Najdi forum

Zvit gleženj

Pozdrav!

Že pred 18 dnevi sem si zvil gleženj. Naslednji dan sem obiskal urgentno ambulanto, kjer so to potrdili. 5 dni nisem nič obremenjeval gležnja in danes že hodim normalno vendar me po treningih še vedno boli. Zanimam se za vaje, ki bi preprečile ponoven zvin.

Hvala za odgovor in informacije.

LP Boštjan

Pozdravljeni,

Pri zvinih gležnja je za uspešno zdravljenje ključnega pomena, da se ugotovi katere strukture so se pri zvinu poškodovale. Ali je prišlo le do natega, natrganja ali pretrganja vezi v gležnju ali so bile poškodovane še druge strukture. Za ugotovaljanje tega je ponavadi dovolj UZ pregled če ne pa MRI. Na podlagi tega se določi ciljano zdravljenje in seveda čas zdravljenja, saj je ta pri natrganju in pretrganju vezi daljši. Ko je ugotovljen vzrok je potrebno najprej vzpostaviti pravilno mehaniko gibanja v gležnju in okrepiti predvsem mišice spodnjega skočnega sklepa – (vaje z elastičnim trakom) in izvajati trening za živčno-mišično kontrolo (propriocepcijo) z uporabo različnih ravnotežnih blazin in desk. Ta trening naj bo športno specifični torej usmerjen v gibe, ki jih pri svojem športu uporabljate.

Lep pozdrav,

Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,
Pred 14 dnevi sem si zvila glezenj. Do pred dveh dni sem ves cas nosila el. povoj, ker pa sem mislila da so bolecine minile sem ga snela a so se zopet pojavile. Zanima me do kdaj svetujete da nosim el. povoj in kdaj lahko zacnem s sportno aktivnostjo? Slisala sem da je kolesarjenjedobro za krepitev glezenjskih vezi, se ga lahko lotim?

Hvala in lep pozdrav,
Petra

Spoštovani,

Svetujem, da opravite pregled pri zdravniku in UZ preiskavo, da se ugotovi, katere strukture v gležnju so se pri zvinu poškodovale. Zdravljenje po zvinu gležnja traja 3 do 12 tednov, odvisno od struktur, ki so se pri zvinu poškodovale. Najprej je potrebno doseči popolno sklepno gibljivost, potem usmerjeno krepiti mišice gležnja (zgornjega in spodnjega skočnega sklepa).

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

New Report

Close