Najdi forum

zvin kolena – inkarcerirana hoffa

Pozdravljeni. Za vas imam vprašanje.

Pred parimi dnevi…torej 29.3 sem imela poškodbo kolena. Med vadbo, natančneje pri izpadnem koraku nazaj mi je koleno dobesedno ven vrglo. Naj bi šlo za zvin. Bolečina je bila nepopisna. Vstati nisem mogla, po mene je prišel rešilec. Bolečino sem potem občutila predvsem na notranji strani kolena.
Peljali so me na urgenco. Izvidi so naslednji: levo koleno povsem brez oteklin ali izliva, palaptorno ni posebno boleče, nekoliko boleč lateralni retinakul patele. Patela prosto gibljiva, neboleča, extenzija popolna, fleksija bolečinsko omejena pri 100 stopinjah, izraziteje boleč je tudi začetni del fleksije do 30 stopinj, nato bolečina popusti, klinično izgleda koleno stabilno, rotacije, kolikor jih je mogoče preizkusiti, niso izraziteje boleče. Extenzorni aparat čvrst. Nogo v extendiranem položaju brez težave zadrži.
RTGG: poškodb na skeletu ni videti

Dobila sem snemljivo tutor longeto.
Naj povem, da me je po prihodu v bolnišnico zaradi sredstva proti bolečinam, bolečina dosti popustila. Po pregledu me je koleno pričelo boleti na zgornjem delu, ne več ob straneh kot na pričetku. Na zgornjem delu bolečino občutim še danes.

Po nasvetu sem včeraj snela longeto. Noga je bila otečena, prisotna je bila bolečina. Ko sem vstala z berglami je celotna noga pomodrela. Vrnila sem se na urgeno.

Levo koleno danes otečeno, Balotement suspektno pozitiven, recesusi polni. Ekstenzija mogoča, fleksija zaostaja ter mogoča do 60 stopinj. Test na gnetenje meč neboleč, meče mehka ter primerjalno z desnim mečem enaka. Lateralno dorzalna fleksija mogoča.

TH: Izpunktiram 30ml zastarane krvi. Namestim elastični povoj, le tega naj ponoči in ob mirovanju obvezno sname.

Kontrolo imam 7.4

Zanima me predvsem kaj lahko pričakujem. Danes je koleno kar dosti otečeno. Bolečina je vendar ni huda. Zaboli predvsem ob premiku na zgornjem delu kolena. Ne vem ali lahko poskusim stopiti na nogo ali ne. Zdravnica je dejala, da je možno, da so poškodovane vezi. Kdaj bom predvisoma sploh lahko vsaj hodila normalno?
Hvala Vam za vaš odgovor. Lepo pozdravljeni.

Spoštovani,

priporočam čimprejšnje slikanje kolena z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki. Glede na vse navedeno je zelo verjetno prišlo do kirurško pomembne poškodbe v kolenu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni.

Za vaš hiter odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

lp, leonela

Prosim.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni, se opravičujem…imam še eno kratko vprasanje. Mi je nekako težko počakati do kontrole.

Ko vstanem z berglami i grem do stranišča ali kuhinje mi celotna noga predvsem od kolena navzdol pomodri in zateče. Bolečino občutim po celotni nogi od kolena navzdol. Občutek je kot, da bi nogo res na tesno imela zategnjeno z povojem. Vse to se umiri šele čez nekaj časa ko se uležem. Enako je ko se vsedem recimo na rob postelje. To se mi dogaja samo na nogi z poskodovanim kolenom. Predstavlja to kak resen problem? Verjetno tudi ni smiselno poskusati stopiti na nogo ali pac?
Se enkrat hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

priporočam laboratorijsko (določitev D-Dimerja iz odvzete krvi) in/ali Dopplersko ultrazvočno izključiti (ali potrditi) globoko vensko trombozo, ki je lahko vzrok navedenim težavam. Te so sicer lahko tudi posledica same poškodbe.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

predpogoj za normalno hojo je pridobitev polne iztegnitve kolena. Menim, da bi bilo slikanje kolena z MR zelo verjetno smiselno. Za polnovreden nasvet bi moral koleno klinično pregledati.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close