Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Byol

Default avatar

Jur

Spoštovani g.dr.Cibic

Star sem 38 let.Ne kadim, ne pijem alkohola ne kave. V sredini septembra sem bil na IPP zaradi novonastale AF.Ritem se mi je zamenjal med spanjem. Nazaj v sinusni ritem so me vrnili z elektrokonverzijo.Takoj po posegu je bil pulz 80/min zatem pa je narastel na 100.Uvedli so mi Byol 2,5 na 12ur. Prvih 14 dni jih nisem imel.Po obisku osebnega zdravnika sem jih redno užival.Pojavljati pa so se mi pričele aritmije (preskakovanje ritma,ekstrasistole ...) težko definiram največ v mirovanju,drgetanje telesa,nizek pulz v mirovanju 50-55.Pred slabim tednom sem se odločil, da preizkusim brez byola oziroma ga vzamem pol tablete pred spanjem.Počutje se je precej izboljšalo tudi aritmij ne zaznam.Pulz 60-70.
Je mogoče, da mi to zdravilo generira opisane težave? Je odmerek pol tablete dovolj? Ostale opravljene preiskave niso odkrile konkretnega vzroka za AF. Sam menim da je vzrok stalno življenje pod stresom.

Za morebiten odgovor se vam zahvaljujem.
Default avatar

Boris Cibic

Strinjam se z vami. Zrelo verjetno je pri vas prisoten "nevrovegetativni sindrom", pri katerem so v ospredju motnje srčnega ritma. Priporočam zdrav način življenja (izdatno gibanje), izogibanje stresnim situacijam, zdravljenje z nizkimi odmerki Byola in po potrebi jemanjem blagih pomirjeval. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tina555

Pozdravljeni,

Stara sem 27 let. Pred malo več kot 10 leti sem dobila pace-maker zaradi AV-bloka II in III stopnje. Imam tudi prolaps mitralne zaklopke (v blagi obliki, pri pregledu se ga ne sliši). V zadnjem času pogosto občutim čudno, neenakomerno utripanje oz. preskakovanje srca, in sicer predvsem v mirovanju. V službi imam predvsem sedeče delo in mi gredo ti čudni utripi zelo na živce. Kardiolog mi je rekel, da so verjetno ekstrasistole (tudi pri pregledu so se pojavile in v Holter posnetku pace-makerja so bile vidne 4 epizode vezanih ekstrasistol) in mi predpisal uvedbo Byol 1,25 mg dnevno. (Dobila sem tudi napotnico za ščitnico, za obremenilno testiranje, 24-urni holter in UZ srca, ko bom na vrsti.) V navodilih za Byol piše, da se ne sme uporabljat pri motnjah AV-prevajanja. Ker imam pace-maker, naj bi bila pred temi neželenimi učinki zaščitena, vendar me vseeno zanima, če lahko Byol poslabša AV-blok? Ali v mojem primeru vpliva še na kaj drugega? Sicer drugih težav nimam, fizično sem dobro zmogljiva, veliko hodim v hribe, tudi daljše in zahtevnejše ture, tudi vsakodnevno hodim približno 1 uro. Ne pijem kave in alkohola, ne kadim, nisem pod stresom. Razen teh čudnih utripov se počutim vredu in me skrbi, da bi se z jemanjem Byola katere druge stvari v zvezi s pace-makerjem oz. AV-blokom poslabšale. Ali je Byol namenjen za doživljenjsko jemanje, ali samo prehodno, za določeno obdobje, da minejo ekstrasistole? Zakaj sploh nastanejo te ekstrasistole? Ali lahko sama kaj naredim, da jih ne bo oz., da jih bo manj? Vseh teh vprašanj se nisem takoj spomnila, da bi lahko vprašala kardiologa na pregledu. Upam, da sem razumljivo napisala, da mi boste morda vi lahko kaj pomagali in se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Tina
Default avatar

Boris Cibic

V naši rubriki nenehno dobivamo v prašanja, ki jih bolniki, zaradi živčne napetosti, pozabijo postaviti kardiologom po končanih pregledih. Pogostoma slišimo od bolnikov tudi, da ni kardiolog dal nobenih navodil, češ, da ji bo bolnik dobil pri izbranem zdravniku. Najbolj verjetna pa se mi zdi domneva, da kardiolog v kratkem poda vsa potrebna navodila, ki jih bolnik "pod stresom " v celoti ne zapopade. Morda se je nekaj takega zgodilo ob vašem zadnjem regledu pri kardiologu. Po vaših podatkih dobivate zewlo nizke odmerke Byola, ki ne motrejo zavreti delovanja pacemakerja. Predstavljam si, da so ekstrasistole prehodnega načaja (stresno stanje, stanje po gripi, vremenski vplivi) in, da boste lahko kmalu opustili jemanje Byola. Ste morda poizkusili tudi učinek blagih pomirjeval? Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

1stasa123

pozdravljeni, dobila sem sledece zdravilo predvsem zaradi motenj srcnega ritma. Stara sem 27, in ze od nekaj opazam povisan krvni tlak(sicer ne vedno ampak v 70-80% merjenja je tam nad 140-150 , spodnji okol 95). Prav tako imam povisan utrip, spet ne vedno ampak kar pogosto in kar iz nic. Na holterju (24ur) je bilo to zaznano, prav tako tudi dvojni utripi(najdaljsi 1min in se nekaj).. Utrip najvisji 163, najnizni 53(pomoje da v spanju)..Sicer me vsakodnevno to ne moti, oz me zmoti predvsem previsok utrip in ko ne moram umirit. Je Byol ok, ali predlagate kaj drugega? To je prvo tako zdravilo tako da so obcutki mesani :) aja Persen mi ne pomaga nic haha..sprobano zd nekaj let nazaj... Sicer imam narocen se en holter , obremenitveni test in pa uz srca(ta je bil nazadnje delan 10 let nazaj, opazanja so bila takrat ista+v opombi pisalo prolaps mitralne zaklopke, sicer mansji?) hvala za vse odgovore.
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno imate prolaps mitralke, ki je pogostoma vzrok za bolečine pri srcu in za aritmije. Navedli ste tudi, da imate pogostoma prehitro bitje srca. Sedaj, proti hitremu bitju srca zdravniki predpisujejo različna zdravila: Byol ali Concor kot prva izbira, lahko pa Procoralan ali pomirjevala. Navedli ste, da imate tudi povišan krvni tlak. Opravite več meritev tlaka po pravilih, tako, da boste ugotovili ali je potrebno dati prednost zdravljenju povišanega tlaka. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno imate prolaps mitralke, ki je pogostoma vzrok za bolečine pri srcu in za aritmije. Navedli ste tudi, da imate pogostoma prehitro bitje srca. Sedaj, proti hitremu bitju srca zdravniki predpisujejo različna zdravila: Byol ali Concor kot prva izbira, lahko pa Procoralan ali pomirjevala. Navedli ste, da imate tudi povišan krvni tlak. Opravite več meritev tlaka po pravilih, tako, da boste ugotovili ali je potrebno dati prednost zdravljenju povišanega tlaka. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

1stasa12345

ja prolaps je bil napisan sicer na izvidu uz srca iz l 2007, ampak vrjetno je zadeva se vedno pristona :D glede tlaka je sicer zadeva taka, da imam povisanega od majhnega(ne bom pozabila na sistematskem pregledu za sprejem v os , je bil tok visok da so kr gledal debelo haha), sicer sem si ga tam nekje pol leta nazaj redno merila(cca 1 mesec), 3x na dan(os tega je bil 2x povisan). bomo vidli kako bo z biyolom,in ostalimi
preiskavami. kasna je pa to kaj vrjetnost za kasnejso srcno popuscanje? in pa se kako je z sportom, namrec zelo rada hodim v hribe, za 1x sicer ni bilo problema, se pa seveda utrip takrat povisa(zdaj sploh ker sem zaradi pretekle operacije mirovala skoraj pol leta in sem brez kondicije) lp
Default avatar

1stasa123456

Pozdravljeni, Imam se eno vprasanje..ali byol uravnava tudi aritmijo ali bo ta se vedno pristona? prav tako me zanima kako je ce bitje srca ni vedno pospeseno, ali bo to skodovalo ali ne..
hvala za odgovore..
lp
Default avatar

prestrašen

Pozdravljeni,

zelo lepo prosim za mnenje o tabletah Byol 1.25, ki sem jih dobil na pregledu pri kardiologu. Diagnoza je bila Prolaps mitralne zaklopke (motnje ritma-posamezne ES). Še nekaj časa nazaj sem bil precej športno aktiven in brez problema tekel razdalje do 20km, kar naenkrat pa diagnoza ki me je totalno sesula. Rečeno mi je bilo da to imam verjetno že od rojstva, zato se nikakor ne moren sprijazniti s tem da sem pri vseh rekreativnih športih bil vedno med boljšimi, sedaj pa imam okvarjeno srce. Moje vprašanje je ali moram te tablete redno uživati vsak dan ali le če se mi bodo pojavljale ES. Te namreč trenutno niso pogoste, pulz v mirovanju pa je tudi okrog 60-70 in ne čutim razbijanja srca. Zanimivo je da na pregledih imam pulz vedno med 80-90, doma pa zvečer v mirovanju med 50 in 60. Sem pa zelo prestrašen za svoje zdravje, zato me je, kot sem že napisal, diagnoza totalno potolkla. Res bi prosil za Vaš odgovor, ker sem čisto "zmešan" in ne vem kaj naj naredim. Pa še nekaj me zanima. Ali je lahko oseba z prolapsom mitralne zaklopke krvodajalec? V upanju na čimprešnji odgovor Vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Diagnoza prolaps mitralke pomeni, da je prisotna napaka na listih mitralne zaklopke, ki je pri mnogih "bolnikih" vzrok, za nastop prezgodnjih srčnih utripov, ki jih imenujemo ekstrasistole in tudi za nastop bolečin "pri srcu". V mnogih primerih blage okvare (kot izgleda da je pri vas), pri vsakdanjih telesnih obremenitvah ne povzroča posebnih motenj. Če nastopajo ekstrasistole, zdravniki bolnikom predpisujejo Byol ali podobna zdravila, ki jih bolniki jemljejo krajši ali daljši čas .
Glede na vsebino vašega dopisa zanesljivo imate manjšo okvaro na enem lističu zaklopke že od rojstva, ki zelo počasi napreduje in vas ne ovira tudi pri večjih telesnih obremenitvah. In kako naprej?
Mislim, da ste lahko brez sedanjih skrbi. Ni razloga, da bi sedaj prekinili rekreativne športne dejavnosti. Vsekakor je indiciran obremenitveni poskus in eventuelni posvet pri kardiologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Diagnoza prolaps mitralke pomeni, da je prisotna napaka na listih mitralne zaklopke, ki je pri mnogih "bolnikih" vzrok, za nastop prezgodnjih srčnih utripov, ki jih imenujemo ekstrasistole in tudi za nastop bolečin "pri srcu". V mnogih primerih blage okvare (kot izgleda da je pri vas), pri vsakdanjih telesnih obremenitvah ne povzroča posebnih motenj. Če nastopajo ekstrasistole, zdravniki bolnikom predpisujejo Byol ali podobna zdravila, ki jih bolniki jemljejo krajši ali daljši čas .
Glede na vsebino vašega dopisa zanesljivo imate manjšo okvaro na enem lističu zaklopke že od rojstva, ki zelo počasi napreduje in vas ne ovira tudi pri večjih telesnih obremenitvah. In kako naprej?
Mislim, da ste lahko brez sedanjih skrbi. Ni razloga, da bi sedaj prekinili rekreativne športne dejavnosti. Vsekakor je indiciran obremenitveni poskus in eventuelni posvet pri kardiologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

1stasa234

pozdravljeni,

ta teden sem zacela jemat byol, sicer za 1x pol tablete na dan da se telo navadi(1,25mg). za 1x mogoce res opazim da srce bije pocasneje, oz da ni vec norega bitja kot vcasih. se vedno pa cutim da ne bije redno. je mogoce premalo 1/2 tablete? v naslednjem tednu sem nameracala zacet z polovico 2x na dan.. razmisljam tudi o persenu, za kratek cas...sicer prolaps mit.zakl diagnosticiran ze od l 2007.,

hvala za odg.
Default avatar

Boris Cibic

Glede na vsebino vašega dopisa sem dobil vtis, da bo odmerek Byon 1/2 tablete na dan zadosten, da se bo zelo zmanjšalo število prezgodnjih utripov oziroma, da prezgodnjih utripov ne bo več. Ker ste ugotovili, da vam Byol pri večjem odmerku zelo zmanjša srčno frekvenco, bi priporočil, da ne povečate odmerka Byola, če bodo še prisotne ekstrasistole in, da vzamete tablete Persen. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

1stasa321

spet jaz :) na zacetku jemanja byola je bilo vse ok. sedaj pa mam ze nekje 2 tedna cudn obcutek v glavi, kot da se mi hoce zacet vrtet ampak se ne. vmes sem sicer imela prehlad, ampak tudi zdaj ko sem ok, ni nic bolje. se vedno jemljem pol tablete... ao lahko te vrtoglavice oz cudn obcutek posledica byola? oz kaj se priporoca v tem primeru...hvala za odg
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu ste navedli motnje, ki bi lahko bile posledica nizkih vrednosti krvnega tlaka. Poizkusite prekiniti jemanje Byola. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

stasastasa

se pravi byol lahko lar na 1x prekinem? sicer jemljem 1,25mg.. odhajam pa v ponedeljek na dopust in nebi rada imela posledic prekinitve byola, sicer pa tudi tale omotica ni ravno prijetna. kako pa je drugace,v kolikor oseba ne prenasa dobro byola ga pa mora jemati? oz zdravilo podobno temu? meni namrec so se neredni utripi dokaj prenehali, prav tako ni vec pospesenega bitja srca...
Default avatar

Boris Cibic

Vaš zdravnik vam je predpisal Byol zaradi nerednih utripov. Več krat je zdravilo učinkovito v nekaj dneh in ob takih prilikah ga lahko po enem ali dveh tednih opustimo. Če se napadi nerednega bitja zdravljenje z Byolom lahko ponovimo in zdravljenje malo podaljšamo. Byol je v skupini zdravilov "betablokatorjev, v kateri je kar več zdravil. Morda boste lažje prenašali sorodno zdravilo. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Vaš zdravnik vam je predpisal Byol zaradi nerednih utripov. Več krat je zdravilo učinkovito v nekaj dneh in ob takih prilikah ga lahko po enem ali dveh tednih opustimo. Če se napadi nerednega bitja zdravljenje z Byolom lahko ponovimo in zdravljenje malo podaljšamo. Byol je v skupini zdravilov "betablokatorjev, v kateri je kar več zdravil. Morda boste lažje prenašali sorodno zdravilo. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
cron