Stara črpalka za vodo krivec za legionelo na OI

Uredništvo, 14. maj 2010.

Za pojav legionele v vodovodnem omrežju stare stavbe C in objekta teleradioterapije na Onkološkem inštitutu (OI) sta kot kaže odgovorna starejša črpalka za vodo in…

Za pojav legionele v vodovodnem omrežju stare stavbe C in objekta teleradioterapije na Onkološkem inštitutu (OI) sta kot kaže odgovorna starejša črpalka za vodo in zaprt ventil za toplo vodo. Generalna direktorica OI Ana Žličar je danes pojasnila, da so oba problema sanirali danes.

Na inštitutu so vzporedno s tem dvignili koncentracijo klora v vodi, namestili filtre ter postavili opozorila, začeli so tudi s toplotnimi šoki, je pojasnil strokovni direktor OI Janez Žgajnar. Po uvedbi teh ukrepov se je tudi temperatura vode na vseh merilnih mestih spet dvignila v želene okvire, torej na pipi vsaj čez 50 stopinj Celzija.

Po besedah predstavnice komisije za bolnišnične okužbe na Milene Kerin Povšič gre za manj nevarno obliko legionele, manj nevarna predvsem za okužbe dihal in pljučnico.

Žličarjeva je poudarila, da pojav legionele ni povezan z zadnjimi adaptacijami na stavbi C, saj so takoj po zaključku adaptacij, konec marca, dali testirati vodo in rezultati so bili dobri. Za pojav legionele je kriva le prenizka temperatura vode v omrežju, kar pripisujejo kotlu in ventilu.

“V naslednjih dneh bomo nadaljevali z ukrepi – s pregrevanjem vode vsako noč za štiri ure – vsaj en teden do deset dni. Za tem bomo opravili ponovno testiranje vode, da vidimo, ali smo bili uspešni,” pravi Žgajnar. Zaradi legionele za zdaj med bolniki in zaposlenimi niso opazili okužb, je pojasnila Kerin Povšičeva.

Na novinarsko vprašanje, ali drži, da so bile ob prenovi stavbe C uporabljene enake cevi, kot v novem objektu – te so se kasneje izkazale za problematične, saj so se po izvajanju toplotnih in klornih šokov zaradi legionele začele luščit – je Žličarjeva danes dejala, da o tem ni seznanjena. Po njenih besedah pa “tisti, ki projektira, najbrž ve, kaj so standardi, kaj se sme in kaj ne”.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je pred kratkim v zvezi s sanacijo teh cevi dejal, da bi ta lahko trajala tudi dve leti. Žličarjeva tega ni želela komentirati, saj način sanacije še ni določen. O tem, kako in koliko bo nek sanacijski poseg vplival na delovanje OI, se bo po njenih besedah lahko ocenjevalo šele, ko bo način sanacije znan. Za zdaj pa še vedno potekajo razgovori med ministrstvom in SCT.

Onkologija se s pojavi legionele bojuje že več let. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke. To pa je poškodovalo kovinske cevi v novi stavbi, da sta se v vodo začela izločati cink in železo. O tej sanaciji se minister z SCT še pogovarja.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
07.07.2021. ob 00:49
284,473
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close