Zvin gležnja
Spoštovani,
V začetku leta sem imel zvin gležnja. Na kirurgiji v Celju me niso slikali ampak poslali domov z orazložitvijo, da je samo zvin. U glavnem se je gleženj zacelil v celoti pa ne. Začel sem se spet rekreirati ( teči ) misleč, da se bo gleženj že pozdravil. Ker pa ni bilo bolje sem šel nazaj k zdravniku, ki me je napotil na slikanje. Po slikanju gležnja je ugotovljeno: Na profilnem posnetku je viden v distalnem delu desne tibije v višini njenga sprednjega dela manjši prosti kostni fragment. V zgornjem delu tuberkalkanei desne petnice je viden manjši kostni osteofit – začetna desno stranska kalkaneodinija.
Pri teku v hrib in tudi včasih po ravnem me gleženj boli, čutim pa tudi bolečine naprej gor po zadnji strani stegna. Čutim tudi bolečine v zadnjem delu pete, verjetno zaradi raščajočega osteofita.
Zanima me, ali se lahko z fizioterapijo odpravi nastale težave.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vam želim vse lepo.
Lp,
Andrej
Spoštovani,
Če osteofit moti mehaniko gibanja znotraj sklepa predlagam, da za mnenje povprašate najprej kirurga dr. Iztok Pilih-s, preko foruma ali mu pišete na njegov elektronski naslov [email protected]. S stališča fizioterapije je ključno, da mehanika sklepa dopušča popolno gibljivost in da se sklepne površine med seboj gibljejo na pravilen način. Le v tem primeru, bodo vaje za izboljšanje mišične zmogljivosti mišic gležnja in goleni ter vadba za povečanje proprioceptivnega priliva, kar lahko v takem primeru ponudi fizioterapija, učinkovite.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik