Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Pozabljena kontracepcijska tableta

Default avatar

Radovednapunca123

Zivjo.
Sicer v torek sem ob rednem casu vzela tableto vendar vceraj torej sreda sem pozabla in sem danes v cetrtek vzela hkrati dve tablete. Tablete jemljem ze 1 leto in vceraj sem imela pa spolni odnos z fantom. Zanima me pa kako zdej naprej?
Pise nekjer da morem naslednjih 7 dni uporabiti dodatno zascito samo mene zanima ce je to res? Kaj pa vceraj glede odnosa?
Hvala na odgovor
Default avatar

jwslo

Živjo!

Katere tablete jemljete? Katero po vrsti ste pozabili? Ker ste zamujeno tableto nadoknadili v roku enega dneva, ni potrebna kaka posebna previdnost.

Matjaž
Default avatar

_95

Pozdravljeni,

Tudi jaz imam težavo s pozabljeno tabletko, situacija pa je sledeča. Pred kakšnim tednom sem bila pri ginekologinji zaradi vmesnih krvavitev in drugih težav ob jemanju KT, jemala sem Belaro 4 mesece. Ostalo mi je na koncu še nekje 7 tabletk, ki sem jih jemala do konca, vendar sem pri zadnjih dveh ugotovila, da sem eno nekje pozabila in se sploh ne spomnim kdaj in kako, ker jemljem res dosledno. Sedaj pa me skrbi zaradi možne zanositve. Prav tako krvavim že kakšen teden. Moram pa omeniti tudi, da sem takoj po končanih tabletkah Belara začela z jemanjem novih (po navodilih ginekologinje), torej Qlaira, ki jih zdaj jemljem dva dni. Vmes se mi je krvavitev ustavila za kakšen dan, danes pa sem ponovno začela krvaveti. Naj omenim še to, da se krvavitev sproži vedno po spolnem odnosu. Je možna kakšna notranja poškodba, ali obstaja možnost , da sem noseča zaradi pozabljene tabletke? Sicer sem vzela dve ko sem se spomnila, ampak problem je, da ne vem kdaj naj bi tabletko pozabila.

Zahvaljujem se za odgovor.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Kar nadaljujte z jemanjem Qlaira, brez skrbi. Ob naslednji kontroli omenite ginekologinji, da krvavite pri odnosu.

Matjaž
Default avatar

Sandra88

Spoštovani! jemljem cca.eno leto kontracepcijske tablete carezette. V prvem tednu oz.v prvi vrstici sem pozabila vzeti dve tableti zapored. Torej 3. in 4.dan jemanja. Spolni odnos sem imela 5.dan
torej naslednji dan po dveh zaporednih pozabljenih tabletah. 5.dan sem vzela nekaj ur po spolnem odnos dve tableti hkrati. V naslednjih letih 7 dneh nisem uporabljala dodatne zascite ker sem pozabila da bi morala uporabljati se nadaljnih 7 dni pregradni nacin. Vendar sem redno jemala tablete dalje. Spolni odnos sem ponovno imela čez 5 dni. Po spolnem odnosu sem pozabila dva dni jemati tablete. Tretji dan sem vzela dve hkrati. Naj se omenim da je bila ze druga tablica. Nujne kontracepcije nisem vzela. Kakšna je verjetnost zanositve? Ter kdaj naj naredim test nosečnosti? Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Test naredite čez 2 tedna. Možnost zanositve obstaja, kako velika je, pa ne vem in niti ni pomembno. Predlagam, da se z ginekologom posvetujete o menjavi kontracepcijske metode, glede na to, da tako pozabljate tablete.

Matjaž
Default avatar

Nija 106

Pozdravljeni, ze vec kot 8 let jemljem konttacepcijske tabletke Yarina, zdaj se mi je prvic zgodilo, da se pozabila vzeti tabletko in sicer 4.tabletko v 1.tednu jemanja...pon, tor, sre sem tabletko vzela normalno ob 20.00 uri, v cetrtek sem jo pozabila vzeti, zato sem pozabljeno tabletko vzela v petek ob 10.uri (14 ur po tem, ko bi jo dejansko morala), ter redno tabletko ob 20.uri. v torek pred pozabljeno tabletko sem imela spolni odnos brez dodatne zascite, izzliva vame ni bilo. Ali je potrebna nujna (jutranja)tabletka. Imam se 1 dan casa, da jo vzamem, tisto, ki velja 5 dni po SO...ne bi je rada vzela kar tako, ce ni potrebe, ker ima vseeno nekaj stranskih ucinkov. Prosim za pomoc. Hvala, lp.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Menim, da nujne kontracepcije ne rabite.

Matjaž
Default avatar

Pikapoka67846

Živijo,
Prejšnji četrtek sem pozabila vzeti KT qlaira. Tableta je bila 15 po vrsti (jemljem jih ob 19h - vzela pa sem jo naslednji dan ob 8.30h, sepravi cca 14 ur pozneje). Včeraj sva s fantom imela spolni odnos a je počil. Priporočate jutranjo tabletko?
Odnos je bil 6 dni po pozabljeni tabletki (v navodilih pa piše uporabljati kondom še 9 dni po pozabljeni KT)
Default avatar

jwslo

Živjo!

Menim, da nujne kontracepcije ne rabite. 9 dni je malce rezerve zaradi specifične sestave tabletk, ampak na sredini jemanja je koncentracija hormonov enaka kot pri ostalih KT. Načeloma se sicer priporoča 7 dni dodatne zaščite. Tudi 14 ur zamude pri jemanju v sredini ciklusa ni nič kritičnega. Če prav razumem, niste uporabljali kondoma kot piše v navodilih? Če ne, zakaj ne?

Matjaž
Default avatar

Pikapoka67846

Sem narobe napisala, se opravičujem. Uporabila sva kondom a je ta počil (verjetno ker je že dalj časa bil v moji denarnici)
Nakoncu pa sem želela še opisati kaj piše v navodilih.

Lp, in najlepša hvala za vaš odgovor