Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Žvečilni gumiji in karies

Žvečilni gumiji in karies

Hvala za vaše dosedanje odgovore. Vesela sem, da vam moja vprašanja niso nadležna.

Zato za zaščito zob še tole vprašanje : ali bi žvečenje žvečilnih gumijev za otroke, ki so brez sladkorja (npr. Orbit), koristilo pri preprečevanju nastanka kariesa?
Ker si otroci v šoli ne umivajo zob, imajo pa kar tri obroke, sem mislila sinu dati s sabo tak “zoboljuben” žvečilni gumi za po jedi.

Lep pozdrav!

Spoštovana LiLi,

“zoboljubnost” žvečilnih gumijev je, žal, le marketinška poteza proizvajalcev in žvečilnega gumija ne moremo všteti v preventivo.
Vsekakor je bolje, da otrok žveči žvečilni gumi brez sladkorja oz. takega, ki je slajen z umetnimi sladili.
Po jedi je normalen padec pH-ja, ki pa se z delovanjem sline kmalu po jedi uravna oz. se ponovno dvigne. Žvečilni gumi pri tem nima nobene zveze, res pa je, da se z žvečenjem poveča izločanje sline, ki fiziološko izpira zob.
Pri dolgotrajnem žvečenju lahko pride do bolečin v čeljustnem sklepu in do zmanjšanega izločanja sline. Brez panike – do tega pride pri res dolgotrajnem, večurnem žvečenju dan za dnem. Če boste sinu dali 1 žvečinli gumi dnevno, ki ga bo po primernem času zavrgel, prav gotovo ne bo nobene škode.
Vsekakor pa bi vašemu fantku bolj koristilo ščetkanje zob po vsakem obroku pa čeprav v lastni režiji (mogoče bi se lahko dogovorili z učiteljico in ji pojasnili njegove težave).

New Report

Close