Spominčica – slovensko združenje za pomoč pri demenci

Uredništvo, 02. avgust 2010.
Ostalo

Na območju Republike Slovenjie so pod okriljem slovenskega združenja za pomoč pri demenci -Sončnica združena po večjih krajih društva, ki nudijo podporo in različne vrste…

Na območju Republike Slovenjie so pod okriljem slovenskega združenja za pomoč pri demenci -Sončnica združena po večjih krajih društva, ki nudijo podporo in različne vrste pomoči osebam in svojcem, ki se posredno ali neposredno soočajo s težavami, ki jih povzroča demenca.

Enote združenja Spominčica v različnih krajih po Sloveniji:

 • Ajdovščina
 • Dravograd
 • Ljubljana
 • Maribor
 • Metlika
 • Nova Gorica
 • Ormož
 • Koper
 • Krško
 • Rogaška Slatina
 • Šentjur
 • Škofja Loka
 • Tržič

V združenju Spominčica vestno organizirajo izobraževalno podporne programe: “Ne pozabi me” namenjene svojcem bolnikov z demenco, ki še živijo v domačem kraju. Področja, ki jih pokrivajo so različna vedenja varovanca z demenco, kako se soočiti z občutki krivde, izgube, sramu, jeze pri svojcih. Kako komunicirati z osebo, ki jo pestijo težave z demenco, kako skrbeti za življenjske aktivnosti ohranjanja osebne higiene, oblačenja in obuvanja. Kako ohranjati varnosti, gibljivosti in samostojnosti osebe, ki ima težave z demenco. Srečanja potekajo enkrat tedensko, devet zaporednih tednov, v prostorih Psihiatrične klinike, Studenec 48, Ljubljana Polje. Vsako srečanje poteka 90 minut.

V združenju Spominčica prav tako organizirajo delavnice za trening spomina in seminarje za svojce. Trudijo se zmanjšati stigmo, ki še vedno spremlja tako Alzheimerjevo bolezen kot tudi demenco. V ta namen izhaja tudi glasilo, namenjeno informiranju o demenci in drugih duševnih motnjah v starosti. Glasilo, ki izhaja vsake dva meseca je zelo zanimivo in dobrodošlo branje za širšo javnost.

Izšel je tudi zbornik  6. psiho-geriatričnega srečanja z naslovom V korak z demenco – poti in stranpoti. Zanimivo in dobrodošlo branje tako za strokovne delavce kot tudi za svojce.

Vsi, ki vas zanima prostovoljno delo in bi radi pomagali osebam, ki se vsakodnevno soočajo s težavami, ki jih povzroča demenca, vabljeni, da se pridružite združenju Spominčica. Izobraževanje za prostovoljce poteka organizirano in brezplačno. Na izobraževanju strokovnjaki in strokovnjakinje udeležencem predstavijo demenco in težave, ki jih prinaša. Prostovoljci imajo tako možnost spoznati splošna načela za ravnanje z osebami z demenco, izvedeti, kakšne so vedenjske in psihične spremembe pri demenci, kako navezovati stike z osebami z demenco oz. vzpostavljati komunikacijo, kako jih zaposliti … Velik poudarek na izobraževanjih je namenjen različnim oblikam stisk, ki se pojavijo ob osebi z demenco.

V kolikor želite, se lahko na združenje Spominčica obrnete preko svetovalnega telefona vsak delovni ponedeljek, sreda in četrtek med 15:00 do 17:00 uro, na telefonski štveilki: +386 41 309 200,  ali +386 41 309 202.

Lahko pa se oglasite tudi osebno na sedež  združenja vsak četrtek med 16.00 in 19.00 uro  na Linhartovi 13 v Ljubljani (bivša občina Bežigrad) v II. nadstropju soba 218 ali po predhodnem dogovoru.

Se soočate z demenco vi ali kdo okoli vas? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,032
06.10.2021. ob 09:47
110,298
26.10.2021. ob 10:10
Preberi več

New Report

Close