Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

diskretnost zdravnika

Default avatar

zaskrbljenadecva

Zdravo!
Imam vprašanje glede diskretnosti zdravnikov in sicer:
Pred kratkim sem zbolela z neko trebušno infekcijo in grem v tem mesecu na odvzem krvi. Šla bom v laboratorij kjer bom morala dati kri ter urin. Zanima me ce bo zdravnik komentiral to da bo v moji krvi najverjetneje thc. Sem mladoletna zato me zanima če bo kontaktiral moje starše itd.

Upam da nisem postavila preveč neumnega vprašanja ampak me res rahlo skrbi. Hvala že vnaprej za odgovore
Default avatar

Andreja

THC bo našel, če ga testiral, ampak ti greš na drugačne vrste pregled in to naj ne bi iskali.
Zdravniki so zavezani k diskretnost in v tem primeru bi se pogovoril najprej s teboj, tudi če bi ocenil, da je potrebno obvestiti starše. Vsaj tako naj bi bilo, razen v primerih, ko je ogroženo zdravje in življenje. Takrat pridejo na vrsto drugačni postopki.

Mimogrede pa en nasvet. Ne počnite ničesar kar nočeš, da bi izvedeli drugi. Torej bodi odkrita s starši ker lahko se zgodi, da zvedo tudi na drugačen način. In takrat boš morala prevzeti odgovornost za vsa svoja dejanja. Če so dobra ali slaba. Zato premisli, kaj delaš in bodi zvesta sebi. Naredi tisto, kar veš da je prav in boš lahko zagovarjala.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren