Najdi forum

Zvin gležnja

Pozdravljeni,

pred štirimi tedni sem si pri nogometu zvil gleženj. Običajno je bil gleženj po kakšnem tednu OK, tokrat pa imam po 4ih tednih še zmeraj oteklega in gibljivost ni popolna. Gleženj sem takoj po poškodbi hladil, mazal s Pernatonom in kasneje razgibaval. Zanima me ali je smiselno slikanje ali je potrebna samo fizioterapija?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

svetujem, da opravite slikganje RTG in UZ pregled pri zdravniku, ki se posebej ukvarja s tovrstnimi poškodbami. Potrebno je ugotoviti katere strukture in v kakšnem obsegu so se poškodovale, da je lahko zdravljenje, vključno s fizioterapijo ciljano in vzročno usmerjeno.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Pozdravljeni!

Pred 5 dnevi sem ob skoku na neravnem terenu pristal s stopalom obrnjenim navznoter (prva večja poškodba). Kmalu se je začela pojavljati oteklina, vendar sem brez bolečin in šepanja prišel domov. Isti večer se je oteklina okrepila, da na tisto nogo nisem smel stopiti. Naslednji dan sem s tisto nogo že lahko hodil – šepal. 2 dni po poškodbi je oteklina večinoma splahnela, a se je pojavila velika modrica. Danes (5 dni po poškodbi) je stanje naslednje: hoja še boli, lahko stojim samo na poškodovani nogi (a še ni popolnoma stabilna), dotik na mesto poškodbe je boleč, otekline ni, prisotna je modrica. Nogo že počasi razgibavam z vajami, čez nekaj dni pa imam (prvi) pregled pri osebnem zdravniku. Zanima me naslednje:

1) Glede na opisano me zanima, katero stopnjo zvina sem imel. Modrica je omenjena v 2. in 3. stopnji, kjer naj bi bila hoja nekaj dni skoraj nemogoča. Jaz pa sem takoj po poškodbi normalno hodil vsaj še pol ure (do doma) in tudi naslednji dan sem se lahko na nogo opiral, kar bi pomenilo, da imam zvin 1. stopnje – lažji.

2) Vsepovsod piše, da se zvini radi ponavljajo. Kaj točno to pomeni – da se lahko ponovi v času okrevanja (do 1 leta od poškodbe) ali tudi po več letih? Predstavljam si, da se poškodovani ligamenti, kite in vezi sšasoma zacelijo oz. obnovijo, mišice pa se z vajo že med okrevanjem okrepijo. Če je temu tako, bi moralo biti stanje (tudi verjetnost ponovitve poškodbe) enako kot pred poškodbo in pretekla poškodba ne bi smela vplivati na možnost naslednjega zvina? Ali si narobe predstavljam? Sicer nisem športnik, grem pa občasno na kak pohod ali vzpon in me sedaj skrbi, da bi bil poškodovani gleženj tudi v prihodnje bolj izpostavljen možnosti novemu zvinu.

Vnaprej hvala za informacije in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

svetujem, da opravite pregled pri zdravniku, ki se posebej ukvarja s takšnimi poškodbami pred obiskom fizioterapevta, da bo zdravnik ocenil katero dianostiko je primeno izvesti (RTG in/ali UZ in ali MRI).
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

New Report

Close