Zvišan TSH
Spoštovani dr. Pirnat,
lepo, lepo bi vas prosila za vaš strokovni nasvet. Namreč, danes sem dobila izvide TSH (kontrola po več letih pri moji splošni zdravnici), ki so pokazali povišano vrednost TSH. Vrednost je 9. Moram povedati, da sem pred leti zdravila preveliko delovanje ščitnice na vaši kliniki, najprej s tabletami Favistan in Vobenol, nato pa sem približno pred 10 leti prejela radioaktivni jod. Potem so moje težave kar nekako prešle, letno sem sicer kontrolirala vrednosti ščitničnih hormonov, ki so bile v mejah normale. Tudi nosečnost pred 4 leti je potekala normalno in tovrstnih težav nisem imela. Potem pa sem zaradi pomanjkanja časa tovrstne kontrole opustila, tudi počutila sem se dobro. V zadnjem letu, zlasti pa v zadnjih treh mesecih so se name zgrnile hude obremenitve: majhen otrok, zahtevna služba, nenadno poslabšanje maminega zdravstvenega stanja, njeno trpljenje in moja nemoč (kljub vsej možni zdravniški pomoči) in njena smrt, ki me je čisto “sesula”. Zdi se mi, kot da se mi je vsa žalost nekako nakopičila v grlu. Počutim se sicer ne tako slabo kot pred leti, ko sem imela tovrstne težave. Vprašala bi vas, kako se mi je po toliko letih miru stanje spet poslabšalo? Je temu kriv stres ob bolezni in smrt dragega človeka?
Kaj mi svetujete glede zdravljenja? Zdravnica je sicer rekla, da se bo telefonično posvetovala z vašo kliniko in me obvestila, kako naprej. Mene pa to precej skrbi, tudi zato, ker sem nameravala v kratkem zanositi, saj me biološka ura že počasi opozarja.
Kaj mi svetujete glede zanositve? Kakšne so nevarnosti glede nosečnosti in vpliva zdravil na nerojenega otroka?
Lepo se vam zahvaljujem za vaš čas in odgovor.
Spoštovani!
Pri vas gre za blago hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Po zdravljenju z radiojodom se slej ko prej pojavi hipotiroza, ki jo lahko učinkovito zdravimo. Vsekakor je možno, da stres pospeši spremembo v delovanju ščitnice, ni pa glavni dejavnik. Potrebno bo začeti z nadomeščanjem ščitničnih hormonov (Euthyrox,Eltroxin…) sprva 50 ug dnevno, nato najverjetneje 75 ug. Po približno dveh mesecih je pričakovati normalizacijo TSH in tudi pT4 in pT3. Takrat tudi ne bo nikakršnega zadržka za nosečnost s strani ščitnice. Kadar je hipotiroza ustretno zdravljena je pričakovati popolnoma normalno nosečnost. Vsekakor je potrebno v začetku nosečnosti ponovno določiti TSH in prilagoditi (navadno zvišati) odmerek ščitničnih hormonov. Tekom nosečnosti je potrebno redno jemanje nadomestnih ščitničnih hormonov.
Lp
Spoštovani,
Prosila bi vas za obrazložitev ‘pregrade v maternici’. Nekako si ne znam predstavljati kaj bi naj to zame pomenilo. Stara sem 23 let, ter imam že skoraj da dve leti izcedek podoben mleku iz dojk. Prepričala sem se da nisem noseča, kajti menstruacija mi zamuja skoraj da dva tedna….ne vem več na koga se naj obrnem, pogovarjala sem se s ginekologinjo ki pa mi je odgovorila s pregrado na maternici, ter da je bolj srčaste oblike.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.