Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Koliko kalorij treba pokuriti za 1 kg maščobe?

Default avatar

Legica

Pravilni odgovor se glasi 9.000 kalorij. 9.000 kalorij!!!!!!!!!!!

Kot pravi Mito na sosednjem forumu: "Vsak gram maščobe ima 9 kalorij. Predstavljaj si koliko kalorij mora telo pokuriti za en kilogram maščobe."

Jaz dnevno v fitnesu pokurim cca 450 kalorij. Hodim 5x tedensko, torej 20x v mesecu. In evo, v celem mesecu pokurim natanko 1 kg maščobe. Seveda je to le rezultat telovadbe, potrebno še upoštevati učinek prehranjevanja. Ampak, je pa kar malo depresiven rezultat, a ne?
Default avatar

Kroglica, a bom palčka

Ojoj! Jaz sem vedno imela v glavi, da je treba 7000kcal dol dat za 1 kg. Tak mi je ostalo v spominu, sem enkrat nekje prebrala. Zdaj pa preberem, da še več.
Ja, zato pa gre tako počasi! Ampak, važjo je, da gre dol ;-)
Default avatar

nonimus

ja, tudi mene so ''učili'' da je 1 kg = 7.000 kcal
Default avatar

Majda89

Jaz pa za 7700kcal. Očitno smo imeli napačne podatke.
Default avatar

nonimus

ja, jaz sem tudi slišala za 7.000 :)
Default avatar

Vanilka

Očitno je tukaj prišlo do manjšega nesporazuma.
Vsak gram maščobe v hrani ima res 9 kalorij. Ampak maščobno tkivo v naših telesih ni 100% maščoba. In kar je še pomembneje: tudi sama presnova - proces pretvorbe 1 kg uskladiščene maščobe v telesu dostopno energijo potroši kar veliko dodatne energije oz. kalorij.

Tako da, kot je napisala Majda, za izgubo 1 kg telesne maščobe je treba pokuriti okoli 7700 kalorij - to je splošno znan podatek. Je pa ta številka še vedno frustrirajoče visoka. :S
Default avatar

Legica

Torej 7.700? V mojem primeru tri in pol tedne telovadbe. Fascinantno.......... ampak.......... če je to res čista maščobca, tudi ok.

Ta podatek moram imeti pred očmi vsakič, ko me mikajo sladkarije ali druge prehrambene skušnjave .-))
Default avatar

Tiguan

Še najbolje bi bilo, da se najprej izračunate, koliko potrebuje vaš metabolizem za normalno delovanje ponavadi je tam dobrih 2000 kcal, ker smo bolj debeli. Tolk kalorij potrebuje človek, če samo sedi pa še to je premalo, potem je potrebno še prišteti, prosti čas, zaposlitev-delo, skakanje po hiši gor-dol, rekeacija, kar nanese že okoli 3000 kalorij. POtem je potrebno odštet -15% in pridem na 2500 kcal tolk naj bi zaužili dnevno in hujšali, bog ne daj, da stradate in si ne mislite, če vnesete še manj, kot 2000 kcal, da boste še hitreje hujšal, ne delat tega, ker se bo vaš metabolizem privadil na manjši vnos in zgodba se bo ponavljala.
Če hujšamo je treba jest in ne stradat, diete so strup za telo.
Default avatar

nonimus

če smo že pri tem.. po kolikšnem času pa se ti energijska potreba metabolizma zmanjša?
rada bi vedela vsaj približno, ker sem opazla da pred dobrim letom (in ja, vem da ni bilo prav, okej) sem se redila tudi že ob 800 kcal dnevno (zdaj ni več tako, da ne bo pomote)
Default avatar

Vanilka

Legica je napisal/a:
Ja, ta okvirni podatek je kar dobro imeti pred očmi. Dejstvo je, da je za hujšanje vedno potreben nek prehranski minus. Če s telovadbo pokurjene kalorije nadomestimo s hrano (npr. z enim čokoladnim mafinom za vsako uro vadbe), bodo maščobne blazinice kar lepo ostale tam, kjer so. Če ima telo sproti na voljo dovolj ogljikovih hidratov, bo energijo črpalo v glavnem iz njih in se pri tem starih maščobnih zalog ne bo niti dotaknilo ...

Pa če smo natančni, je treba pri računanju, koliko kalorij pokuri telovadba, upoštevati le neto efekt. V eni uri bi namreč porabili kakšnih 100 kcal tako ali tako, tudi če bi medtem samo sedeli in brali. Poleg tega so raziskave pokazale, da naporna vadba pogosto negativno vpliva na dnevno stopnjo aktivnosti sicer. Preprosto povedano, ni fajn, če smo po rekreaciji tako zmatrani, da samo še obležimo pred TV in tako spustimo kakšne običajne dejavnosti, ki bi tudi pokurile kar nekaj kalorij. Vse šteje - vsaka hoja po stopnicah, pospravljanje itd.

Sicer pa, jaz sem globoko prepričana, da je redna telesna aktivnost zelo pomembna za zdravje in počutje nasploh, tudi telo lahko precej polepša, ampak k zmanjševanju številke na tehtnici pa sama po sebi ne more prispevati ne vem koliko. Če nekdo npr. reče, da je v štirih mesecih shujšal 20 kg predvsem ali celo samo z joggingom, to preprosto fizično ni mogoče.
Default avatar

Vanilka

nonimus je napisal/a:
Tole je pa vsaj po moje eno najbolj bistvenih vprašanj, ključno za uspešnost ali neuspešnost hujšanja. Samo žal ni nekega enotnega odgovora. Odvisno je od vsakega posameznika, od tega koliko odvečne maščobe ima, kolikšen je dnevni kalorijski primanjkljaj, ali je konstantno na neki dieti ali ima vmes občasne pavze, ko poje več, več faktorjev je ...

Na splošno priporočajo, da naj bi med hujšanjem vnos hrane zmanjšali za največ četrtino tega, kolikor znašajo dnevne potrebe. Če npr. neka povprečno aktivna ženska porabi na dan 2000 kcal, potem je optimalno zmanjšanje nekje do 1500 kcal. Občasni post je seveda nekaj drugega. Če pa bi daljši čas vztrajala na dieti pod 1000 kcal, bi to najbrž zelo negativno vplivalo na metabolizem in bi se telo oklenilo dobesedno vsake drobtinice ...

Nominus, jaz ti priporočam, da prebereš knjigo Zakaj shujševalne diete redijo. Napisala jo je molekularna biologinja dr. Amanda Sainsbury-Salis, ki se raziskovalno ukvarja prav s tem vprašanjem. V svoji knjigi opisuje tudi tipične znake, ki kažejo, da naše telo dobiva nevarno premalo hrane (huda fizična lakota, razdražljivost, mrazenje itd.) in lepo pojasni, kaj se takrat dogaja v našem telesu in možganih. Če še naprej rinemo z glavo skozi zid, s tem upočasnimo metabolizem; prej ali slej ne moremo več tako naprej, izgubljena teža pa se rekordno hitro vrne nazaj, z dodatnim bonusom. Res se je dobro držati osnovnega pravila: NIKOLI STRADATI!
Default avatar

ens3c

Legica je napisal/a:
ni glavni problem, ali kila maščevja vsebuje 7.000, 7.700 ali 9.000 kcal, ampak to, da žal s treningom, s katerim v seštevku pokurimo recimo 9.000 kcal, ne pokurimo kilo maščevja.
prve pol ure treninga (raje pa še več kot pol ure) namreč kurim glikogenske zaloge iz mišic in jeter, šele potem, ko le-teh zmanjka, začne telo izkoriščati zalogo v maščobah.
tako da recimo vsakodnevni polurni treninigi načeloma ne kurijo skoraj nič maščob.
Default avatar

DejanF

Zanimiva debata, se bom kar pridružil :)

No, na hitro, jaz sem trenutno na -25cm v pasu, planiram še cca 5cm - sedaj imam 95cm (moški, da ne bo pomote :) Sem pa probaval ne vem kaj že vsega, pa ponavadi tako hitro kot mi je šlo dol, mi je šlo tudi gor. Sedaj pa, da potrkam, sem si vzel lepo počasi, ne stradam, pa tudi takrat, ko ne merkam čisto na hrano, mi je ostalo enako (tudi 2meseca skupaj sem se basal s sendviči, picami, ipd), ampak treninga pa nisem spustil nikoli - 5x na teden uteži + 5x na teden 1h kardio.

Drugače pa @ens3c to težavo, da ni potrebno imeti uro kardia, preden se začne dogajati, sem jaz rešil na tak način, da odtečem svoje takoj ko se zbudim, na prazen želodec. Če sem lačen, popijem le proteine in gremo. Takrat je glikemični indeks "na nuli" in gre skoraj takoj iz zaloge.

Drži pa kot pribito, da se hujša v kuhinji. Če ne paziš na hrano, se lahko na glavo postaviš, pa ne bo nič. Tako da.... prsa, ribe, zelenjava in podobno je zamenjalo marsikaj drugega. Edino težavno zna biti kadar sem cel dan na terenu. Prej sem se ustavil v trgovini na sendviču, sedaj pa je potrebno misliti v naprej.


http://www.funky.si
Default avatar

SexyBoy

Koliko pa sta vredna 1kg telesne maščbe in koliko mišične mase pri človeku? :)
Default avatar

Kai

Sem eden tistih, ki se lahko zahvali metabolizmu in genetiki. Sam pojem ogromno sladkarij(sposoben sem v kosu pojest 300g milko ali banjico sladoleda pred tvjem) pa se mi delež maščobe še ni dvignil preko 18%. Trenutno ga imam 14- 15%, samo zaradi tega, ker ne jem več belega kruha.
Je pa res, da se veliko ukvarjam s športom(vsaj 6x tedensko aerobna vadba) že od najstniških let in popijem zadosti tekočine(2-3 litre, zdaj poleti tudi do 5litrov).

Jejte dosti zelenjave, rib, športajte pa bo dosti več, kot če stradate.
Default avatar

Shujšaj.hitro

Nekateri odgovori niso pravilni. Jaz s telovadbo (če samo telovadim) v pol ure v enem dnevu izgubim 1 kilogram. Seveda upoštevam tudi način prehranjevanja, a če imaš res željo po hitri izgubi kilogramov je lahko to zelo hitro in učinkovito. Kot prvo si moraš najti ustrezno telovadbo, ki bo odgovarjala tebi in tvojemu telesu. A, da izgubiš kilograme se ti ni treba mučiti 3 ure na dan. Priporočam tudi tako telovadbo, ki je sproščujoča. Že da odvrneš misel na hrano je že veliko postorjeno. Srečno! :)
Default avatar

kukuruz

Kai je napisal/a:
Podpis! Zdravo življenje, vse v mejah normale, pa bo!

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic