Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Zvin kolena

Zvin kolena

18.11.2023 sem si pri hoji po stopnicah navzdol neprevidno stopila, v desnem kolenu me je močno zabolelo. Na naslednji stopnici me noga ni več držala zato sem se sesedla. Po dogodku so me pregledali na urgenci.

RTG brez prepričljivih znakov sveže poškodbe skaleta. Sicer pa;status: desno koleno blago otečeno. Ballottement negativen, gibljivost v kolenu 0/30, iztipam sklepno špranjo, ki palpatorno ni občutljiva. Lachman in predalčni fenomen enaka v primerjavi z nepoškodovanim kolenom. Kolateralni ligamenti delujejo čvrsti. MCL boleč na nateg in palpatorno.

V naslednjih dveh dneh mi je koleno precej otekli, kasneje se je začela oteklina manjšati, a je koleno še vidno otečeno. Bolečina vztraja tudi še v mirovanju, ob gibanju (razbremenjenega) kolena pa je še hujša. Občutek ob tem je kot, da se ob levi strani kolena nekaj premika/zaškrta.  Gibljivost samega kolena je sicer boljša kot takoj po poškodbi.

Zanima me ali bi bilo smiselno čim prej opraviti MRI ali pa je poškodba še tako sveža, da lahko pričakujem, da bo prišlo postopoma samo po sebi do izboljšanja? Lahko kaj sama naredim za hitrejše okrevanje? Bi bilo smiselno čimprej opraviti samoplačniški MRI ali kak drug pregled?

Na izvidu iz urgence piše, da naj me v primeru vztrajanja bolečin več kot 14 dni osebni zdravnik napoti na MRI in naj se pri njih potem naročim v primeru patološkega izvida. Naj torej počakam še en teden in potem počasi (glede na čakalne dobe) vse potrebno opravim v skladu z navodili?

Zaradi moje življenjske situacije je zelo neugodno, da nisem mobilna in vsekakor bi rada storila kar največ, da bi poškodbo zares čimprej uspešno sanirala.

Hvala

 

 

 

Spoštovani!

Definitivno opravite MR preiskavo, ker je najverjetneje počen meniskus in bo potrebna verjetno artroskopija.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Hvala za vaš odgovor.

Žal ste imeli prav za meniskus, kot kažejo izvidi MR pa ni poškodovano samo to. Prosim za mnenje. Kolikor razumem bo potrebna kar hitra artroskopija zaradi zataknjenega fragmenta medialnega meniskusa? Kaj bi vi svetovali oziroma kaj bi  ob tem operirali? Stara sem 44, pa slabih 20 kg pretežka.

MR desnega kolena:

Majhen izliv.

Obsežna ruptura ročaja košarice medialnega meniskusa, katerega večji fragment je dislociran v interkondilarno kotanjo. Radialna ruptura notranjega roba korpusa lateralnega meniskusa.

Verjetna vsaj subtotalna ruptura ACL, povsem zanesljiva ocena zaradi dislociranega meniskusa ni možna. PCL je ohranjen.

Kolateralna ligamentarna kompleksa sta ohranjena.

Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta v redu.

0,8 cm širok defekt hrustanca medialnega femoralnega kondila ob interkondilarni kotanji sega do kosti.

Signal blagega edema kostnine lateralnega femoralnega In tibialnega kondila.

mnenje:

Široka ruptura ročaja košarice medialnega meniskusa. Ruptura lateralnega meniskisa.

Vsaj subtotalna ruptura ACL.

Defekt hrustanca stopnje 4 medialnega femoralnega kondila.

Zmerni kontuziji kostnine lateralnega femoralnega in tibialnega kondila po mehanizmu rupture ACL.

 Noga še vedno zelo zateka. Verjetno jo moram kar še držati dvignjeno in nič obremenjevati ali kako?

Najlepša hvala! Lepe praznične dni in vse dobro v novem letu!

Za take poškodbe je pa kar neroden čas, saj prazniki še podaljšajo čas do dostopnosti zdravnikov in pregledov.

Spoštovani!
Imate močno strgan meniskus in verjetno popolno rupturo križne vezi. Svetujem čimprejšnji pregled pri ortopedu, ker bo potrebna operacija. Najprej samo artroskopija in sanacija meniskusa, nato kasneje, če bo potrebno še rekonstrukcija križne vezi. Na nogo lahko stopite do meje bolečin. Lahko pridete tudi k meni, ker nimam dolgih čakalnih dob za operacijo. Lahko jo narediva na napotnico v roku 1-2 mesecev.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close