Cepljenje otroke zaščiti pred okužbami s pnevmokoki

Uredništvo, 04. maj 2011.

Okužbe s pnevmokoknimi bakterijami so v obdobju zgodnjega otroštva zelo pogoste, pogosto se ponavljajo in povzročajo zelo neprijetne bolezni. Največkrat pride do gnojnega vnetja srednjega…

Okužbe s pnevmokoknimi bakterijami so v obdobju zgodnjega otroštva zelo pogoste, pogosto se ponavljajo in povzročajo zelo neprijetne bolezni. Največkrat pride do gnojnega vnetja srednjega ušesa, pljučnice, vnetja nosnih in obnosnih votlin, redkeje tudi do meningitis. Kot pravi dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja, lahko te okužbe, zlasti zelo majhnim otrokom, tudi škodujejo pri razvoju. Ena od neljubih posledic pogostih okužb s pnevmokoki (teh je več kot 90 vrst) je velika uporaba antibiotikov. Že nekaj let je na voljo zaščita s cepljenjem, ki otroke zaščiti pred tistimi vrstami pnevmokoka, ki povzročajo večino okužb.

“Stroka cepljenje zelo podpira, saj je z njim mogoče zmanjšati obolevnost in uporabo antibiotikov  ter omejiti delež težkih bolezenskih stanj in bolnišničnega zdravljenja. K cepljenju želimo spodbuditi čim več staršev. Že nekaj let s pomenom cepljenja proti pnevmokoknim okužbam seznanjamo pediatre, ki so v najtesnejšem stiku s starši. Seveda hkrati s pripravami na uvedbo tega cepljenja v rutinski program razmišljamo tudi o sistematičnem informiranju staršev. Menimo, da je prav, da starše nagovorimo neposredno in ne prek medijev. Mediji so seveda nadvse pomemben partner pri komuniciranju z javnostjo, vendar starše vseeno želimo nagovoriti neposredno in zlasti prek izbranih pediatrov,” pojasnjuje sogovornica.

Cepljenje v prvem letu življenja

“Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je priporočljivo izvesti karseda zgodaj, najbolje v prvih mesecih življenja, kar za slovenske otroke pomeni, da se s prvimi odmerki začne pri treh mesecih. Prav zato razmišljamo, da bi s programom ozaveščanja začeli že v šolah za starše. Zdi se nam prav, da so starši s tako pomembnimi stvarmi seznanjeni dovolj zgodaj ter s pravilnimi in razumljivimi informacijami. Če s tem začnemo že v obdobju, ko otroka šele pričakujejo, imajo dovolj časa, da o možnosti cepljenja razmislijo, dobijo dodatne informacije in so takrat, ko je čas za začetek rutinskega cepljenja, že odločeni, kako bodo ravnali glede cepljenja proti pnevmokoknim okužbam,” pove Kraigherjeva.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni forum Pediatrija in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
05.08.2021. ob 09:18
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close