Zvišan holesterol, sladkor – PROSIM POMOČ!
Pozdravljeni!
Prosim vas za nasvet za mojo mamo, ki ima povišan krvni sladkor, holesterol, trigliceridi. Jaz in mama jeva enako hrano, jaz imam holesterola 2,8 in mama 8,9.
Ne vemo kaj je vzrok temu. Pazi se pri hrani – sladkega tako nič ne je, slano tudi ne, maščobe pa res izredno malo. Giblje se pa tudi dovolj. Imamo kmetijo, kjer je dela od jutra do večera.
S ščitnico ni menda nič narobe.
Povejte mi prosim, kaj naj storimo in kaj naj mama uživa – kakšne tablete, ali kaj takega? Ne vem no,…
Že vnaprej hvala za nasvete
Moja mama je imela iste težave. Jedla ni nič takšnega, da bi ji dvigovalo holesterol, razen mleka.
Potem pa je nehala piti mleko (še vedno si ga daje v kavo), vsak dan vsaj en probiotičen jogurt, veliko česna in zeleni čaj. Tablet, ki jih je predpisal zdravnik, se ni niti pritaknila, pa ji je uspelo.
Seveda ne je mastne hrane (slanine, sira zelo malo ipd).
Vredno je poskusiti!
veliko je lastna proizvodnja, stres…
težko si predstavljam kaj potem tvoja mama sploh je :)) ne slano….
vzemi pri zdravniku dietno listi za trigliceridemijo in poglej kaj je vse tam gor napisano…
pa še prej preveri ali so povečani samo trigliceridi ali še kaj drugega – tisto 8,9 je namreč seštevek………..
Kontaktiraj me na mail ([email protected])
Pozdravljena!
Moja mama, kaj je? ogromno zelenjave, nekaj sadja, pusto goveje meso, piščančje izdelke, od mlečnih izdelkov mleko z 1,5% mlečne maščobe, včasih kakšen jogurt – ne sadni,… In podobno. Kruh pa ima polbeli ali črni. Vsega skupaj je imela na izvidu preveč, slučajno se spomnim za holesterol 8,9. Zadnje, trigliceridi – vem, da jih je bilo nekaj več kot 14! Vem da je to grozno in se boste spraševali, ali se nisem zmotila. Nisem se in res je bil izvid takšen. Pa kaj sploh pomenijo tile trigliceridi?
Lp
na pamet je na dietni listi za trigliceridemijo prepovedano vse kar je sladko, bel kruh, ogljikovi hidrati zelo nezaželjeni nasploh in mastne stvari, pa vso južno sadje in tisto, ki ima veliko sladkorja je prepovedano, ravno tako suho sadje, razni sokovi in podobno.
mama naj se veliko giba (ne okopavanje) – hoja po gozdu, dela stvari, ki jo pomirjajo… pa se bo zadeva mogoče sčasoma umirila. tableti proti holersterolu so vse prej kot nedolžni, jeterni testi so po jemanju le-teh ….. zato naj poskusi sama s seboj kaj narediti pred tem
hejjj mačka,
proč z ˝belo smrtjo˝ torej bela moka, sladkor, sol in pa krompir….za vse te sestavine se dobijo nadomestki ali približki. Naj si mama prebere knjigo od Montignaca…Jem torej hujšam, pa ne zato da bi shujšala, zato, da ji bo jasno zakaj naj nebi uživali teh izdelkov. Cela družina smo se odločili, da bomo probali in zamenjali izdelke, določenim pa odpovedali, namreč moj oče je težek sladkorni bolnik, a po prebrani knjigi mu gre vidno na boljše, se ne pika več 4x dnevno vendar smo 2x :)), mama je shujšala 7 kg in zgubila raven horesterola, ne rabi več tablet, jaz sem pa dol počla 9 kg in dobila redno prebavo in ne zebe me več…hehe se moram malo pohvalit.
saludos
🙂