zvedela sem srhljivo novico
Veš kaj, moja tašča je tudi mojega moža občasno klofnila (on se tega zeeeeeloooo dobro spominja), pa danes na vse svete trdi da nikoli ni, in je užaljena, ko ji reče da ga je tepla… Na otroka pa ne smem niti povzdigniti glas, sicer sem takoj slaba mama… Moj mož je pa takooo blago bitje, da ne bi niti pod razno tepel otrok.
Moja dva pa sta imela kar orenk “batina iz raja” sistem, pa; prvič – niti mi na misel ne pride, da bi kdaj tepla MOJA otroka in mislim da je to tudi njim jasno, saj sta MOJA, ter če bi kaj takega samo zaslutila, bi bil konec z našimi odnosi. Drugič – kako sta pa onadva vzgajala, pa je pač stvar preteklosti. Tudi glede na to kakšna sem jaz, ker sem tudi proti tepežu…
Mislim da se preveč obremenjuješ. To je tvoj otrok in ne verjamem da bi si upala, pa tudi babica je, ne mama (mame imamo včasih težko delo, in okoliščine, zakaj je ona tedaj klofnila tvojega moža, ne poznaš), babice pa ponavadi imajo selektivni spomin, in prav nasprotno, rajši dovolijo preveč, kot da bi premalo, kaj šele da bi fizično kaznovale otroke. In res je, tvoj sin ti je rekel da ga ne tepe. sicer ni prav da si mu sploh sugerirala da bi ga lahko, ampak… verjamem pa, da bo takoj povedal, ker bo pozoren, tako da, kar brez skrbi!!
Lp,
Sonja
Ja naprimer ti… taprava se je oglasla… mal se vprašej kdo je prtegnjen predno kaj napišeš… bi ti bilo prav, če tvoja tašča ali mama ali kdo drug ki ima otroka v varstu otroka udari, pa da ti preprosto pove ali pa zveš od koga drugega…? Samo povej, ali bi ti bilo prav? Ker če odgovoriš da ja ali da ti je vseeno, si pošast, ne mama… mama svojemu otroku NIKOLI ne privošči ničesar slabega, pa če je še tako nagajiv… vse se da drugače, in ne s klofutami!!! Zapomnite si to…
Ma ženske, lepo vas prosim!
Kolikor je znano, tega otroka babica NI UDARILA. In taka paranoja zaradi tega, ker je pred četrt stoletja ali več kdaj klofnila svojega sina, enostavno ni na mestu. Če bi pa opazila ali če bi ji otrok povedal, da ga je babica udarila, pa bi bili tudi odgovori drugačni.
Ker če bi vsi, ki so jih njihovi starši kdaj udarili, odrekli varovanje vnukov tem starim staršem, bi zdaj le redkokakšen otrok imel stike s svojimi starimi starši. Zato brez paranoje, prosim.
Po moje nas je zelo malo staršev, ki kdaj v svojem otroštvu nismo bili deležni kakšne po riti od naših staršev – sedaj babic/dedkov naših otrok. In po tej tvoji logiki, bi morala večina dedkov/babic sedaj tepst svoje vnuke – pa malo dvomim, da jih res.
In če tvojo paranojo razpredamo dalje – če se človek priuči vedenjskih vzorcev v družini, je tvoj otrok ravno tako v nevarnosti od svojega očeta – ker če je njega mama tepla, potem se je tvoj mož naučil, da je to prav in je čisto možno, da tudi on sina tepe, a ne?
Če je res tako ogrožen, pa pusti službo, pa ga ti pedenaj spredaj in zadaj. Tudi, če vleti katero po riti ga zato ne bo nič manj, mogoče si ga pa že vzgojila v nemogočega kričača??? Da se ga drugače ne da ukrotiti. Naj ti pa povem, da sem že babica, pa vem, da sem jaz tista, ki zna pocartati pa najti več potrpežljivosti z otrokoma! Ker sedaj nisem obremenjena z njihovo eksistenco, ker sedaj uživam v tem, da smo skupaj, pa kaj naredimo, da uživamo!
Pa naj ti povem, da sem vzgojila dva otroka, ki sta tudi kdaj dobila po riti, vendar po 3 x opozorilu! Mislim, da kakšna po riti še daleč od tepeža, pa me zato nobeden od otrok nima za sadistko! Pa oba mi zaupata svoje otroke, pa ne zato, da bi imeli zastonj varstvo, ampak zato, ker vesta, da bo njunim otrokom zraven mene lepo!!!!
V otroštvu sem bila velikokrat tepena od svojih staršev. Od mame po riti, od očeta tudi s pasom in celo kablom.
In taista človeka, ki sta mene tepla, niti v sanjah ne bi dvignila roke na svojega vnučka. Ker biti starš in biti stari starš je velika razlika. Starši nosimo vso odgovornost za vzgojo, za obnašanje otroka in to vodi v velike frustracije, če nas otrok ne uboga in ne dela po svoje. Včasih je bilo otroka udarit okoli ušes najbolj normalna stvar pod soncem. Družine, kjer se ni teplo, so bile po moje v manjšini.
Zatorej lahko sklepam samo, da si en velik paničar, ki meša jabolke in hruške in dela zdraho tam, kjer ni popolnoma nobene potrebe. Namesto da bi bila hvaležna za varstvo, v katerem po besedah tvojega otroka, ni fizičnega nasilja, vlečeš na dan prastare zadeve, ki s tabo nimajo nobene zveze.
Ne odobravam nasilja in ni prav, da je tasca tepla svojega sina in tvojega moza.
A to, da je tepla svojega otroka (pa kolikor sem razumela, ga ni pretepala, ampak je kdaj pa kdaj dobil po riti/klofuto), ne pomeni, da bo tepla tudi tvojega sina in svojega vnuka. Ali je to ze po defoltu?
In ne, jaz ne tepem mulca. In ne, ne mislim, da tasca tepe mojega sina, ker je kdaj pa kdaj po riti svojega.
Mislim, da je skoraj vsak iz današnje srednje generacije dobil kakšno klofuto ali pa po riti, pa nam to niti ni škodilo. Tudi moja mama ni bila izjema, a nikoli nisem pomislila, da bi lahko udarila svojega vnuka. Se strinjam, da je klofuta zmaga otroka in predaja staršev, a tudi starši smo samo ljudje in otroci nam tega v glavnem ne zamerijo, če gre res za izjemen dogodek.Skratka, ne bodi zaskrbljena.
Gizda,skuliraj se!
Imam občutek,da iščeš težave.Ti si pa tista,ki z jezikom tepeš svojo taščo,ki ti čuva otroka!
Iz nič potenciraš v nebo.To mi gre pa res na živce.Samo da bi lahko obirala in šimfala taščo.Za to ti gre.Slutim,da dejanske hvaležnosti ni,za tisto,ko si brez skrbi,ko ti tašča igra varuško.
Svojo taščo in svojo mater poznam toliko dobro in jima tudi toliko zaupam, da vem, da v primeru, da bi jih otrok dobil, se je zanje krepko potrudil in jih je KREPKO zaslužil. In to mislim smrtno resno, pa čeprav sem sicer hud nasprotnik fizičnih kazni. So momenti, ko otrok dobesedno prosi, da dobi eno čez rit. A je potem to pirova zmaga ali nekaj tretjega, je druga tema. Otork ni samo angelček na piedestalu, zan biti tudi čisto pravi vražiček. Navečji so tisti, ki so nedotakljivi – vedno!
Oba z možem sva jih dobila, oba jih lahko preštejeva na prste, vsako posebej, pa nobene za BV ali nezasluženo. Jaz sem svojo zadnjo “okrog kepe” ujela pri 16-tih. Vprašanje, kam bi zabluzila, če je ne bi. Ker so mi prej 3 mes nekaj dopovedovali, pa je šlo vse mimo. Ko sem jo fasala, se mi je posvetilo. Idiotsko, kot se sliši, ampak hvala očetu, da mi jo je pripeljal.
daj gizda, pridi k sebi. po tem naslovu , zgleda kot da ga je zlorabljala.
takrat so bili drugačni časi, druga vzgoja. dans sigurno ni ista ženska. pa tud babice majo sigurno več potrpljenaja, vsaj večina, z vnuki, kot starši. ne delaj panike. če pa se bojiš, ga daj v vrtec. tam se pa otroci med sabo tud zbunkajo, pa grizejo itd. kaj boš pol , boš pol vrtca tožila?