Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Prenova kuhinje in kopalnice

Default avatar
V stanovanju smo 10 let in določene stvari so dotrajane, je pa res da si želimo tudi malce novosti, saj takrat, ko sva z možem opremljala nisva imeli velikih prihrankov za nekaj ekstra.
Skratka, rada bi nekaj informacij, če ima kdo iz prve roke, a se izplača imeti predale na pritisk (tip on), se to kaj kvari, je boljše imeti visoki sijaj ali kaj drugega. Ena kolegica mi jamra, da se res vsi prstni odtisi poznajo.
In glede nape, trenutno imam tako, ki je kot če je ne bi imela.

Pri kopalnici pa želimo vse spremeniti, od ploščic, kadice za tuš...itd
Vesela bom vseh predlogov.
Hvala
Default avatar
Tudi mene to čaka, sicer ne moje stanovanje, ampak od pokojnega očeta...rabila bi celoten načrt za prenovo, ker je to v stari meščanski hiši, je pa vse kar precej dotrajano.
Najbolj me obremnjuje to, da moram najti ne vem kolk mojstrov, ki te vedno mal za nos vlečejo.
Default avatar
svetujem ti lahko le to, da imej vse dodelano in točno moraš vedeti kaj želiš.
Mi imamo visoki sijaj pa ti ga odvsetujem, čisto vse se pozna. je sicer lepo, ampka cunjo imam neprestano v roki.
Glede predalov na potisk ti ne znam svetovati, ker jih nimam, imamo samo soft close...tisto, ko predal pač ne loputne ko ga zapreš.
nape pa imaš tiste, ki so v bistvu vgrajene tako okoli štedilnika, menda so te najboljše...ampka seveda tudi drage. Njaboljše je it malo po salonih pohištva in trgovinah s tehniko pa vprašat.
Default avatar
Prenavljala sem že stanovanje in tam smo večinoma sami koordinirali. Bilo je silno naporno in izčrpljujoče.
Sem pa potem pred par leti renovirala poslovni prostor in najela svetovalno za interier. To sem imela na začetku dilemo, ker je bil kar strošek. Ampak izkazalo se je, da sem na koncu prihranila tako denar kot čas in energijo.
Šlo je veliko bolj sistematično, hitreje teklo, imela sem njeno strokovno oporo, ko se je kaj zataknilo sva predebatirali, poiskali rešitve. Predlagala mi je konkretne izvajalce, katere je tudi ona potem malo bolj "pritisnila", svetovala trgovine za nakup opreme, materiala ...
Tako da moj predlog oziroma nasvet bi bil, da si pridobiš nekoga, ki bi vas vodil in spremljal skozi prenovo.
Default avatar
Vzemi tako, ki ti je všeč. Vsako moraš čistiti, tako visok sijaj kot druge. Čiščenje ti na koncu odtehta le to, da ti je všeč in da ti je funkcionalna.

Kopalnica je bila zame nočna mora, ker je toliko izbire, da nisem več vedela niti kaj mi je všeč.
Default avatar
joj, čisto te razumem...jaz sem se prenove lotila lani...mož je tako picajzlast, da je vse hotel sam..od ploščic polagat, do sestavljat elemente v kuhinji...me bom govorila, da so bili to tedni, ko bi se narjaši odselila ali ločila :-) na srce ti polagam, da se obrneta na strokovnjake, ki vam znajo svetovati, pravilno izmeriti pa po možnosti še vse namontirati in položiti...je škoda živcev in časa, verjemi...
Default avatar
Kuhinja. Menda se na visokem sijaju vidi vse, ampak se tudi drugje. Mi imamo en tak čuden material, izgleda kot les ampak mislim, da ni, in se vse vidi gor in dosti težje pobriše kot če bi imeli sijaj. Definitivno ti pa odsvetujem reliefne fronte in pult! Tisto, ko ima tak vzorec, ker tisto počistiti je pa res težko, kajti umazanija se nabere notri med mini reliefi in je treba bodisi zelo drgniti bodisi uporabiti kar kakšno varikino. Najbolje je, da greš v salone in si ogledaš, se pozanimaš, pa potem odločiš glede na novo pridobljeno znanje.

Kar se kopalnice tiče, se strinjam s črno vrtnico, ponudbe je neverjetno veliko (no, saj za kuhinje tudi), ploščice od recimo 0 pa do 100 EUR/m2, vse barve, takšne in drugačne bordure.... Ogromno vsega. Nekaterim je všeč modra kopalnica recimo, pa se to že bistveno zmanjša izbira, meni sicer bolj kakšna nevtralna barva, ampak ko se že odločiš za barvo, je še vedno dosti za pregledati. Danes so popularni tisti tuši brez dvignjene kabine, pa temne barve se mi zdi. Mogoče najprej ugotovite, kaj bi sploh imeli v kopalnici (bide, en ali dva umivalnika, banjo ali tuš....), pa nato od tu naprej.

Najbolje boste vedeli, če si greste ogledat primere po pohištvenih salonih, seveda pa lahko že doma pogledaš po spletu ali si nabaviš kakšno revijo, tudi katalogi ponudnikov so lahko zelo v pomoč.

Najem dizajnerja je seveda lahko super rešitev oziroma pomoč, samo vprašanje, koliko imate budgeta in kaj točno želite.
Default avatar
res me zanima..
a nekateri nič ne znate..
al imate polno gnarja..
ker, če nič ne znaš sam..oz s ene spoznaš.. si brez idej itd..
te , prinesejo pri cenah naokrog..
pa še mastno računajo vse delo kot da je znanstvena fantastika..
pa kakšne svetovalce to rabite..
a nimate ideje kje bi imel tuš kad, wc, špegu..
resno, za to rabite svetovalce..??arhitekte.. a imate 100m2 kopalnice??
a držalo za wc papir drugač daste za hrbet?? če vam svetovalec tega ne pove??
kako pa pridete do "podtakov" kje so npr odtoki, če je potrebno kaj menjat , vrtat..
najamete stručkote iz Avstralije z detektorjem??
a montaža wc školjke je kaj..rocket science??
še premalo vam računajo..jst bi takim vse po 10k€ računal..
Default avatar
Uh, vidim, kako fajn je, če si narejen na izi in ne kompliciraš. Midva sva sama sestavila kuhinjo iz rabljenih elementov in stare kredence :) Ploščice so meni še vedno najbolj všeč navadne bele, vmes sva nametala nekaj barvnih - tako v kuhinji kot v kopalnici.
Ker nisva ravno čistilna frika, imava okrog tuša in banje še vedno kar zavese - flikneš v stroj in se lepo operejo, medtem ko je treba tiste steklene stene drgnit.

Kar se pa tiče svetovalcev in podobno. Kolegica, ki je res obsedena s popolnostjo, itak ima tudi dovolj denarja, ampak ni bila preveč zadovoljna. Kot prvo, svetovalci oziroma notranji opremljevalci oz. arhitekti imajo svoj nabor trgovin, firm, ki jih poznajo. Zunaj tega ne gredo, ker jim seznanjanje s tem enostavno vzame preveč časa. Njiju je napotila na take drage firme, da je bilo še kolegici predrago, čeprav nima finančnih problemov (recimo samo za svetlobna telesa bi pri tej firmi dala cca 15 jurjev, brez montaže - šest prostorov, tako da se je potem raje sama poglobila). In ti arhitekti imajo svoj prepoznavni slog, tako da ti opremi enako kot stotim pred tabo. Vsili ti svoje videnje, čeprav je tebi recimo všeč les.

Glede predalov - kakšna muka se ti dejansko zdi odpiranje predalov? Se ti zdi, da to od tebe terja nečloveške napore? Bi raje imela take predale ali recimo ornk skoraj industrijski sesalc, ki bi tudi pomil tla? Kaj se ti zdi večji napor? Enako pri pomivalnem, sušilnem stroju itd.
Pa itak tudi v salonih delajo katastrofalne napake, čeprav preplačaš tisto kuhinjo. Vse moraš še enkrat sam preveriti. Na koncu ugotoviš, da ima Ikea boljši brezplačni program za načrtovanje kuhinj kot tisti "strokovnjaki" v salonih. Moraš upoštevati, da je to precej slabo plačana delovna sila, ki se stalno menja, en 30 let star mladenič ne more imeti kaj prida izkušenj s kuhinjami, če pa živi še doma in je službo zamenjal pred pol leta.
Default avatar
simpl je napisal/a:
Samo res.
Kolega je bil za uslugo nadzorni pri nekem arhitektu, ki je obnavljal stanovanje. In vidi, da ima vse materiale, stavno pohištvo, keramiko, kuhinjo, aparate ... same osnovne, preizkušene stvari, nobenega preseravanja. In ga je šel prav vprašat, a nisi ti arhitekt pa to, izživljanje z materiali, oblikami, bla bla. Mu je rekel samo eh. Od WC hočem samo to, da je bel in da dobro splakuje, od štedilnika to, da na njem skuham ... Njemu se zdi vse to grozno odveč, gre ti ful časa in denarja, vse je bilo že povedano, treba je opremit logično in preprosto, pa da se dobro počutiš. V majhno kopalnico ne tlačiš masažne banje in v majhno kuhinjo ne moreš dati otoka ...
Default avatar
dvorezen meč je napisal/a:
da se razumemo..
nismo vsi za vse..
tud sp-ji morajo zaslužit za svoje delo..itd..
ampak, nekaj osnov..obisk sorodnikov/znancev, par debat, pa vidiš kaj "laufta" in kaj ne..
si v hotelu/ apartmaju na morju, pa opazuješ..
greš u merkur zmeriš cevi/loke, najdeš vse ..razne odtočne zadeve za tuše/wc/bideje..
vse se da, vnaprej videt..oprema, kadi..ni da ni..
in ja ,če sam zmeriš je 100%, če pridejo mojstri je vedno nekaj narobe..
jasno..oni se ukvarjajo z 10-timi strankami in kopalnicami, ti samo s svojo..
Default avatar
simpl je napisal/a:
Saj delajo mojstri, samo postavitev pa lahko doženeš sam. V izjemnih primerih je dobro iti po nasvet, pa še to je včasih bolje vprašati koga, ki ima uč, kot koga, ki ima diplomo.
Default avatar
simpl je napisal/a:
Ma tole opazovanje pri meni ne gre. Enostavno se ne spomnim oz. ne registriram tega. Jaz sem vedela kaj mi je všeč, seveda je bilo možu všeč nekaj čisto drugega. No potem sta prišla še prijatelja (keramičar in vodovodar), ki sta dodala še praktični del :) (kaj je dobro, kaj ni) in na koncu je kopalnica, ki je miks obeh želja. Je lepa pa še praktična. Je pa res, da nihče se ne držal edino svojih želja oz. sva bila zelo odprta za nasvete teh, ki to delajo na dnevni bazi.
Default avatar
no, pa še da jaz povem svoje, sicer nismo prenavljali kuhinje, ampak otroške sobe. ena izmed sob je malo čuden tloris in tudi prvikrat smo imeli arhitekta, ki je za moje pojme naredil eno sranje od sobe. Zdaj je soba čisto druga in ja, smo najeli arhitektko, ki je zrisala sobe tako, da samo stoj in glej.
Kot je nekdo rekel, nismo vsi za vse...meni je super, če mi nekdo svetuje, spoh če je prostor majhen in gre za popolni izkoristek prostora. Zato pa so interiror dizajnerji in arhitekti itd...da svetujejo in ja tudi plačaš, ampak je narejeno kot je treba.
jaz vem, da bi pri prenovi prosila za nasvet strokovnjaka.
Default avatar
crna_vrtnica_neprij je napisal/a:
tudi pri meni ne:). sicer opazujem, si pa ne zapomnim, nekako ne znam potem vkomponirat to v prostor.
Mi imamo zdaj lepo, praktično kuhinjo, pa sem ziher, da se bi jo dali še izboljšat....meni je kuhinja pomembna, ker smo res veliko v in okoli kuhinje, tak osrednji prostor je, tudi veliko kuhamo...
kopalnica mi je pa kot neko svetišče, tudi iz čisto majhne kopalnice se da narediti res narediti mali spa
Default avatar
danes ti že brezplačno izrišejo prostor v 3D različici.., da si lahko prestavljaš.
Default avatar
littlespa je napisal/a:
Ja kopalnice se da dobro uredit, da je res spa.
Kuhinja pa sploh ne bi govorila. Ko sva jo šla pred leti kupovati je obveljala moževa želja (moja je bila čisto drugačna) in sem se dolga leta po malem kujala, saj on res ne kuha. Pri izbiri kuhinje je bil pa glasen kot da je nek masterchif. :) :)
Danes mi je pa všeč. Malo sem jo predelala in dobila še otok, ki je meni že od nekdaj všeč in jo res ne menjam. Pa je sedaj že kar stara.
Default avatar
Mene pa zanima, če kdo zna načrtati prostor po feng shui. A to sploh kdo dela pri nas?
Default avatar
simpl je napisal/a:
ok, ti imaš tako mnenje. Jaz pa pravim, da pač meni to ne gre, niti nimam časa se s tem ukvarjat. Zato pa so strokovnjaki. Pa da je jasno, da marsikaj naredim sam...prostorov pa pač ne bom preurejal sam. Vem kakšna je moja želja, koliko imam na razpolago za to in potem dam to od sebe, da naredijo tisti, ki znajo.
Default avatar
fengšu je napisal/a:
ravno zadnjič sem zasledila nekje da GA al nekaj takega

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori