Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

IZKUŠNJE: Rojstvo v porodnišnica Ljubljana.

Default avatar

RazočaraniOče_Lj

Ne vem kje je prava stran za objavo, mislim da bo tule....
Glede na vse očitke in z druge strani HVALE za določene porodnišnice v RS, bova še midva podala svoje mnenje o porodnišnici Ljubljana. Dva meseca se že odločam ali naj, ali ne napišem, danes sem se odločil da bom.
Rodili smo letos (2014). glede na to da je partnerka dobila popadke ob polnoči, na cca 20min, smo bili seveda doma (ker so rekli ko bodo na 3-5min naj pridemo –prej ne), in to je trajalo cca 18ur.
Ko so bili popadki na 3-4 min smo šli v Porodnišnico Lj. Varnostnik nas napotil dalje. Tja pride en izmed osebja, naredi meritve itd, ter odpremi mamico naprej do porodnih sob. tam klistir in čaka. Stoje čaka s hudimi popadki, da se bo kje kdo prikazal. Očeta posedejo v neko čakalnico ki bolj spominja na… Po kakšni uri dobi nosečnica (naša mamica) sobo. Pokličejo še očeta (mene), da se naj pridružim. Ugotovijo da za očeta NIMAJO NITI STOLA: končno ga nekje najdejo, takega, starega, trdega, brez naslonjala in brez stranskih ročk… Nosečnico priklopijo na aparat in odidejo. To je bilo okoli 21h zvečer….
Vsako uro pride pogledat tiste meritve. ''hinavsko nesramno vprašajo kako se počuti'' in to je to. Sredi noči odteče voda. Popadki so ne 1-3 min, povprečno na 2 min. štopamo vsak popadek. Ob cca 2h zjutraj dobi masko proti bolečinam. Ob cca 3h zjutraj, nekdo kadi v porodnišnici. Ko pride babica pogledat, jo vprašava kako si upa kdo kadit tam, samo skomigne z rameni in zafarba… Ob cca 4h ne prenese več bolečin, prosi nekoga ki pride v sobo če lahko, da dobi protibolečinsko v veno. Vmes predlagajo da naj oče odide domov. Da ga bodo poklicali KO BO začelo se. Odvrnem in rečem da bom vztrajal na tistem ''stolu'' če mu lahko rečemo stol…
Ob cca 6h noseča mamica naša, reče da bo rodila, da čuti da gre ven, a nič. Zavrnejo. Brez da bi dobro pogledali. Ker ne vidijo glavico. Na hodniku je očitno izmena ob 6h bila. Cca 15 min pred 6h zjutraj, pa do cca 6:30 kričijo, se smejejo kot da so na privat zabavi!!! HRUP IN SMEH, ter POGOVOR da te vse mine….!!
Pri vsakem popadku mamica stiska noge itd, da ne bo slučajno rodila; KER NI NOBENE babice blizu, saj imajo svojo privat zabavo... Tako to traja do 6:45h, ko reče: SEDAJ BO PA RES, JAZ NE MOREM VEČ DRŽATI!!! Jaz (novopečeni očka), pokličem babico (porodničarko-ne vem koga ker so totalno nesramni in ne sprašujem), in ji povem da je čutila že parkrat glavico med nogami pri popadku, ta pride in hladno zabije našo mamico; NE NE BO, tako hitro pa ni nikoli da bi vi čutili glavico!!
Odkrije rjuho, pogleda, in šok: Otroška glavica zunaj. Prva babica/porodničarka, v paniki kliče pomoč. Dere se da naj kdo pride pomagat, a ni nikogar. Tako kriči tam kakšno minuto, ko ravno hočem jaz zakričati če se delajo norca iz ljudi, ko kot v spanju zombiji, pride še ena, ko vidi da je glavica zunaj. ''PRIMITE NOGE, POTEGNITE K SEBI'', KRIČIJO V PANIKI! ''KO BOM REKLA BOSTE PRITISNILI, PA KO REKLA POPUSTILI, IN PONAVLJALI DOKLER NE RODITE'' daje napotke, ko se hočem posloviti je otrok zunaj ob naslednjem popadku, prvem pritisku….
Jaz popolnoma šokiran, babice/porodničarke še bolj. Povedo uro rojstva, ki je trajalo 3 min.
Jaz odidem ven iz sobe, zaradi vsega odnosa njihovega rabim zadihati. Se vrnem, slikam mamico, dojenčka in gledam te neprijazne, nesramne in še enkrat neprijazne delavke v našem zdravstvu.
Mamica tam leži kakšno uro, dve, ko jaz odidem v službo. Popoldne se vrnem k njej na oddelek. Otrok joka, ji reče sestra/zdravnica ali kdorkoli je na oddelku da ga na j da na prsa jesti. Tako se ponavlja. Naslednji dan enako. Tretji dan se odpravljamo domov. ''KO BO JOKAL JO DAJTE NA PRSA JEST''.
Četrti dan pride na dom patronažna sestra (katero smo poklicali), jo skoraj šok, ko samo pogleda dojenčka, reče: ''VAŠ OTROK ŽE TRI DNI NE JE: VI NIMATE MLEKA!!! A VAM NISO TEGA V PORODNIŠNICI POVEDALI!!?? A MU NISO DALI NOBENE DODATNE HRANE?!? TAKOJ NUJNOOOO PO MLEČNI NADOMESTEK!
Otrok je bil popolnoma shiran. Jokal neprestano. Do trenutka ko smo mu dali jesti. Od takrat dalje smo vedeli da mamica nima mleka. Da ji žleze le tega ne proizvajajo. Tako da po črpanju, načrpamo 10-30ml (iz obeh SKUPAJ), po eni uri črpanja.
Napisal sem za vas, naše izkušnje iz porodnišnice Ljubljana, da ČE boste kdaj v precepu kam it, ali je res porodnišnica Postojna boljša, ali pa se odločali med dvema; Ljubljanska porodnišnica je res slaba. Tako da boste se lažje odločili. V Porodnišnici Ljubljana, ste le ena številka, številka, katera jim je v bistvu odveč da pride k njim…
Mi smo po tem ko smo izvedeli da otrok ni jedel tri dni, tako jokali. Tako nam je bilo hudo. Tako smo bili razočarani. Tako se nam je otrok smilil, še danes jokamo ko se na to spomnimo. Ne, ni huje kot odnos porodnišnice Lj, njihova brezbrižnost, njihov odnos…. Bog naj pomaga vam in vašim otrokom, v kolikor tam rodite, in želimo vsem bodočim staršem le lepe in prijetne trenutke s svojim malčkom, in da ne bo nihče imel tako slabih izkušenj kot midva…

P.S: Da se še vrnem nazaj na uro 4 zjutraj, ko so očeta hoteli poslati domov, do doma imam pol ure, in pol ure nazaj, in da ga pokličejo ko se bo začelo: KAKO BI ME POKLICALI ČE NISO SPLOH SKRBELI NIČ!!! ZAMUDIL BI ROJSTVO zaradi njihove brezbrižnosti…!!
Default avatar

talika32

Res grozna izkušnja.Kako morajo taki izmečki delati v zdravstvu??Jaz grem drugič zdaj rodit v NM,prvič sem tudi.Pri meni je bil problem to ker je bil dolg porod,ker je bil velik otrok.Upam da sedaj ne bo takšen grozen porod...me je groza že.Rok imam pa čez 1 teden! Ampak ko to berem,me je še bolj groza...že tako nič ne spim.Upam da je z vašo dojenčico sedaj vse uredu in želim vam se dobro! Lep pozdrav
Default avatar

Ruanda

Ljubljanska porodnišnica ima toliko slabih kritik, da mi niti na kraj pameti ne pride roditi tja. Hvala za vašo zgodbo, mislim da ste marsikateremu olajšali odločitev kje imeti to čudovito izkušnjo. Resnično mi je žal, da vaša ni bila takšna kot bi si jo starš želel.

Nauk vaše in še mnogih zgodb iz sveta:
Stvar vzemimo v svoje roke. Čimveč raziskati, prebrati (opravljene raziskave, dokumentarni filmi, preverjeni spletni viri, izkušnje ostalih, knjige,..) da vemo kaj pričakovati in da čim manj prepuščamo neznanju in dobri volji drugih.

Poskusimo se zavarovati s porodnim načrtom, ki ga je osebje dolžno upoštevati, to je naša pravica do upoštevanja vnaprej izražene volje.

Zavedajmo se da ima osebje dolžnost da skrbi za našo dobrobit in da nam ni treba prositi če lahko kaj storijo za nas ampak zahtevamo in vztrajamo, takrat ko drugače ne gre. Tu gre za pravico do dostopa do zdravstvene oskrbe in pravico do primerne kakovostne in varne zdravstvene oskrbe.

Zelo dobrodošle topline primanjkuje v kar osebje ne moremo prisiliti ampak drugo je pa pregled nosečnice, ki najbolje ve da čuti glavico med nogami, osebje se pa požvižga na to. V vašem primeru so totalno zanemarili mamico, njene pravice in s tem tudi ogrozili njo in otroka. Žal mi je za vas in upam, da boste naslednjič imeli boljšo izkušnjo nikar pa se ne obremenjujte za preteklost raje ustvarjajte srečo, ki si jo vaš otrok še kako zasluži.

Želim, da bi se bodoče mamice in njihovi partnerji na vaši zgodbi naučili, se postavili zase, poznali svoje pravice in dolžnosti, in bili najbolje pripravljeni na take scenarije.
Default avatar

nINNY007

Sama sem rodila v Lj porodnišnic 2x in čez slabe 4 mesece grem tja še tretjič. Po pravici povedano, ko sem brala tole mi je šlo na smeh. Resno!!!!!! Stol potrebujete...kak pa? Oblazinjen bo vredu? Pa kaj mislete da grese v hotel. Osebje je zverzirano in na vsak stok in jok ne bo odreagiralo saj je v končni fazi to porod in dopust! Sama sem šla skozi to že 2 krat in na kraj pameti mi ne pade da zvlečem sabo partnerja ki bo tako kompliciral.
Zdej pa predlagam da greste naslednjič v eno izmed bolj modernih porodnišnic kot je Postojna kjer so vsi prijazni, njihova strokovnost pa je za moje pojme ( pa sem tudi v zdravstvu ) pod velikim vprašajem. In ko boste naslednjič govorili o teh nesramnih in nesposobnih obrazih jih še vprašajte koliko ur so na nogah in za kak denar morajo prenašati tako imbicilne izjve in kompliciranje kot jih imaste vi.
Sicer pa...ker ste že novopečeni starš...Na pediatrični kliniki tudi ni usnjenih stolov, ko boste, pa Bog ne daj, celo noč presedeli, prepestveli in stali ob svojem sončku!
Roko na srce...resno...ob takih komlikatorjih kot ste očitno vi, ki mečejo slabo luč strokovno osebje LJ. porodnišnice predlagam da se zamislite nad ljudmi, ki pustijo tam velik del sebe in se morajo 100x na dan ugrizniti v jezik zaradi ljudi kot ste vi.
Default avatar

Mu84

Pozdravljeni! Na žalost se tukaj bere samo slabe izkušnje,zato sem se odločila napisat svoje,pozitivne izkušnje. Pred kratkim sem rodila svojega četrtega otročka. Naj še povem,da sem vse rodila v Ljubljani. Pri vseh porodih so bile babice izredno prijazne. Pri prvih dveh porodih sem prepustila odločanje o poteku poroda osebju. Nisem bila dovolj trdna oz. trmasta v svojih željah... Pa sta bila poroda vseeno lepo doživetje. Pri tretjem sem si želela naravnega poroda (saj sta bila prva dva sprožena). Porod se je začel doma s popadki. Ko sem prišla v porodnišnico, sem dobila prijazno babico,ki me je razumela in podpirala v mojih željah ter ustregla v vsem. Moja želja pa je bila čim dlje ostati na nogah,saj tako lažje prenašam popadke,sodelujem z njimi in se tako hitreje odpiram. Babica mi je želji ustregla in me zraven spodbujala. In ko sem začutila,da ne morem več, sem se ulegla,voda je odtekla, v naslednjem popadku je bil otroček rojen. Še danes se je spominjam in sem ji hvaležna za tako lep naraven porod. Pri četrtem otorčku sem si tudi želela naravnega poroda... Doma mi je odtekla voda, popadkov ni bilo. V porodnišnici sem naletela na zelo prijazno osebje. Naj povem,da porodnega načrta nisem nikoli pisala,saj nikoli ne veš,kako se bo porod začel in odvijal (in si potem lahko samo razočaran).Želela sem,da bi dobila lastne popadke in so me upoštevali. Ker jih po parih urah in klistirju ni bilo,sva se skupaj z babico dogovorili kako in kaj. Prav nič mi niso vsiljevali,sama sem bila svoj gospodar oz. sama sem odločala o poteku poroda. Kljub temu,da sem imela infuzijo,mi je dovolila,da med porodom stojim,me pri tem spodbujala. Prinesla mi je celo radio in žogo... Skratka,res zakon babica. Po izmeni sem dobila drugo babico,zopet eno super. Vzpostavila je zelo sproščeno vzdušje,tako da sem se med hudimi popadki celo smejala. Rodila sem hitro. V dveh urah sem se iz 0 odprla na 10cm. Mislim da je k temu prispevalo predvsem sproščeno vzdušje in dejstvo,da sem lahko stala in sodelovala s popadki. Tudi po porodu je babica večkrat prišla v porodno z namenom,da nas slika in da smo 'kakšno rekli'.
Mislim,da je sama izkušnja poroda odvisna od tega,na kako poslušno babico naletiš, kakšna pričakovanja imaš, kako izraziš želje in kako trdno se jih držiš. Sama sem bila res trmasta pri tem,da bom med porodom stala (če le ne bi bilo tvegano). Pa me je zdravnica pogledala postrani in rekla, da porodnice navadno ležijo,blabla (skratka,ni bila navdušena) - ob tem blabla mi je babica šepnila na uho:se bova midve potem vse pomenile! Tako da vse pohvale babicam v Ljubljani. Očitno je tudi nekaj takih,ki so res super!!!!
Default avatar

Ruanda

Super zgodba, prejmite čestitke ob novem družinskem članu! Zelo lepo je slišati, ko lahko babica poskrbi za sproščeno vzdušje. Sigurno bi si vsaka porodnica tega želela. Popolnoma se strinjam z vami, da je v veliki meri odvisno od tega koliko se bo porodnica zavzemala za svoj porod in ne prepustila odločitve drugim. Lažje se pa bo odločala, če bo imela znanje o prednostih in slabostih določenih postopkov in pa o obsegu svojih pravic. O tem veliko izve ob pisanju porodnega načrta.

Porodni načrt vsekakor ne garantira, da bo porod tekel po njem. Je opora porodnici zlasti pa ostalim vpletenim v porod, saj v njem razberejo, k čemu ženska strmi in na kaj je pripravljena privoliti v primeru komplikacij. Tako se drugače obravnava potek poroda ženske ki je vnaprej odločena za EA, kot pa ženske ki želi čimbolj naravno roditi in želi pomoč osebja le, ko je to potrebno. S tem se tudi izognemo, da vsakemu posebej (menjava izmene) razlagamo želje.

Zajema lahko tudi želje glede tega ali dovoljujete, da se otroka hrani z nadomestnim mlekom ali ne, ali želite da je otrok pri vas veš čas ali ne. Če tega nikjer ne izrazite se lahko zgodi, da bo osebje odločalo namesto vas.

Ko vnaprej izrazite želje in je z njim seznanjen tudi vaš porodni partner, ki se bo zavzemal za vaše želje, ko boste sama potrebovala ves čas in energijo le za osredotočanje na porod. Tudi osebje si bo le stežka privoščilo delati po svoji presoji, ko so vaše želje črno na belem in vaša stališča jasna.

Odsvetujem pa brezglavo strmenje k porodnem načrtu, saj moramo znati poslušati svoje telo in z njim sodelovati v teh izjemnih situacijah, ko se rojeva novo življenje in seveda ne nazadnje zaupati strokovnjakom, ko je čas da posredujejo saj s tem, ob komplikacijah konec koncev rešujejo življenja.
Default avatar

hiponosecka

Tudi jaz moram pohvaliti babice in osebje v LJ porodnišnici. Rodila sem pred kratkim. Porod je bil sicer sprožen in zato sem nekako tudi "dovolila", da so ravnali kakor so se pač odločili.... to pomeni umetne popadke, predrtje mehurja in pa ves čas sem morala ležati (ti namontirajo CTG in potem ni več vstajanja). To ni ravno način rojevanja, kot sem si želela, vendar pa glede na to, da sem rojevala prvič niti nisem vedela, kako bodo zadeve izgledale in sem se prepustila. Vendar pa moram rečt, da sta bili obe babici, ki sta me spremljali zelo prijazni in spodbujajoči.

Na oddelku (oddelek D) pa so prav tako bile vse sestre/medicinski tehniki izredno prijazne in v pomoč. Težko si predstavljam, da ne bi ugotovili, da novorojenček ni uspel nič pojesti (kot piše prvi avtor), ker jih vedno stehtajo!
Default avatar

igor13

Tudi mi imoa tako podobne izkušnje, z ljubljansko porodnišnico. nikjer nikogar, neprijazen odnos, skoraj sem jaz porajal otroka!!!!!!!!!!!! ko se derem da naj nekdo pride, nikjer nobenega. fotoapart prepovedan, gsm prepovedan. ja kako pa naj sklikam kaj?? ok pol ko se je izmena menjala, je bilo malo bolje, MALO BOLJE!!! kličem, naj pridek do pogledat, NIČ.
PA NIKOLI VEČ NE GRME V LJ, NIKOLI.

Drugo rojstvo v mb. UKC-MB.
vsi full prijazni, skrbni, slikajte kok čte, osebja ne sicer pa dobro ni bilo nobene panike.babica skoz poleg, prijazna, skrbna, poslušala mašino. sem rekel kak to da se ne čuje srčni utrip otroka, je rekla iz pulta pri odprtih vratih, SEM SLIŠALA, VEM?!! ej vse u nulo. mislim. mali prišel ven, snemal sem z eno roko rezal, vse mi je pomagala tisto pokovnico drzala z peani, res dokumentriana izkušnja. sedaj ko pišem žena pravi, sploh se ne da primerjat z LJ. parkiranje ni bil problem v MB, noben me ni naganjal, dobila sva stol zame full udobn, mizice, radio so privleki, kao ni delal sme ga nastavi lfrekveco pa je špilal. sem šel po stvari v avto pa do avtomata, nobene napnike. sma slečte se prede ngreste ven pa pol se bolečite pa roke malo umite, normalni napotki. ne pa tam v Lj ko so komaj čakali da bi se me rešili, da bi pustil ženo samo. babica ki je poraja otroka je imela 3000 orodov za seboj, res super babica.
tudi letos 2014. pri prodou so takoj bile poleg vsaj 3 sestre. vsak gib sedel, vse je bilo logično in jasno. nobenega dretja. noben ni motil. pogovajrali smo se celi čas. pa je bilo super res. preden smo šli rodit, sem bill full jezen , sem ze kr vnaprej gorzil z odvetnikom in tožbo. pa ni bilo treba!!!! mislim ko sme doživel tisti zanikrn poniževaln odnos v LJ, sem si mislil ej če je v LJ tako, kak ošele mora biti v MB!!! pa je bilo v MB res U NULO!!!! mene živ bog ne dobi več v LJ, ne na izlet ne v btc. nimam prav nobene želje več!!!!!
Default avatar

Bubi85

Socustvujem z avtorjem in ostalimi,ki so imeli slabo izkusnjo v lj.porodnisnici. moja izkusnja je bila super in jih ne morem prehvalit sploh babice fahire ki mi je v ned pop zrihtala anesteziologinje in ultivo in potem se sestre na oddelku B ki sl mi pomagale pri vsemu najvec pa pri hranjenju tako da mi je mal cudno da otroka niso tehtali ker po dojenju stehajo otroka in v mojem primeru ni imel nic od mene in so nam prinasalii flasko z ad.mlekom.lp vsem in se enkrat pohvale porodnisnici Ljubljana
Default avatar

iza123

Jaz sem imela zelo lepo izkušnjo v Ljubljani. Imela sem zelo zelo dolg porod... izmenjale so se kar 3 babice in za vsako rečem da je bila odlična! Kar se tiče dojenja so me od začetka spodbujale na oddelku in kazale kako in kaj. Pa ni in ni steklo, ker je mel malček tudi mal nazaj bradico. Pa je potem ena sestra predlagala da probam z nastavki in malček je začel jesti. Tehtali so ga 2x - 3x na dan, še večkrat na željo, ker sem hotela preveriti, če res kaj poje... prvič res nimaš pojma... in mali je začel dobivat na teži, po gramčkih... dojila sem ga do 18 meseca. Upam lahko samo, da bo tudi v drugo tako in hvala super osebju, se vidimo v marcu :)
Default avatar

tudi dobra izkušnja

Tudi mi smo imeli super izkušnje v Ljubljani, tako v porodni sobi kot potem na oddelku.

Saj tudi z nami niso bili ves čas (jih niti nismo rabili, je bila za naju z ženo to zelo intimna izkušnja), so pa prišli pravočasno. Stol pa res ne vem, kakšen je bil, ker mi je bilo to v tistem trenutku še najmanj pomembno. Fotografiranje je normalno dovoljeno, ampak ljudje božji, dajte uživat v tem edinstvenem dogodku in ne bit kot japonski turisti. Je bilo pa tudi tu rečeno, da se edino osebja ne sme slikati.

Kot povsod drugod, še posebej pa v zdravstvu, je pomembno s kakšnimi ljudmi imaš opravka, tako na eni kot na drugi strani. Zelo mi je žal za tiste, ki so med vsemi naleteli na babico ali zdravnika z manj empatije ali na takšnega, ki je ta dan vstal z levo nogo in svojo slabo voljo neupravičeno stresal na prestrašene bodoče mamice in očke. Zagotovo takšni primeri obstajajo in prav bi bilo, da jih je čim manj oziroma da jih sploh ni.

Prav tako pa mi je žal za zdravnike in babice, ki imajo opravka z bodočimi starši, ki želijo voditi vse od A do Ž in nadzorovati vsako najmanjšo podrobnost, čeprav zadevo opravljajo prvič in imajo popolnoma nerealne predstave o tem, kako porod dejansko poteka, za zdravnike in babice je pa to 10 tisoči porod. Ne dvomim, da ima vsak tak zdravstveni delavec ogromno zgodbic o popolnoma nemogočih porodnicah in njihovih spremljevalcih.
Default avatar

Gatily

Jaz se drugič rodila v maju 2015 in imam z ljubljansko porodnišnico same pozitivne izkušnje. Porod je trajal 1 uro, imela sem babico Marušo, katero lahko samo pohvalim za ves trud pri porodu.

Pohvalim lahko tudi D oddelek ljubljanske porodnišnice, kjer je bilo vso osebje prijazno in strokovno.
Default avatar

Slaba izkušnja

Tudi moja izkušnja v Ljubljani je slaba, končala se je s poškodbami 3. stopnje. Razlog: njihovo hitenje in pospeševanje z umetnimi popadki. Ko opravijo, ostaneš s poškodbami, šivanji sam, oni pa grejo po naslednjo. Res žalostno.
Default avatar

dobra stran

Jaz sem imela mešane izkušnje na LJ porodnem oddelku in katastrofalne potem na poporodnem, ampak je minilo že veliko časa in človek preboli.
Ampak samo en primer: drugič sem rodila hitro, brez šivov, bila spočita in frišna. Babica me ni mogla prehvalit - torej nisem neka histerična ženska, ki ne more ničesar potrpet.
Takoj ko je bilo mogoče, sem šla pod tuš in vsako jutro najprej stuširat pred vizito, menjat vložke in to. Ampak ... glede na to, da so imeli tam res majhne vložke, mi je pač enkrat že takoj spustil in sem zadaj na spalni srajci imela približno en cm velik madež krvi. In glavna sestra je takoj komentirala: a pod tuš se nam pa ne gre a? Ko sem prosila za svežo spalno srajco, pa takoj spet pripomba, da jih preveč porabim. V tem vzdušju je potekalo poporodna nega prvič in drugič, vse sarkastično, nesramno, brez občutka in nobene pomoči od nikoder, niti pri dojenju ne (novorojenčkom prijazna porodnišnica???).
Recimo cimra je bila popolnoma zmedena in svojega otročka, ko bi ga morala že sama previti, cel dan ni previla (ni vedela, ni znala), ničesar ni vedela o negi, prehrani, nič, kot da pred tem ni imela 9 mesecev časa, da se malček pozanima. Eni od sester, ki je bila še kolikor toliko normalna, sem rekla, da rabi pomoč in da jaz ne morem biti na voljo za vsa vprašanja, pa ji kazat, kako se previja, ji govorit, zdaj je čas, da ga previješ, zdaj ga pristavi, itd., pa je rekla: Naj sama prosi za pomoč, če jo rabi.
Moji starši so bili žal v tistem času precej po bolnišnicah, tako UKC kot druge klinike, še zdaj so vsake toliko hospitalizirani, sestre so veliko bolj obremenjene kot te na poporodnem oddelku, pa lahko samo rečem, da nisem še nikdar naletela na kakšno s približno takšnim nesramnim odnosom, kot ga je imela glavna sestra na mojem oddelku v LJ porodnišnici.

Avtorju prvotnega prispevka, če z ženo še kaj prebirata forum: v bistvu je bila sreča, da so vaju pustili pri miru, ker je tako rodila lepše, kot bi nemara z njihovim vmešavanjem, umetnimi popadki, siljenjem s pritiskanjem (večja možnost za raztrganine) in podobno. Tako so popadki mirno opravili svojo vlogo in je bil sam iztis lažji.
Default avatar

MejhnaMiska

Jaz imam lepo izkusnjo. Babice so mi pomagale in me lepo vodile cez porod. Niso bile ves cas zraven, ampam so se narisale isti trenutek ko sem jih rabila. So me spodbujale in mi ponagale. Hkrati z mano je rojevala gospa ki je bila potem z mano v sobi - njej se je osebje zdelo katastrofalno. Kar nisem mogla verjet da govoriva o isti izkusnji - saj sem bila jaz tudi zraven! Mislim da je veliko tudi odvisno od odnosa ki ga imas sam..
Default avatar

sisu

Sama sem imela sprozen porod teden cez rok,trajal je 10 ur in se koncal s CR...ampak nimam pa res nobene pripombe nad osebjem v ljubljanski porodnisnici. Ves cas nekdo ob meni,vsi prijazni, sestre na odd A super..se porodnicar naju je prisel obiskat cez dva dni na oddelek in malo povprasal kako sva. Ogromno smo se hecali,nasmejali...med porodom. Ce zanemarim trajanje in bolecine...vse super. Res pa nisem pikolovska in razumem da se svet ne ustavi ker jaz rojevam in da nisem edina mamica polna skrbi in vprasanj tam.
Default avatar

Sabina C.

Pozdravljeni!!
Rodila sem. Jan 2014 in v porodnišnici Lj. A imam dobre izkušnje,.le pri dojenju mi ni nihče povedal da imam zastoj mleka. Povedala sem na viziti da imam prsi res trde kot kamen in so mi šele povedali. Kaj in kako. Če se sedaj za vse nazaj spomnim kako je bilo lahko rečem odlično,sestre prijazne, nekazere so imele slab dan in nato še jaz.ampak to ga imamo lahko vsi in ko ima kdo slab dan. Ga moramo ignorirati,tako sem jaz naredila, ko sem jih bolje spoznala. Če bi sedaj morala roditi bi šla v Lj. Zakaj? Zato ker poznam sestre in če bi imela katera slab dan in se grdo vedla bi ji svoje povedala,jaz pri tem nimam kaj izgubiti ona bi se pa malo zamislila!!!
Default avatar

Sabina C.

Lepi izpeljan porod.tudi sama sem imela srečo in imela pri sebi suuper babice, ki so mi poleg partnerja stale ob strani. Tako da naj povem, da je lahko tudi v katerokoli porodnišnici oseblje prijazno ali nesramno odvisno na kaj naletiš. Vsem srečno pri porodu.