zvočna izolacija – prosim nasvet!
Lepo prosim, če lahko kdo kaj pametnega svetuje.
Kako se da zvočno izolirati strop oz.stene? Situacija je taka, da smo se že pozanimali glede tega in so celo prišli celo stručkoti na ogled in povedali kako in kaj – ampak trenutno je zadeva malce predraga za naš žep. Ker pa imamo probleme z motečimi glasnimi sosedi, bi radi izolirali strop vsaj začasno s kako cenejšo varianto.
Nekaj sem slišala, da v Baumaxu baje so neke plošče za zvočno izolacijo – ali kdo kaj ve o tem in koliko košta?
In pozna še kdo kako dobro profesionalno varianto zvočne izolacije?
Bom zelo hvaležna za kake nasvete, ker nam ti sosedje zelo grenijo življenje. (pa ne mi svetovati, naj se pogovorimo ali kaj takega, ker ni mogoče).
Hvala!
Hmmm… strop je glede zvočne izolacije težji primer. Oziroma, odvisno, za kaj gre. Če gre za govorjenje, muziko ipd., pomaga kakršnakoli obloga. Če pa sosedje topotajo, premikajo pohištvo in mečejo krožnike ob tla, je pa po mojem edina (pa še to samo za silo) rešitev spuščen strop, vsaj za par cm, in one plošče… AMF?… ki se sicer uporabljajo v snemalnih studiih in podobnih prostorih.
Pokličite par trgovin, ki prodajajo tovrstne materiale, naj vam pošljejo prospekte; ali pa naj vam dajo naslove zastopstev za Slo., pa pokličite za prospekte tja. Mislim, da boste tako najlažje našli pravo razmerje med izolativnostjo in ceno.
Malo mimo: za silo pomagajo kartonski podstavki za jajca, prilepljeni na steno/strop, se dajo tudi lepo pobarvat…. Ampak to je rešitev za mladinske sobe, za v stanovanje pa ravno ne.
Praktično vse izolacijske plošče, ki jih lahko nabaviš za normalen denar, služijo preprečevanju širjenja zvoka od izvora navzven, ne pa obratno, kot želiš ti. Edina učinkovita metoda je namreč zadušitev zvoka na izvoru.
Zvok se prenaša po vseh trdih delih zgradbe v obliki vibracij in če boš že polepila strop, se bo širil pa po stenah, po tleh, po oknih, vratih….
Cenene rešitve žal ni…. morda bo najceneje, da kupiš sosedom nove, zvočno nepropustne talne obloge :)))
Lin, katere strokovnjake si pa imela? Jaz imam totalne norce spodaj, nadstropje nižje. Ne vem kaj naj naredim, bi plačala kolikor bi rekli. Klicala sem v Škofjo Loko( Tervol), pa so rekli, da je potrebno izolirati tam, kjer hrup nastaja. Glede stropa: moja frendica je delno rešila problem s spuščenim stropom in sicer 15 cm. Vmes pa zvočna izolacija. Vse, kar je pritrjeno na strop ali steno, mora biti podloženo z izolacijo, drugače se zvok prenaša po palicah in je še slabše. Pomagalo je cca 50%.
Hvala za odgovore – ja, gre za muziko in radio.
Bom pogledala, koga smo klicali – res pa je, da je bilo za obraten problem: namreč (kolikor bedasto se bo to zdaj slišalo) problem je tak: zgornji sosedje ne prenesejo igranja na instrument (klavir) – zato klavirja ne igram(že leta)! Kakor sem se usedla za klavir, so zgornji vrnili s totalnim nabijanem in ker mi mir pomeni vse, sem nehala igrat.
Klicali smo strokovnjake, da povedo, kako preprečiti širjenje zvoka klavirja in za to, kot je Roman rekel, obstaja rešitev. Jaz sem avtomatično mislila, da potem pomaga tudi iz obratne smeri, da se potem oni k nam ne slišijo, a očitno temu ni tako…:(((
Problem je v tem, da zgornji težijo z muziko ravno tako, tudi če ne igram! In potem pomaga obratno: ko začnejo težit, se jaz usedem za klavir:)))
Mislim, za crknit!
Rada bi samo imela mir – če ne zdaj, bi vsaj kasneje nabavila res hude obloge, ki preprečujejo hrup navznot in navzven. Okna imamo precej dobra, nova, ki dobro izolirajo. Bomo pač obložili še stene. Roman, kako draga rešitev je to?
Mia, kako si to mislila 50%? A so bili ful glasni ali kako pri tvoji prijateljici?
Hvala vsem za nasvete!
Pri prijateljici so nabijali neko muziko, če se ji lahko tako reče, tulili, kričali, vlekli stole, mizo, se krohotali ob 3. ponoči,zjali. Zdaj se stoli in miza ne slišijo, tuljenje je znosno, muzike se skoraj ne sliši, če imaš prižgan svoj televizor ali radio. Skratka, podnevi je večinoma kar normalno, ponoči pa se še sliši,kadar zijajo, oz tisto,dum,dum,dum.
Lina, Plama iz Podgrada izdeluje penaste plošče za absorbcijo zvoka. Zaradi svoje oblike “požirajo” zvok, s tem preprečujejo njegovo odbijanje in s tem slišnost. Žal imajo vse zvočne plošče to slabo lastnost, da najmanj dušijo nizke frekvence (base) , ki pa nosijo največjo energijo zvoka, zato se z njimi ni mogoče rešiti “tip tup tup” disko zvokov 🙂 Vseeno ti prilagam link na njih, pa jih povprašaj, kako je s tem.
Mia in Roman, hvala za odgovora; Roman hvala za napotek za to firmo! Smo poklicali in so povedali takole (če te zanima, Mia): da se stvar izolirati s peno, ki je lahko debela 2, 3, 5cm itd. Bolj debela je, bolje je, jasno. Res je, da se ne da popolnoma izolirati – kot je Roman že rekel, ti basi – a da se precej pomagati. Rekli so, da je ta pena še najboljša rešitev. Stane pa okoli 2000 SIT na m2 plus davek, se pravi okoli 2500 na m2. Pena se nalepi, potem se jo da prekriti s čim.
Poznajo one plošče iz Baumaxa, a te res ščitijo samo v smislu, da se zvok ne širi ven, ne pa not.
Mi vsekakor takoj začnemo zbirati cekinčke:)))
Hval res za vso pomoč in čim več miru in tišine želim vsem!