Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

rok za izdajo gradbenega dovoljenja

Default avatar

mimi**

Smo v fazi, da zaprosimo za GD. Pri pregledu starih tem nisem našla konkretnega podatka, kolikšen je rok za izdajo gradbenega dovoljenja.

Ker sem po zbiranju dokumentacije za projekt GD že precej razkurjena, bi rada za zadnjo točko točno vedela, po katerem zakonu se mora ravnati upravna enota in temu primerno tudi pisno težila. Včeraj mi je uspelo pregledati ZGO, pa o rokih za izdajo ni govora. Predvidevam, da je določen v zakonu o splošnem upravnem postopku. Ali mi kdo lahko pomaga? Hvala že vnaprej.
Default avatar

mimi**

Odgovarjam kar sama sebi.
Zakon o upravnem postopku določa:
67. člen: organ (torej UE) mora v 5 DELOVNIH dneh zaprositi za dopolnitev vloge, če vloga ni popolna. Žal nisem našla podatka, ali se po 5 dneh vloga avtomatsko šteje za popolno (kot npr. pri soglasjih, kjer se šteje, da po je 15 dneh soglasje avtomatsko pozitivno, če soglasodajalec zamudi rok)
222. člen: zadeva mora biti rešena v 1 oz. 2 mesecih
Default avatar

barka

JA ZAKON JE ZAKON PRAKSA JE PA DRUGO. JAZ SEM PREJELA GRADNENO DOVOLJENJE PO 11 MESECIH - PRED 1 TEDNOM (PRIZIDEK 30 M2) OBČINA VIČ RUDNIK.
MISLIM, DA BO DOBRO DA SE MALO PSIHIČNO PRIPRAVITE KAJTI JAZ SE NISEM. POLEG TEGA SEM IMELA TUDI NEKAJ "VEZ" AMPAK GROZA RES!!!
KOMUNALNI PRISPEVEK PO ZAKONU SO DOLŽNI ODGOVORIT V 30 DNEH OD VLOGE, NAM SO PO VEČ KOT 3 MESECIH

RES PA JE DA JE VELIKO ODVISNO OD OBČINE!!!
Default avatar

kitti

rok za izdajo po zup-u je vedno rok, ki se šteje od popolne!!! vloge
Default avatar

dana.v

Že vidim, da boš ena tistih, pogostih strank, ki že ob vložitvi zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja benti in teži, da ga čaka že eno leto. Take stranke imamo vsak dan, v rok za pridobitev gradbenega dovoljenja štejejo še čas, ko so se pogajale s projektanti in pridobivale soglasja. Naj pojasnim: upravna enota mora izdati gradbeno dovoljenje v roku 2 mesecev, če je ugotovitveni postopek (praviloma je) oziroma v roku 1 meseca, če se izdaja gradbeno dovoljenje po skrajšanem postopku, od popolne vloge. Vloge skoraj nikoli (95%) niso popolne, projekti, ki jih dobivamo, so včasih prava sramota. Pogosto investitorji tudi ne izkažejo pravico graditi, kar pomeni tudi služnostne pogodbe za zemljišča, po katerih bodo speljani komunalni vodi. Preden vlogo vložiš, preveri ali imaš dokazila o pravici graditi objekt in komunalne priključke, če so v projektu vsa soglasja. Naj še opozorim: tudi če je vloga popolna in rok za izdajo gradbenega dovoljenja pretečen, upravna enota gradbenega dovoljenja ne more izdati, če ni predloženo dokazilo o plačanem komunalnem prispevku. Če se na odločbo občine pritožiš, se čaka kar dolgo...... posledično tudi na gradbeno dovoljenje (brez krivde UE). Če imaš "prijazne sosede" lahko to pomeni še kakšen faktor, da dovoljenja dolgo ali sploh ne dobiš. Barka pa tudi ni povedala, zakaj dovoljenja tako dolgo ni dobila, nekaj je bilo očitno tudi s komunalnim prispevkom. Srečno
Default avatar

mimi*

Dana.v, vidim, da se spoznaš na te reči, zato te prosim še za eno info. Ali lahko po tvojem mnenju dejansko pričakujem, da bo popolnost vloge ugotovljena v 5 delovnih dneh kot to določa 67. člen ZUP?

Pri pripravi dokumentacije imam namreč dva "primera", ki sta se požvižgala na roke.
1. MOP - na naravovarstveno soglasje smo kljub popolni vlogi čakali 6 tednov. Odogovorna oseba je najprej izdala napačno soglasje, potem pa odšla na dopust.

2. Direkcija za ceste - soglasje za priključek na cesto smo urejali 2 meseca. Najprej je Direkcija v 3 tednih uspela ugotoviti, da vloga ni popolna (niti duha ne sluha o 5 delovnih dneh). Po enem tednu smo vlogo dopolnili in spet čakali 3 tedne na soglasje. Le kaj bi se zgodilo, če bi v PGD zapisali, da Direkcija za ceste soglaša s projektnimi rešitvami, ker v 15 dneh niso izdali soglasja (tako namreč predvideva ZGO). Verjetno bi UE ugotovila, da vloga ni popolna.
Default avatar

Ivan

dana.v:

Se podpisem pod tvoj post!

Zaradi takih nestrpnih investitorjev, ki imajo dobesedno zanicevalen odnos do nas, ki pregledujemo prave "slamaprije" (drugega imena za vecino projektov zal ne poznam) me ze ves dan boli glava.

Ja, tudi pri meni ima ena stranka ze 6 mesec projekt, pa se za odlocbo o komunalnem prispevku ni zaprosila. Torej.....
Default avatar

dana.v

Praviloma se držimo roka in stranki v roku 5 delovnih dni pošljemo poziv za dopolnitev vloge. Zdajle, pred novim letom, pa zgleda projektanti in investitorji pospravljajo mize. Ta teden imam samo jaz 6 novih vlog in nekaj popolnih zadev zaradi dopolnitev. Tako se rok iz objektivnih razlogov včasih podaljša, vendar praviloma ne več kot na 10 dni.

Če soglasodajalec v roku ne izda soglasja oziroma projektnih pogojev, in je v projektu vložena vročilnica in poziv, ki je bil na soglasodajalca poslan, mora upravni organ šteti, kot da je soglasje dano. Seveda pa mora preveriti, ali je soglasodajalec investitorju poslal kakšen poziv za dopolnitev vloge, včasih ga investiotrji namreč zamolčijo...

Pa še nekaj: lepa beseda lepo mesto najde. Pri nas smo še vsakemu, ki je izkazal, da se mu s pridobitvijo GD zelo mudi (krediti, škoda, inšpekcija) poskušali ugoditi in pomagati - seveda po tem, ko je bila vloga popolna.

Srečno
Default avatar

alexxa

Hoj,
še moja izkušnja z UE LJ Vič. V avgustu 2002 sem vložila popolno vlogo, ampar res popolno, za priglasitev del za ograjo. Ker se mi ni nikamor mudilo (ograjo smo imeli namen postaviti naslednjo pomlad) tudi nisem nič težila na UE. In potem je prišel april 2003. Vzela sem pot pod noge in šla vprašat gospo, ki je vodila postopek, kak kaže z našo zadevo. In odgovor je bil: "Joj saj res, sem malo pozabila. " In čez dober teden sem dobila dovoljenje.
Toliko o rokih in načinu dela na UE.

lp
Default avatar

opal

dana.v vidim da kar dobro obladaš vse to .Ampak po mojih izkušnjah vem ,da je najbolje najprej zidati,potem dobiti projektanta ,ki naredi projekt v katerem so stranski udeleženci izključeni (vplivno območje.pup).In med tem ko drugi čakamo na gd on veselo zida,Potem pa na lepo besedo vse to legalizirate,ker se mudi(zaradi inšpekcije)ker je vloga popolna niste pa preverili stanja na terenu.Žal je tako ,in s tem pomagate in oškudujete stranske udeležence.
Default avatar

gost

Kakšno izobrazbo mora imeti uradnik na UE, da lahko projekt označi kot šlamparijo in kako se izkaže napram projektantu, glede na to, da se mora projektant podpisati, poštemplati in predložiti vrsto dokazil...?
Default avatar

gost

Praviloma se držite rokov!?
Ali obstaja kakšna zagrožena kazen za prekoračitev roka za 100%? Čisto tako me zanima, ker vem, da boste pritožbo, ki jo bo vložila stranka 10 dni po pretečenem roku za pritožbo, enostavno zavrnili.
Default avatar

dana.v

Draga opal,
legalizacija je možna, če je gradnja možna po izvedbenem prostorskem aktu, lepa beseda tukaj nič ne pomaga. Investitor črne gradnje praviloma plača kazen, ki mu jo naloži inšpektor, obvezno pa tudi nadomestilo zaradi degradacije in uzurpacije prostora (ki po spremembi predpisov niti ni tako zanemarljivo). Pri legalizaciji črnih gradenj je tudi največ problemov, ker se investitorji (ki niso pridobili lokacijske informacije in projekta) ne držijo pogojev izvedbenega prostorskega akta. Zaradi tega so največkrat potrebne spremembe pri gradnji, imeli smo primere, ko je bilo treba objekt deloma porušiti. Jaz nikoli, ampak res nikoli, s črno gradnjo ne bi tvegala. Črnograditelji se nam na koncu včasih celo smilijo.
Kar se tiče vplivnega območja je treba povedati, da ga določajo projektanti, upravni organ se vanj praviloma ne more vtikati, ker je to "strokovno delo". Če je vplivno območje očitno napačno določeno, pri nas od projektanta zahtevamo, da ga dodatno utemelji - to pa je tudi vse, kar lahko storimo. Če torej meniš, da vplivno območje pri tvojem črnograditelju ni pravilno določeno, predloži ekspertno mnenje, ki bo dokazalo drugače. Vse stroške bo v tem primeru nosil investitor, ti pa boš imela pravico sodelovati v postopku. Samo jamranje, da je vse narobe, nič ne pomaga in ni konstruktivno.
Default avatar

Ivan

odgovor gostu:

Glede izobrazbe je zahtevana visokošolska izobrazba.

Kakšna mora biti vsebina proejktne in tehnične dokumentacije pa je določeno v Pravilniku o projektni in tehnični dokumentaciji.

Projektant že lahko naredi ustrezen projekt "po svoji stroki", ni pa to dovolj da je lahko potrjen z naše strani, če ni izdelan v skladu s Pravilnikom.......... To pomeni "slamaprijo" (izraz moti a ne?)
Default avatar

opal

dana.v...draga)))))))
toliko,da veš ravno na UE so rekli da naj se sosedje obrnemo na inšpekcijo.
In da veš to ni samo en majhen prizidek to je že skoraj cela hiša cca 80m2,in da ni bila pridobljena nobena lok.informacija,šele po prijavi si je poiskal dobrega projektanta in me prav zanima kako se je lahko naredil projekt brez pridobljenega soglasja saj sva dva soseda sedaj oddaljena od meje samo cca 1.40 in to pri višini cca 10m.In nas sedaj samo zanima če bodo na Ue ravnali po 66.členu.Draga dana.v pa še kaj se oglasi))))))
pa kot vidim se je tudi gost malo vključil v debato ..lepo to))))))
Default avatar

Ivan

Ce lahko jaz :)

Na podlagi napisanega mocno dvomim, da bo investitor lahko pridobil gradbeno dovoljenje.

Kaksne odmike pa predpisuje PUP?
Default avatar

mimi**

Jaz pa sem hvaležna Dani, da se je sploh oglasila. Seveda pa Dana ne more biti zdaj napadena za vse morebitne napake, ki se dogajajo po UE.

Jaz pa mislim, da je problem tudi v tem, da vsak, ki se loti gradnje, največkrat to počne 1x v življenju, predpisov je cel kup, mi se pa za vsako fazo dela sproti učimo.
Default avatar

opal

ne mimi saj ne napadamo dano.v sam malokrat se javi kakšen pošten iz UE in reče bobu bob.In res sem ji hvalaežna za njene odgovore.In prav lepo bi bilo če bi še kdo prisluhnil tistim ki se lotijo gradnje in hočejo narediti vse po zakonih.Sam zbodlo me je če nekdo zida brez vsake dokumentacije pa se potrudijo da izdajo čim prej gd.Samo to sem mislila z tem.Želim ti pa da bi čimprej dobila gd.Osebno sem imela srečo in sem dobila ampak pred 12 leti gd v dveh mesecih

lp
Default avatar

opal

pa še odgovor Ivanu ..nujni odmik je 2m merjeno od kapi...ne vem pa kako je to z višino..spet področje za dano)))ali tudi to drži višina na pol??Potemtakem najmanj 5m.
Default avatar

gost

Skratka, odgovor bi bil: uradnik na UE sam oceni, kaj je to šlamparija, ker oceni projekt samo na podlagi "solate", ki je priložena kot obvezna sestavina projektne dokumentacije v skladu s Pravilnikom o projektni in tehnični dokumentaciji.

Zanima pa me, kako uradnik na UE oceni, naprimer, prikaz vplivnega območja na sosednje objekte? Ali mu je to sploh potrebno?

Mimogrede, kakšne so že kazni za uradnike na EU za neustrezno vodenje postopka?

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori