Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Žur ob rojstvu otroka

Žur ob rojstvu otroka

Živijo! Mene pa zanima, kaj si ve, novopečene mamice, mislite od žurke za rojstvo otroka? Dokler nisem prepričana, da bo vse v redu z dojenčkom in z mano, prav nočem slišat nič od žura, kje bodo praznovali in kako bodo zaklali prašiča. Kot, da je to glavna skrb. Še najbolj mi pa gre na živce, ko me potem sprašujejo, kdaj mislim rodit, da si bodo lažje splanirali termin!? Kot, da lahko sama določam kdaj bo rojstvo!

Ja, krasno, da jim moraš povedati datum poroda, da bodo lahko organizirali žurko! Bodi no vsaj toliko uvidevna, da boš rodila v petek ali v soboto, prav? Hec, seveda. Imaš prav, nikar se ne obremenjuj z žurko, ti se skoncentriraj na porod, nase in na otročka. Ostalo prepusti drugim, naj počnejo pred tem, med tem ali po tem karkoli se jim zazdi. Ti boš pa že praznovala vsak dan sproti, ko boš srečna mamica! Edino za moža bi bilo lepo, da ne bi bil ravno mrtvo pijan, ko bo prišel na obisk v porodnišnico…

Praznovanje ob rojstvu otroka je v navadi samo pri nas v SLO in v nekaterih drugih EU državah, v preostalem svetu pa imajo praznovanje prej ali kasneje po rojstvu – vsaj 1 mesec kasneje. V nekaterih drugih, manj razvitih državah pa celo 3-6 mesecev po rojstvu. Za to je krivo dejstvo rizičnosti poroda in višja smrtnost zaradi slabih razmer.
V Kanadi, Braziliji,… pa imajo recimo praznovanje samo ženske, in sicer še pred rojstvom (babyshower), to je po mojem mnenju bolj koristno, saj je to njen čas, da se pripravi na rojstvo, obenem pa pridobi izkušnje drugih mamic.
Žival pa žrtvujejo samo v Islamu – meso potem razdelijo na 3 dele – družini, revnim in za praznovanje rojstva.

Žal pa nekateri primeri vodijo do ekstremov, sploh pri nas v Slo., ko smo v EU v vrhu pri porabi alkohola. Poznam žalosten primer, ko se je fotr po proslavi svojega prvorojenca alkoholiziran odpravil domov, potem pa ob prometni nesreči izgubil nogo.

Po mojem je prav, da se otroka nazdravi, ko se ve, da sta oba zdrava in preskrbljena. Veljati pa bi moralo, da je pravi mož tisti, ki se ga odgovorno napije in ne tisti, ki prvi obleži.

Tudi meni ne gredo v račun ti slovenski običaji – vse se mora zaliti z alkoholom. Ja sej je lepo, da se povabi na pijačo ali dve in se čestita to je pa to 🙂

“Ne obstaja psihiater ki bi vam pomagal tako kakor pes, ki vam poliže lice.«

Moj je povabil prijatelje na pijačo en teden po rojstvu. Najoprej se mora otrok roditi, potem pa se vabi.

meni osebno se najbolj glupo zdi to, da je to kao žur ob rojstvu otroka, v bistvu pa, če kaj, je to največkrat ali pijanica ali pa žurka potem, ko pride mamica z otrokom domov, in je vse na njenih plečih – pripravit narezek in pospravit in vmes še animirat in strečt. tovrstnih zgodb sem namreč slišala preveč – mamica je prišla domov, pa je morala najprej pospravljat, ker je očka en teden pil doma in je bila bomba v stanovanju, ali pa so prvi dan navalili vsi sorodniki in prijatelji, jih je stregla, potem pa še pospravila za njimi.
tako proslavljanje nima veze ne z otrokom, niti z mamico, ampak zgolj in samo z očetom, če se ga udeleži, in čeprav morda zvenim zadrto, mislim, da odgovoren očka, ki ve, kaj pomeni rojstvo, ne bo zganjal takih bedarij. ja, naj gre na eno pijačo s taboljšim kolegom, naj se z mamico dogovori za eno malo fešto (pa ne manj kot mesec po porodu).
sicer pa vsakomur svoje. če je odnos ok, se bo menda, ne glede na to, kako se bo proslavilo, prej kaj dogovorilo – menda imam mamica tu kaj več vrednosti kot samo to, da naj za boga milega pravočasno pove, da bodo tistega prasca odrli.

Pri naši klapi je nekako v navadi, da se povabi na kako pijačo dan po rojstvu (največkrat kar domov, ker nas spet ni toliko), je pa vsem nam logično, da ne razmečemo ravno cele hiše, pa tud očka potem pospravi tiste kozarce in vse preden prideta mami in dete iz porodnišnice. Potem ko so enkrat vsi doma, se da pa mir vsaj kake 14 dni – 3 tedne. Ne vem no pa še nihče se ni tako zelo napil da bi bil potem kak problem pa da nebi mogel it sam (peš/taxi) domov. Meni je to lušten običaj. Seveda v primeru, da ma očka poštimano v glavi in da ne pusti bombe za prihod domov.

Moj je domov povabil nekaj kolegov in sosedov. To je bilo v petek zvečer. Potem pa je dva dni pospravljal (pa ne od žurke), ker jaz en mesec pred porodom nisem mogla več pospravljati…

Tako sem jaz prišla v tipi topi pospravljeno stanovanje, obiskov pa ni bilo en mesec, ker sem jim pač rekla, da ne sprejemam firbcev prvi mesec.

Moj je povabil v bližnji lokal, za narezek je poskrbel sam.
Nisem imela nobenega dela. Domov je prišel trezen, ker ne pije veliko. So pa se lepo imeli, ker je en prijatelj prinesel kitaro in so uživali v prepevanju pesmi.

Poznam pa primer, ko je ne ata povabil družbo domov in je nekdo pokozlal belo sedežno in preprogo. Slabo pa mu je postalo po rdečem vinu…

Pri nas je v navadi, da se po rojstvu naredi konkretna zurka. Za vso zlahto in prijatelje. In tako je bilo tudi pri nas. Jaz sem seveda takrat pocivala v bolnici, mi na kraj pameti ne bi padlo, da bi tudi prst dvignila zaradi tega, kaj sele stregla in cistila ali animirala kogarkoli. Prisla sem v cisto bajto domov. Seveda se jih nekaj tudi napije, obicajno pa le nazdravi s par kozarci, kaj poje in cas nameni druzenju ob veselem dogodku. Nic narobe, ce mene vprasate.

no, če je pri vas tako, kot opisujete, potem krasno. vsaka priložnost za praznovanje je lepa =) lepo bi bilo, če bi se vsi znali tako dogovoriti, da vsem paše.

osebno pa priznam tudi, da bi bila, če bi se šli kakšno praznovanje, zelo vesela, če bi tudi mene “počakali”, ampak seveda ne zato, da bi samo stregla, ampak da bi res vsi skupaj na kratko proslavili. to me je ravnokar prešinilo. seveda le v primeru, da bi se šlo vabit skupne prijatelje ali pa družini, mojo in njegovo… če bi bili le njegovi kolegi, potem pač ne, tisto bi bila pa kvečjemu vesela, da bi se imeli oni lepo in uživali. samo imam občutek, da on nima kaj prida plana kaj delat 😀

sicer pa se mi zdi glavno, da se očka in mamica dogovorita, da je obema ok, pa kakorkoli in karkoli že je potem. potem je to res pravo praznovanje čudovitega dogodka 🙂

jaz vem za primer, ko je en polil rdeče vino po tleh, frišni oče pa ga je pobrisal s taščinim maltežančkom…

🙂 moj mož je asocialen, včasih mi to prav pride 🙂

New Report

Close