Zvok in govor
Spoštovani, nikjer ne najdem tudi ogovora na vprašanje, kdaj pri kateri starosti otrok, dojenček že lahko razlikuje med zvokom v ozadju in med govorom mame? Prebrala sem namreč, da majhni dojenčki to še ne razlikujejo, zato sem bila pozorna, da sem se z punčko pogovarjala, ko je bila tišina oz. ni bil prižgan radio. Sedaj se pa sprašujem, ali dojenčica, ki je stara 6 mesecev, lahko že sliši govor v radiu oz. risankah za otroke ob spremljavi glasbe? hvala še za ta odgovor. Lp
Že plod naj bi prepoznal materin glas – kar sicer ne zna pokazati na običajen način, ampak le s spremembo v ritmu dihanja in srčnega utripa. Enako velja za novorojenčke in dojenčke.
Drugo vprašanje pa je, ali razumejo “besedilo” – za slednje je namreč nujna določena zrelost in povezanost središč možganske skorje, ki so zadolžena za sluh in razumevanje govora. Ki se res razvijajo le ob primerni spodbudi iz okolja v prvih letih življenja.
“Govor” v risanki dojenčki prepoznajo kot enega od zvokov, ki so jim všeč ali pa tudi ne. Za razumevanje, o čem govori risanka, pa je verjetno veliko prezgodaj. Pa čeprav nekateri raziskovalci človeškega uma trdijo drugače – da je že 3-mesečni dojenček sposoben doumevanja določenih besed, še zlasti če prihajajo v pomirjujočem tonu iz ust mame.
V naslednjih tednih in mesecih boste imeli veliko priložnosti, da se sami prepričate o sposobnostih vašega dojenčka – že iz izraza njegovega obraza, še bolj pa iz komunikacije (gruljenje, vriskanje, izpuščanje eno in zatem dvozložnih glasov) boste hitro ugotovili, kaj mu je všeč, kaj razume – in kako bo njegov odziv na podobne dražljaje vse bolj predvidljiv. In to zna biti zelo zabavno za oba.
Srečno,