Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Zvisan krvni pritisk

Zvisan krvni pritisk

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem zamenjala osebnega zdravnika. Opravila sem povsem splosen pregled za vozniski izpit in vse je bilo v najlepsem redu.
Zdravnik me je nato poslal na preiskave za scitnico, saj je sumil, da je povecana. Tudi tukaj je bilo vse v najlepsem redu. Opravila sem EKG, tudi vse ok.
Vendar, ko mi je ponovno meril krvni pritisk, je bil le ta nekoliko povisan. Poslal me je na ultrazvok trebuha in mi predpisal ¼ tabletke Propranolol dnevno. Po teh tabletah se ne pocutim dobro, sem utrujena, zaspana…
V casu vseh teh preiskav in povsem splosnega pregleda sem bila zelo razburjena in sem se naenkrat pocutila na smrt bolano.
Ze od srednje sole ima malo zvisan pritisk in ko sem si ga merila doma je bil 117/76, torej povsem normalen, ce ne ze nizek.
To posiljanje od zdravnika do zdravnika me je v zadnjem mesecu mocno razburilo, ker menim, da z mano ni nic narobe. Pocutim se dobro in ne cutim vplivov visokega krvnega tlaka. Res pa je, da je moje poklicno okolje zame perecej stresno.
Ne dvomim v odlocitve zdravnika, vendar bi rada se drugo mnenje. Veliko sem prebrala o povisanem krvnem pritisku in povsod je zapisano, da je potrebno spremeniti prehrano, se telesno udejstvovati in ce po daljsem casu opazovanja pritisk ne pade, potem se sele predpisejo tablete. Jaz pa sem jih dobila ze po drugem pregledu in v bistvu me je zdravnik videl dvakrat, za razliko od zdravnice, ki me je spremljala od otrostva in tudi sicer nadzorovala moj krvni pritik.

Glede teh tablet in preiskav sem kar malo skepticna, saj se mi zdi, da bom samo se tekala od zdravnika do zdravnika, dokler res ne bom zbolela.

Rada bi vedela, kako je s temi tabletami, daljsim opazovanjm in najprej spremembo zivljenjskega sloga… ali so vse te preiskave pomembne.

Hvala za odgovore!

Verjetno je pri vas prisoten “sindrom bele halje”, ki ga ugotavljamo pri ludeh, ki jih sleherni pregled pri zdravniku vznemiri. Taki ljudje imajo zvišan krvni tlak samo v “nerodnih situacijah ali pri zdravniku”.

Svetujem vam, da si sami večkrat merite tlak ob različnih urah čez dan in večkrat v teku enega tedna brez jemanja Propranolola. Zapišite si vrednosti. Predvidevam, da boste imeli tlak v normalnih mejah. Če bo v večini primerov zvišan, se ponovno oglasite.

1/4 tablete Propranolola je zelo nizka količina zdravila. Zato je učinek zdravila majhen, vseeno pa ni izključeno, da so vaše sedanje težave stranski učinek zdravila.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Ker ima moj mož visok spodnji krvni tlak me zanima, kolikšna je še dopustna in nenevarna razlika med spodnjim in zgornjim krvnim tkakom, da to ni nevarno za zdravje. Njegov pritisk je namreč 90/117.
Zanima me, zakaj je razlika med njima tako majhna in kaj lahko stori sam.
Poizkusil je že z zdravili za zniževanje tlaka, pa se mu sočasno znižujete oba: spodnji in zgornji tlak.

Vesela bom vašega odgovora
babi

New Report

Close