Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

Sindrom razdražljivega črevesja, ali rak ?

Default avatar

mad_mac

Spoštovani,
star sem 26 let in se vam javljam zaradi težav, ki se vlečejo že celih 8 mesecev neprekinjeno.

Morda zelo pomemben podatek je, da sem anksiozen tip človeka.
Sicer pa, se spomnem nekega dne 8 mesecev nazaj, ko sem prvič imel težave pri odvajanju blata, se je stanje iz dneva v dan slabšalo. Prvič je bilo tako, da sem imel občutek, kot bi del črevesne vsebine med odvajanjem ostajal v rectumu in ga nikakor nisem mogel izločiti. Blato je bilo čedalje bolj ozko, dokler ni po 4 dneh nastopila popolna "zapora" oz. zaprtost. Nato sem posegel po tabletah Senna, nekajkrat sem ji vzel zvečer pred spanjem, zjutraj sem takoj tekel na wc, blato je bilo kašasto, še vedno pa je ostal občutek neizpraznjenja. Imam tudi več vetrov. Nato je prišlo obdobje, ko sem imel vodene driske, pa odvajanje blata z veliko neprebavljene hrane (zlasti zelenjave, sadja). Stanje se je v zadnjih dneh nekoliko izboljšalo do te mere, da je blato v 2 mesecih bilo recimo do 5x skoraj normalne oblike in ne vedno "kašasto".
Sicer pa moram nekaj priznati; vsak dan popijem do pol litra donata, brez njega mi ne bi uspelo, pa ne zato, ker bi bilo blato trdo ali kaj podobnega! Tudi ko gre za povsem mehko vsebino, brez donata, ki pospeši peristaltiko, ne bi mogel odvajati, občutek imam, kot da je neka zapora oz. kot bi spodnji prebavni trakt bil toliko zoožan. Recimo že to, da zelo pogosto oz. skoraj vsak dan odvajam blato ozko kot svinčnik.. nekaj časa gre, nato se ustavi in ne morem, in čez kaki dve uri ponovno se nacejam donata, da lahko ponovno se malo izpraznim.
Zelo pomemben podatek je ta, da niti enkrat nisem zasledil sledov krvi, kar se mi zdi zelo pomembno. V začetku, ko sem staknil ta sindrom, sem imel tipične znake Crohnove bolezni. Kar sem pojedel,.. postal sem tako šibak in utrujen ter zaspan, da nisem mogel nič! To je povsem odpravljeno, vendar pa se težave pri odvajanju nadaljujejo in sedaj, ko jemljem tablete Zoloft proti anksioznosti - 4. dan, se je stanje poslabšalo. Še kašasto blato odvajam komajda, zelo na "ozko"v majhnih količinah.
Večkrat imam tudi pekoč občutek v rectumu, med in po dovajanju, včasih spet srbeče.
Se pa tudi zgodi, da med sedenjem v rectumu začutim "valove" rahlo pekoče bolečine.
Na začetku sem tudi shujšal, kilograme sem nazaj pridobil.
Najbolj primerno odvajam - konsistenca in oblika blata, ko jem riž ali krompir in podobno.
Leto in pol nazaj sem bil na gastroskopiji, kjer so mi ugotovili GERB, hiatalno kilo ter gastritis hude stopnje.

Vem, bil sem "dolgočasen" in dolg :)
Sicer pa bi vas vljudno prosi, če mi lahko poveste, ali so to znaki razdraž. črevesja?

Zelo me skrbi, ker življenje brez donata si ne predstavljam več! Brez tega, sploh ne bi mogel odvajati, ker me tako nekaj zapre, pa ponavljam, tudi, če imam diarejo, iztebim le 2/5.
Imate kak nasvet? Veliko tudi sedim in se ne gibljem več toliko, kot nekoč, imam tudi 13 kg preveč.

mesec nazaj sem bil ponovno naročen na gastroskopijo in eventuelno po potrebi na kolonoskopijo. Dr. spec. gastr. mi je dala diagnostiko iritabilni kolon oz. celiakija, vendar se nisem udeležil preiskav, ker me je zadnji pregled gastroskopije komplet izčrpal psihično in fizično.

Hvala še enkrat, želim vam lep dan!"
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Glede na napisano in dolgotrajnost težav menim, da imate iritabilni kolon. Pri 26 letih je rakasto obolenje debelega črevesa velika redkost, razen če niste družinsko obremenjeni s to vrsto raka oz. imate polipozo črevesja.Pri vas gre najverjetneje za iritabilni kolon z menjavanjem drisk in zaprtja, saj ne hujšate in se težave ne stopnjujejo. Zoloft lahko še dodatno pripomore k zaprtju. Nič ni narobe, če vsak dan pijete Donat. Od vseh sredstev je to najmanj agresivna substanca.
Nič ne poveste, ali jemljete zdravila za zmanjšanje kisline.

V primeru, da se bo stanje slabšalo in se bodo težave pojavile tudi ponoči, bo vvseeno potrebno opraviti kolonoskopijo.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

mad_mac

Spoštovani, hvala za odgovor!

Kar zadeva kisline, je tako, da občasno po potrebi (1x-2x na mesec) vzamem kapsulo do 2 Ulotpa, ker se mi vsaj 3x tedensko vrača kislina gor, kar čutim kot močno pekočo, zbadajočo bolečino v prsih (tudi v predelu reber), občasno tudi v predelu grla oz. žrela. Tudi težje požiram, včasih manj včasih je huje, ker je (predpostavljam) sluznica že toliko zdražena, da je dovolj, če popijem vrelo ali ledeno tekočino za poslabšanje stanja. Zato imam večkrat težave tudi pri tabletah, ker se mi zatikajo.
Ker 2 dni nisem mogel nič iztrebiti, sem včeraj opoldne spil odvajalni čaj Sena, okoli 23:00 zvečer pa me je pričelo napenjati, imel sem vse pogostejša pretakanja in krče v spodnjem delu trebušne votline. Nato sem iztrebil, mislim da kar celoto tistega, kar sem popoldne pojedel. Zbudil sem se ponoči še enkrat, ker sem imel hude krče (očitno učinek čaja ni ibl še dokončan) in sem ponovno moral na veliko potrebo, s tem, da sem imel vodeno drisko oz. kot voda z muljem (predpostavljam, da je s tekočino, ki sem jo popil, črevesje iztrebilo še zadnje ostanke in se tako "očistilo".
Ponoči denimo sem imel hude pekoče bolečine v predelu prsnice, zaradi kisline očitno, saj se zaradi strahu, da se mi ne bi preveč hrane oz. blata nabiralo v črevesju zaradi motnje odvajanja, nisem poslužil več hrane od 13:30 dalje in imel sem prazen želodec cel dan.
Imel sem tudi prisotno sluz ponoči.

Prosil bi vas za 2 stvari;

1) Ali imate kakšne nasvete, kako bi se stvar vsaj omilila (ker zdravljenje je baje zaenkrat neuspešno) ? Pred kakim mesecem sem bil srečen, ko sem šel na blato brez donata, pa še konsistenca in oblika vsebine je bila skoraj na zadovoljivem nivoju, nato pa spet poslabšanje.

2) Kaj bi se lahko zgodilo, če ne bi jemal Donata oz. redko odvajalne čaje? Ne predstavljam si življenja brez teh pripomočkov in če ne bi mogel iztrebit, bi poginil? V naravi recimo.. :)

Vljudno vas prosim za odgovor.
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni!

Takole bom napisal;
po jemanju Zoloft-a
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Zaradi hudih refluksnih težav pri vas le občasno zdravljenje z Ultopom ne prihaja v upoštev. Potrebno bo vsaj 8 tedensko zdravljenje, in sicer prev štiri tedne Ultop 2x20 mg, nato pa 4 tedne 20 mg/d. Ponoči je potrebno nekoliko dvigniti vzglavje, zadnji obrok hrane mora biti dve uri pred spanjem. Ker zaradi zaprtja uživate Donat, ki je gazirana pijača, imate lahko več refluksnih težav. Kadar človek vzame odvajalo, ga ponavadi večkrat požene na blato, pojavijo se kar hudi krči v trebuhu, pogosto nato odvajajo tudi tekoče. V primeru zaprtja je potrebno najprej urediti prehrambene navade, zaužiti je potrebno dovolj balastnih snovi (poskusite namočiti laneno seme zvečer in ga zjutraj pojesti skupaj z jogurtom), dnevno je potrebno zaužiti zadosti tekočine. Pomembna je tudi primerna fizična aktivnost. Poznamo dve obliki zaprtja-zaprtje, ki je posledica lene peristaltike in zaprtje zaradi motnje v preznjenju danke. Zaprtji ločimo na osnovi kliničnih težav in s pomočjo preiskav. V primeru motnje praznjenja opravimo anorektalno manometrijo in v primeru nepravilnosti bolnike vključimo v šolo pravilne uporabe mišic medeničnega dna. Če seveda na omenjene načine prebave ne moremo urediti, si mora človek pomagati z odvajali. Nič ni narobe, če uživate Donat v primerni količini. Če ga boste popil preveč, boste imeli drisko, saj ga pri nekaterih bolnikih uporabimo celo za čiščenje črevesja pred kolonoskopijo.


Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

mad_mac

Spoštovana,

v zadnjih 3 dneh opažam neverjetno izboljšanje!
In sicer takšno, da sem zjutraj, sicer čutil drugačen občutek v zadnjem rpedelu deb. čr., kot takrat, ko težav sploh nisem imel, blato je skoraj prave konsistence in "oblike", brez krvi, razlika je bila le v tem ,da sem se moral ZELO napenjati pri odvajanju. Odvajal sem tudi 2x- 3x na dan. Pa zgodilo se je, da me je zjutraj kar tiščalo brez pomoči Donata in s em opravil potrebo, kjer je blato bilo sicer nekoliko bolj "kašasto". Danes zjutraj sem imel skoraj normalno (s pomočjo Donata), takoj po tem pa ponovno bolj tekoče. Imam občutek, da bo stanje jutri morda rahlo slabše, ker že čutim zaprtost, lahko pa, da se motim.
Vsekakor je to obetaven znak, da se izključi kakšne resnejše bolezni (Crohnova, Celiakija, Rak). Je morda to posledica jemanja Antidepresivov? Zdravim se namreč zaradi anksioznosti. Kot rečeno, težave so se prvič pojavile pred okoli 8 meseci, vmes so bil zelo rahla izboljšanja ali poslabšanja in po tistem, nekako najhujšem delu do sedaj, 2 dni hude zaprtosti, se je stvar zelo popravila. Upam, da bo čim dlje vzdržalo.

Hvala in lp
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!


Ljudje, ki jemljejo antidepresive so zelo zaprti. Ponavadi po zaužitju odvajala kot tudi Donata, človek najprej odvaja trše blato, nato pa tekoče.

Upam, da se bo stanje normaliziralo.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

bqof

Lep pozdrav!

Jaz imam nekaj več kot 5 mesecev skoraj identične simptome.
S tem, da sem že v začetku tega 8upam da le sindroma) izgubil nekaj kilogramov. In sicer iz 124 (imel sem jih okoli 2 leti) kg sem padel v 3 tednih od začetka sindroma na 118. In kljub temu, da veliko jem (preveč), nikakor ne morem več dobiti izgubljene mase. Teža se vedno giba med 117.5 in 120.0 kg. Sindrom raz. črevesja imam okoli 6 mesecev, nisem pa šel k gastroenterologu, ker si ne upam iti na kolonoskopijo.
V zadnjem obdobju se počutim bolj utrujenega in se mi tudi veliko spi. Čeprav sem tudi v začetkih imel to težavo, zlasti takrat, ko sem nekaj pojedel, sem v hipu postal povsem uturjen,.

Star sem 23 let. Krvi v blatu nisem še niti enkrat opazil.
Simptomi pa so napenjanje v spodnjem delu, občasno pretakanje včasih začutim bolečino istočasno v spodnjem desnem delu in v rektumu, ki zna biti ostra. Ampak se pojavi impulzno in je ni več. Imam veliko plinov. Po odvajanju pa je stanje boljše. Občutek večje "svobode" in tudi bolečine so bistveno manjše, oz. krči.
Blato je včasih zelo mehko, včasih trše, pogostokrat tanko.
Vsakič ko grem na wc se moram zelo napenjati.

Zanima pa me, ali je to rak? ODločil sem se da vas bom vprašal, ker sem nekje zasledil, da izguba teže brez hujšanja je znak raka!!
Mene skrbi bolj ta utrjenost in zaspanost preko dneva ter dejstvo, da nikakor, tudi če se hranim kot prašič, ne morem pridobiti izgubljenih kilogramov, čeprav za zdravje boljše tako.

Kaj menite vi? Je tudi možnost, da izgubim nekaj kilogramov v primeru, da imam sindrom razdražljivega črevesja?
Hvala
Default avatar

MarijaS

Spoštovani!

Glede na vašo mladost je zelo majhna verjetnost raka na debelem črevesu. Predvsem vam svetujem pošteno spremeniti vaš način življenja in začeti upoštevati zdrav življenjeski slog! Kaj to pomeni, si preberite v ustrezni literaturi, ki je je povsod dovolj.

Lep pozdrav. M.Štefančič Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

bqof

Spoštovana dr. M. Š. Gašperšič,
najprej najlepša hvala za tako hiter odgovor.

Mene je najbolj zanimal odgovor in sicer ta, da ne morem pridobiti telesne teže.
Zato si tudi sam ne upam shujšati, ker si nekako mečem pesek v oči pred morebitno hujšo boleznijo.
Recimo, zgodilo se je, da nekaj dni nisem jedel veliko, in sem drastično izgubljal težo, nakar sem bil zelo negativno presenečen.

Torej zanima me, ali je pri sindromu razdr. črevesja možno, da ne morem pridobiti kg nazaj? Oz. da sem jih nekaj izgubil?
Glede življ. sloga imate prav.
Nekaj časa sem bil v depresijim nato sem se velikokrat zredil, poleg tega zelo pogosto čutim tesnobnost.

Vljudno vas prosim za odgovor, v primeru (meni) pozitivnega odgovora se bom tudi sam lotil drugačnega stila življenja, sem pripravljen vse za zdravje, vendar prej moram vedeti, kaj se z mano dejansko dogaja. Ker če bom vedel, da ni nič, potem bom tudi veliko bolj motiviran.

Nekje sem prebral, da je za Crohnovo bolezen značilno hujšanje in težava v pridobitvi mase.

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Default avatar

MarijaS

Spoštovani!

Verjemite, da sem zelo razmišljala, kako naj vam odženem strahove in vlijem moč za pozitivno razmišljanje. Namen svetovanja na forumu ni postavljati dokončne diagnoze, ampak razjasniti dileme, svetovati, da se počutite bolje in sigurneje. Dokončenega odgovora, ali imate kakšno organsko bolezen ali ne, vam iz anamneze ne morem dati. Za to je potrebno diagnostiko speljati do konca. Karkoli je vzrok vašim težavam, v vsakem primeru vam bodo zdrav življenjski slog z veliko gibanja, druženje, pozitivno razmišljanje in zdrava prehrana pomagali premagati še tako hude težave, tudi depresijo in tesnobo! Mislim, da se obrnite na osebnega zdravnika ali zdravnico in povejte, kaj vas muči. Le celostni pristop, s katerim se družinska medicina ukvarja, vam bo pomagal iz težav!

Srečno in lep pozdrav! M.Štefančič Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

juri

Spoštovani!
Rad bi vas povprašal za nasvet, saj sem zelo obupan. Punca ima že kakšne 3-4 mesece težave s trebuhom. Pred kakšnimi 3 leti je že bila v bolnici zaradi trebuha, (nekakšen žolčni refluks, ne vem natančno) vendar je bilo do sedaj vse OK. Sicer jo je trebuh kdaj pa kdaj bolel vendar redko. Bila je na gastroskopiji in ultrazvoku vendar niso odkrili nič, le na rentgenu nekaj malega ampak nič takšnega. zelo jo boli, večkrat tudi bruha, včasih samo žolč. V teh mecesih je tudi shujšala, saj ne more jesti, ker jo potem boli trebuh. Že dalj časa ne je mastnega in sladkega.
Prosim Vas za nasvet kaj in kako, saj tako ne gre več.
Hvala!
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Pri vaši punci gre za funkcionalno dispepsijo. V terapiji svetujem Reglan 3x1 pol ure pred obrokom.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

zaskrbljen3

Še enkrat.
Stanje se je rahlo izboljšalo, kot že večkrat in nič.. najbrž je res sindrom ir. kol., kateri poteka v valovih (od poslabšanja do izboljšanja in obratno). Je res, da me bo spremljalo vse življenje? Nekaj dni uživam laneno seme in res ublaži simptome.
hvala
Default avatar

MarijaS

Spoštovani!

Opisane težave sodijo v funkcijske motnje, tako da se z endoskopskimi preiskavami ne dokaže nič narobe. Morda bi opravil vsaj rektoskopijo, to je pregled končnega črevesa. Če na sluznici ni sprememb, nimate predvsem kronične vnetne črevesne bolezni, ki je pri mladih možna, medtem ko je rak izredno redek. Pa tudi težave nič ne kažejo na to.
Svetovala bi vam, da uživate hrano, ki vam dela manj težav. Jejte manjše obroke večkrat na dan, pijte Donat in bebe čaj. Vzdržujte normalno telesno težo. Dovolj se gibajte, redno vsak dan. In na jejte pozno zvečer. Pijte vodo za žejo, ne pijač z mehurčki, z umetnimi sladili. Vsak dan jejte zelenjavo in kakšen sadež, ni treba veliko. Menim, da vam bo že to pomagalo, da bo življenje prijetnejše!

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

Kšt

Pozdravljeni.

Sumim, da imam sindrom razdražljivega črevesja. Od februarja imam občasne težave z zaprtjem, ki pa so v zadnjem času malo pogostejše. in sicer takše, da en dan odvajam blato normalno, naslednje dva ne, potem je lahko normalno en teden, pa zopet poslabšanje. Zanimivo je to, da se prehranjujem vedno enako, torej očitno hrana na to ne vpliva. Poskusila semže z lanenim semenom, zeljnico. . .vse to nekaj časa pomaga, potem pa več ne. jem zelo veliko sadja, tudi kar nekaj zelenjave, veliko rib, piščanca. Že nekaj časa opažam tudi kri na papirju, sploh po zaprtju, ko odvajam večje količine blata, zato sm bila pri proktologu, ki je odkril ranico, iz katere ta kri pride. Torej te težave niso povezane, a je tako? Kri je svetle barve. Opazim pa tudi malo sluzi - zalo malo, predvsem ko sem zaprta. Zanima me, ali je to res ta sindrom? Kako lahko omilim ta sindrom? Oziroma kako naj si pomagam pri zaprtju. Hvala in lep pozdrav. Stara sem 24, do sedaj res nisem mela težav. Sem pa te težave opazila ravno takrat, ko sem spremenila svoj življenjski slog, ker sem želela zgubiti nekaj kilogramov. to mi je tudi uspelo z zdravo prehrano in ogromno gibanja. Je pa res, da imam včasih "napade", ko pojem vse kar mi paše. tega se poskušam odvaditi. hvala še enkrat.

Kšt
Default avatar

DV.

Zanima me ali je normalno, da ko grem na WC imam na začetku normalno blato, čisto na koncu pa je kak cm ali 2 mehkejšega oz. zelo mehkega blata. Ni mi slabo, toda vsako jutro je ista zgodba. Na papirju ni krvi in tudi boli me nič. Tisti del na koncu me malo moti, ker je malo lepljiv in "zdrizast".

lp
Default avatar

MarijaS

Spoštovani,

vse, kar ste opisali, je popolnoma pričakovano, normalno in naj vas ne skrbi. Ranico se da pozdraviti, ob koncu odvajanja je blato vedno mehkejše, če je odvajanje redno. Če pa kakšen dan ne odvajate, se resorbira iz blata več vode in je trdo, v kosih, . Vse to se dogaja zdravim ljudem.

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

MarjanMB

Pozdravljeni!

Upam da je tale tema še aktualna...
Star sem 27 let in tudi sam imam probleme najverjetneje z črevesjem...
3 mesece nazaj me je začelo boleti po hrani, ponavadi tam nekje 1 uro po obroku. Mesec dni in pol nazaj sem šel k zdravniku, predpisal mi je Nexium 2X na dan potem pa 1 X na dan da sem porabil vso škatlo (40mg/tablet).
Ni bilo nič bolje.

Opravil sem abdominalni UZ, vse BP. Opravil sem gastroskopijo kjer ugotovijo da je v želodcu več bistre tekočine (kislina?) in da je želodec malo prepognjen (sedenje na delovnem mestu?).
Diagnoza funkcionalna dispepsija z vprašajem na koncu. Spet so mi dali Nexium, in spet sem celo škatlo pospravil :)

Spet sem na točki, ko ni nič bolje, še vedno me boli, zgleda pa takole:
Zajtrk: kak jogurt, včasih čokolešnik (ja no dobr je kaj :) ), kaka banana -> zelo redko da me boli čeprav čutim nelagodje 1 uro po zaužitju
Malica: Topli sendvič včasih boli včasih ne boli
Doma kosilo 17:45 (konec kosila), bolečina začne 18:30 neha 19:15 (tole je rezultat 8 dnevnega opazovanja samega sebe po obrokih).

Boli me pa nekako med popkom in mehurjem, ne vem kako bi se izrazil ampak občutek imam da novo prispela hrana povzroči premikanje hrane ki je že v črevesju in to premikanje dela težave. Nexiuma in podobnih zadev ne jemljem že 1 teden.
Pojavi pa se mi tudi to, da hrana ostane v blatu pač se ne prebavi (bučke, paprika). Nisem zaprt, vse tekočine odvajam popolnoma enako in neboleče kot prej. Ni krvi v blatu, niti ni tanko ali kaj podobnega...

Imate kakšen pameten nasvet? Verjetno bo treba narediti še kolonoskopijo in mogoče alergijske teste?
Zanimivo je tudi to, da če cel dan ne jem nič, me tudi nič ne boli, če samo pijem nimam težav. Poleg tega bolečina ni trajna in po obroku izgine najkasneje v 2-3 urah...

Vem da sem "natrosil" dosti podatkov samo malo me skrbi tole vse skupaj, ker nikoli nisem imel težav z prebavo od kar delam nisem še bil na bolniški, pri zdravniku pa me ni bilo že 5 let do sedaj...

Hvala in LP,
Marjan
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Iritabilno črevo je pri moškem mnogo redkejše kot pri ženskah, zato je pri vas smiselna dodatna diagnostika, tako kot ste že napisali (kolonoskopija, pregled tankega črevesja, izključitev nutritivne alergije).


Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

Zele

Spoštovani,
Že dlje časa imam težavo s prebavo, kakšnih 8-9 let. Star sem 30 let, nimam namreč nobenih bolečin v trebuhu oz.želodcu, vendar imam pogosto risko. Kadar kaj pojem, me takoj žene na stranišče (driska), nato pa je spet vse ok. Imam tudi velike težave s plini. POizkusil sem uzivati Lepicol, vendar se stanje ni nič izboljšalo. Prav tako, ko kaj pojem, mi "kroli" v treebuhu, cez nekja casa, pa je zopet vse ok. Prosim Vas za Vase mnenje in se Vam vnaprej lpop zahvaljujem.

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija