Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa ob spremembi položaja

Zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa ob spremembi položaja

Pozdravljeni. Zanima me ali ima še kdo podobne “težave” in sicer zvišanje krvnega tlaka iz 100/78 na 128/87 in srčnega utripa iz 70 na 125 ko se iz ležečega položaja ustanem.

hvala

lp

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovana,

Ko vstanete iz ležečega položaja, je običajno, da vaše telo doživi fiziološke spremembe, ko se prilagaja novi drži. Zvišanje krvnega tlaka s 100/78 mmHg na 128/87 mmHg in srčnega utripa s 70 utripov na minuto (bpm) na 125 utripov na minuto lahko kažeta na več dejavnikov, povezanih s tem, kako se vaš srčno-žilni sistem odziva na posturalne spremembe.

1. Ortostatska hipotenzija v primerjavi z normalnim odzivom

Običajno, ko oseba vstane, gravitacija povzroči kopičenje krvi v spodnjih okončinah. Da bi se temu izognilo, telo uporablja mehanizme, kot sta povečan srčni utrip in vazokonstrikcija (zoženje krvnih žil), da ohrani ustrezen pretok krvi v možgane in druge vitalne organe.

Normalen odziv: Pri zdravih posameznikih lahko po vstajanju pride do rahlega padca krvnega tlaka, ki mu sledi kompenzacijsko povečanje srčnega utripa. Ta odziv pomaga stabilizirati krvni tlak.

Ortostatska hipotenzija: Če telo ne uspe ustrezno kompenzirati, lahko pride do ortostatske hipotenzije, za katero je značilen znaten padec krvnega tlaka, ko vstanete, kar lahko povzroči omotico ali omedlevico.

V vašem primeru zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa kaže na to, da se vaše telo aktivno odziva, da bi ohranilo cirkulacijo, namesto da tega ne stori.

2. Dejavniki, ki vplivajo na spremembe krvnega tlaka in srčnega utripa

Na te fiziološke odzive lahko vpliva več dejavnikov:

Dehidracija: Nizka raven tekočine lahko zmanjša količino krvi, kar vodi do višjega srčnega utripa, ko telo poskuša ohraniti ustrezno cirkulacijo.

Zdravila: nekatera zdravila lahko vplivajo na žilni tonus ali srčni utrip. Na primer, nekateri antihipertenzivi lahko preveč znižajo krvni tlak, ko stojite.

Delovanje avtonomnega živčnega sistema: avtonomni živčni sistem uravnava nehotene telesne funkcije, vključno s srčnim utripom in žilnim tonusom. Disregulacija lahko privede do pretiranih odzivov pri menjavi položajev.

Stopnja telesne pripravljenosti: posamezniki, ki so bolj fizično pripravljeni, imajo pogosto učinkovitejše srčno-žilne odzive in lahko občutijo manj dramatične spremembe srčnega utripa in krvnega tlaka, ko vstanejo.

3. Klinični vidiki

Če dosledno doživljate znatno povišanje srčnega utripa ali krvnega tlaka s spremembami položaja, se je morda vredno pogovoriti z zdravnikom:

Spremljanje: spremljanje teh meritev skozi čas lahko pomaga prepoznati vzorce ali sprožilce.

Vrednotenje osnovnih stanj: Stanja, kot je insuficienca nadledvične žleze ali disavtonomija, lahko prispevajo k nenormalnim odzivom med posturalnimi spremembami.

4. Kdaj poiskati zdravniški nasvet

Medtem ko so občasna nihanja normalna za mnoge ljudi, je priporočljivo, da poiščete zdravniško oceno, če ob teh spremembah vitalnih znakov ob vstajanju doživite simptome, kot so omotica, omotica, palpitacije ali omedlevice.

Če povzamem, čeprav je zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa pri prehodu iz ležečega v stoječe stanje lahko zaskrbljujoče, če ga spremljajo simptomi ali dosledni vzorci nenormalnosti, lahko predstavlja tudi normalen kompenzacijski mehanizem, ki je odvisen od zdravstvenega stanja in okoliščin posameznika.

LP

New Report

Close