahko z malo domišljije preustvarite jedi in recepture, v katerih bi sicer uporabili mleko in mlečne izdelke. Sparova široka ponudba izdelkov brez laktoze in alternativnih rastlinskih živil pa omogoča tudi pripravo bolj tradicionalnih živil, ne da bi te izgubile svoj značaj.

Veganstvo je življenjski slog

Raziskave kažejo, da priljubljenost veganske prehrane v zadnjih letih strmo narašča. Znano je tudi, da v več primerih razlog za vegetarijanski ali veganski način prehranjevanja niso zdravstvene omejitve, pač pa posameznikove osebne odločitve. Temu zelo uspešno seldijo in se prilagajajo v Sparu, kjer redno dopolnjujejo ponudbo veganskih izdelkov, iz katerih lahko pripravite imenitne jedi – tudi takšne, ob katerih se bodo sline pocedile pravim mesojedcem.

V Sparovem Veganskem kotičku boste poleg predstavljene ponudbe našli še video in recepte za:

 • Veganske rumove kroglice
 • Veganske panirane marele
 • Veganske čokoladno-lešnikove rezine
 • Cheeescake rezine
 • Veganske čokoladne zvezdice
 • Veganske ovsene palačinke
 • Veganski narezek z nachosi
 • Veganske BBQ tortilje
 • Veganske sarme
 • In še več v Veganskem kotičku

Linija SPAR Veggie ustreza vsem zahtevam prehransko ozaveščenega potrošnika, ki želi kakovostna živila in enostavno pripravo brezmesnih jedi. Namenjena vsem, ki že posegate po vegetarijanskih živilih, in tudi vsem, ki vam je pomembna uravnotežena, zdrava in raznolika prehrana.

Foto: Spar
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,313
20.02.2024 ob 19:40
296,429
26.02.2024 ob 12:55
113,518
26.02.2024 ob 11:40
Preberi več

Več novic

New Report

Close