Gozd, naravno zdravilišče

Powered by:

Ste danes že šli v gozd? Če niste, razmislite, ali lahko to storite. Danes in vsak naslednji dan. Znanstveniki namreč dokazujejo številne zares presenetljive učinke gozda na človeški organizem.

Odkar obstaja človek, obstajajo tudi bolezni. In odkar so bolezni, obstaja tudi prepričanje, da je zdravje mogoče iskati v naravi. Učinek številnih zdravilnih rastlin je že dolgo znanstveno potrjen; fitoterapija je že dolgo del uradne medicine. Tudi speleoterapija – zdravljenje bolnikov na jamskem zraku – deluje. Kaj pa drevesa in gozd kot prostor izjemne sprostitve in še česa? Zdaj so dokazani tudi ti učinki, so zapisali v reviji Pazi nase, ki je izšla decembra 2021:

Vračanje k naravi

Narava lahko, kakor kažejo znanstveni dokazi, večplastno in izjemno koristno dopolnjuje sodobne načine zdravljenja oziroma deluje preventivno in varuje zdravje.

Dvajseto stoletje je bilo obdobje velikega napredka medicine in tehnologije. Začelo se je že dozdevati, da ljudje naravo potrebujemo le kot vir surovin in hrane. Pa se zaradi nadsvetlobne hitrosti našega življenja spet začenjamo vse bolj zatekati k njej.

V iskanju miru se vse bolj obračamo stran od naprav in množice.

Znanstveniki pravijo, da nam bo to koristilo. Vse bolj nas pestijo bolezni, katerih vzroke določimo bistveno težje kot denimo pri gripi. Veliko teh bolezni je mogoče pripisati stresu, nemiru in neurejenemu ritmu življenja. In pri takšnih stanjih je narava – to je zdaj tudi znanstveno dokazano – lahko pomemben jeziček na tehtnici. Poglejmo, kako.

Kopanje v obilju gozda

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so z Japonske do nas prihajala skrb zbujajoča poročila o nečloveško dolgih delavnikih Japoncev. Že takrat se je japonska agencija za gozdove očitno zavedala škodljivosti take prakse, zato so za trdnejše zdravje in sprostitev leta 1982 predlagali šinrin-joku, gozdno kopel.

Preostali svet in celo Japonci sami so sprva ta koncept sprejeli z nejevero. Skeptiki so se norčevali in gozdne »kopalce« označevali za ezoterične, fanatične objemalce dreves. Vendarle pa je predlog vzbudil dovolj radovednosti znanstvenikov po vsem svetu, da so pozitivne učinke gozda, ki jih sicer občuti vsak posameznik, začeli ne le opazovati, ampak tudi meriti. In za zdaj še ni raziskave, ki bi kazala, da preživljanje časa v gozdu ni koristno.

V reviji za zdravje in zdrave odnose Pazi nase nobena težava, s katero se morda spoprijemate, ni tabu. Revijo si brezplačno prenesite na svojo napravo. BREZPLAČNA E-REVIJA

Vpliv na duševno zdravje

Ohranjanje duševnega zdravja je v razvitem svetu eden najpomembnejših dejavnikov splošnega zdravja. Prav pri vzpostavljanju in ohranjanju duševnega zdravja je gozdna kopel pokazala največ učinkov.

Ene prvih znanstvenih raziskav na to temo, ki so jih opravili japonski znanstveniki, so pokazale, da so se občutja sovražnosti, nemira in depresije po dveurnem sprehodu skozi gozd bistveno zmanjšala. To so potrdile tudi meritve možganov. Aktivnost v predelu možganov, sodelujočem pri depresiji in tesnobi, je bila po sprehodu pomembno manjša.

V urinu posameznikov pa so po gozdni kopeli ugotovili znatno manj izločenega adrenalina v primerjavi s časom, ko so bili ti isti posamezniki preiskovani v mestu.

In morda še najzanimivejše: tiste, ki so v življenju doživljali več stresa, je sprehod pomiril veliko bolj kot tiste, ki so doživljali zmeren stres.

Zato ne čudi, da je nemška raziskava brez dvoma pokazala, da se ljudje, ki živijo blizu gozda, bistveno bolje spopadajo s stresom in tesnobo. Njihova amigdala, del možganov, ki procesira ta čustva, je izrazito bolj učinkovita od amigdale tistih, ki živijo v mestu. S tem znanjem v mislih ponekod po svetu, denimo v Kanadi, zdravniki že povsem uradno – enako kot antidepresive – predpisujejo tudi gibanje v naravi.

Pozitivni učinki gozda pa so se pokazali tudi v študijah pri otrocih in mladostnikih. Življenje v bližini gozda dokazano zmanjša možnost za agresivno vedenje otrok.

Otroci z motnjami pozornosti so po sprehodu po gozdu precej bolj sposobni osredotočanja, njihov spomin pa se izboljša.

Tudi na področju kognitivnega razvoja se kaže pozitivna povezava s preživljanjem časa v gozdu. Na teh spoznanjih temelji filozofija gozdnih vrtcev in šol, ki je vpeljana v številne oddelke tudi v Sloveniji.

Preberite več o vplivu na telesno zdravje in kako pravilno izvajati gozdno kopel: pazinase.triglavzdravje.si/narava-zdravi/.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,662
05.05.2024 ob 09:30
3,904
15.05.2024 ob 11:55
33,797
01.05.2024 ob 21:21
1,235
06.05.2024 ob 09:44
568
14.05.2024 ob 20:52
Preberi več

Več novic

New Report

Close