peta ali šesta otroška bolezen
prosim z nasvet -moj malček je zbolel potek
najprej vnetje veznice in nato vročina nekaj dni tudi do 39, 7 po približno petih do 6 dneh so se pojavili izpuščaji po trebuščku in hrbtu in rdečina obraza. nekaj rdečih flekov tudi na nogah, vročina pa je padla na 37,3. sedaj se dobro počuti, drugi dan skoraj vec ni izpuščajev. mene pa zanima slednja
sem v 15 t nosečnosti in se bojim, kako je z okužbo nosečnice z peto oz šesto bolezen.
za peto vem da je nevarna in kaj vse povzroča pri plodu ,kaj pa šesta bolezen..
in katero bolezen je imel moj otrok -obeso precej podobne. zdrvanuku nismo šli, ker je bil vikend, jutri bo že brez izpuščajev in verjetno nima smisla
Šesta infekcijska bolezen poteka drugače, brez drugih znakov, samo z visoko vročino 2-3 dni, po padcu vročine sledi izpuščaj. Peta infekcijska bolezen lahko poteka z blagimi znaki, čez nekaj dni pa izrazita rdečina lic (kot bi otroka oklofutali), nato pa najpogosteje girlandast izpuščaj po telesu.
http://2.bp.blogspot.com/_cJ96NqGzvK0/SXZL0xYqLxI/AAAAAAAAAEs/_SRA9tHgRR0/s320/eryhthema+infectiosum.jpg
Lahko je sprva prisotna blaga zamašenost nosa, nizka povišana temperatura, ko znaki minejo, se čez nekaj dni pojavi tipičen izpuščaj, najprej na licih.
http://www.aurorahealthcare.org/yourhealth/healthgate/getcontent.asp?URLhealthgate=%2296742.html%22
Odrasli smo večinoma prekuženi, bolezen smo preboleli v otroštvu. Če pa so nas preveč pazili, je možno, da je nismo in se seveda lahko okužimo tudi v nosečnosti, ko ti dve bolezni lahko povzročita okvare ploda (slabokrvnost polodapri peti inf. bolezni in okvare ploda pri šesti infekcijski bolezni). Ker pa je več kot 80% odrasle populacije to bolezen prebolelo, je možnost okužbe neprekužene nosečnice okoli 1%. Glede ukrepanja ob možnosti 5. infekcijske bolezni se pogovorite z ginekologom, časa je dovolj.
Katero bolezen pa je imel vaš otrok ni mogoče ugotoviti na ta način. Lahko je imel tudi adenovirozo, glee na podatek o vnetih očeh.
Pozdravljeni,
sin je slab teden nazaj dobil rdeče izpuščajčke na ličkih, nekaj dni za tem pa rdeč flek s pikicami na obeh ritnicah in par posameznih pikic po nogicah. Izpuščaj ga je močno srbel. Vročine ni imel, le malo mu je teklo iz noska in rahlo je pokašljeval. Sama pa sem v soboto opazila, da imam bolečine v križu. V nedeljo se mi je pojavila rahlo povišana temperatura in pa močne bolečine v sklepih. Vročine sedaj ni več, bolečina v sklepih pa ostaja. Podobno kot pri gripi, le da ni prisotnih drugih znakov.
Je možno, da gre v tem primeru za 5 bolezen? Nisem prepričana, saj so sina izpuščaji srbeli, nekje pa sem slišala da naj te izpuščaji ne bi srbeli. Sin je sedaj bolje, izpuščajov na ličkih ni več, na nogicah pa počasi izginjajo.
Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem in Vam želim lep dan!
To je možno, morda bi bilo potrebno opraviti preiskavo na parvovirus19 (eritrovirus po novem), ki povzroča to bolezen. Za otroke je to običajno blaga bolezen, za starejše pa ob bolečinah v sklepih in dolgotrajnem poteku kar hujša zadeva:=(
Hvala za hiter odgovor. Danes sama obiščem zdravnika in bom omenila tudi to. Sina pa k zdraniku raje ne peljem. Od novembra dalje je namreč kar naprej bolan, preboleli smo tudi bakterijsko pljučnico in cel kup viroz. Ker je sin sedaj dobro, ga raje ne bom vozila v polne čakalnice.
Ali mislite, da je nujno potrebno, da otroka vozim k zdravniku?
Za otroka pregled ni nujno potreben, če je že boljši. Pa tudi pri otrocih ta bolezen le izjemoma poteka hujše, običajno gre za blago virozo. Pri odraslem pa, tako kot vrsta otroških nalezljivih bolezni, poteka huje in z izrazitimi bolečinami v sklepih. Za vas je pregled bolj potreben kot za otroka.