Žvečilni gumiji in karies
Hvala za vaše dosedanje odgovore. Vesela sem, da vam moja vprašanja niso nadležna.
Zato za zaščito zob še tole vprašanje : ali bi žvečenje žvečilnih gumijev za otroke, ki so brez sladkorja (npr. Orbit), koristilo pri preprečevanju nastanka kariesa?
Ker si otroci v šoli ne umivajo zob, imajo pa kar tri obroke, sem mislila sinu dati s sabo tak “zoboljuben” žvečilni gumi za po jedi.
Lep pozdrav!
Spoštovana LiLi,
“zoboljubnost” žvečilnih gumijev je, žal, le marketinška poteza proizvajalcev in žvečilnega gumija ne moremo všteti v preventivo.
Vsekakor je bolje, da otrok žveči žvečilni gumi brez sladkorja oz. takega, ki je slajen z umetnimi sladili.
Po jedi je normalen padec pH-ja, ki pa se z delovanjem sline kmalu po jedi uravna oz. se ponovno dvigne. Žvečilni gumi pri tem nima nobene zveze, res pa je, da se z žvečenjem poveča izločanje sline, ki fiziološko izpira zob.
Pri dolgotrajnem žvečenju lahko pride do bolečin v čeljustnem sklepu in do zmanjšanega izločanja sline. Brez panike – do tega pride pri res dolgotrajnem, večurnem žvečenju dan za dnem. Če boste sinu dali 1 žvečinli gumi dnevno, ki ga bo po primernem času zavrgel, prav gotovo ne bo nobene škode.
Vsekakor pa bi vašemu fantku bolj koristilo ščetkanje zob po vsakem obroku pa čeprav v lastni režiji (mogoče bi se lahko dogovorili z učiteljico in ji pojasnili njegove težave).