žrelo-bezgavke-mononokleoza
Pozdravljeni.
Povsem nepričakovano sem se zbudila z otečenim vratom. Povečane bezgavke niso bile posledica prehlada, angine, vnetja ušes ali sinusov,…
Ali je kdo že slišal za primer MONONUKLEOZE (žlezne mrzlice) brez vročine?
Ali se je komu pojavila oteklina na vratu pred vročino in bolečino v žrelu?
Naj še povem, da že dolgo nisem več najstnica (za katere naj bi bila značilna ta bolezen, ki ji pravijo tudi bolezen poljuba) in nimam več mandeljnov (mogoče zato nimam vnetja grla in vročine).
Imam pa majhnega otroka, ki me potrebuje… (in me “poljublja”)
Vesela bom vaših odgovorov, saj je druga možnost (LIMFOM) precej temnejša, do rezultatov (izvidov) pa je še dolgo…
Hvala za pomoč.
Draga Sue,
Ne bodi tako crnogleda! Bolece grlo z oteklimi bezgavkami brez visoke temperature je lahko tudi le znak viroze (npr adenoviroze). Ce te resnicno skrbi, je seveda najbolje, da se pogovoris s svojim zdravnikom. Ze osnovna krvna slika bo locila virozo od bakterijske infekcije. Sele takrat te bo zdravnica napotila na serologijo za Epstein-Barr virus. Za samo klinicno diagnozo pa je skoraj nujna prisotnost visoke temperature, oteklih bezgavk in faringitisa. Pogosta je tudi izjemna utrujenost.
Večina ljudi se z virusom okuži že v ranem otroštvu- infekcija takrat mine inaparentno, brez klinicnih znakov. Taksna infekcija pa nudi dozivljensko imunost. Osebam, ki v rani mladosti niso prisle v stik z virusom Epstein-Barr in se z njim srecajo kasneje, pa se infekcija klinično lahko kaze kot infekcijska mononukloza, v obliki nekaterih drugih klinicnih razpletov ali pa poteče brez omembe vrednih kliničnih znakov. Kdaj zbolis za to boleznijo je odvisno od tega, kdaj prides prvic v stik s tem virusom. Res je, da se to ponavadi zgodi enkrat v adolescenci, ko smo veliko med ljudmi, ni pa nujno.
Joj, ne me spomniti. Imela sem infekcijsko mononukleozo ali Fajfarjevo bolezen. Tako so mi takrat dejali. Bila sem stara 17 let in po nekaj letih neuspelih preiskav, mi je bolezen butnila ven. Zatečene bezgavke kot bi imela mumps, vrat, obraz je bilo vse eno, zadaj na tilniku sem imela za krompir debelo bezgavko (do takrat nisem vedela, da so tudi tam). Nič prijetno. Jesti nisem mogla ničesar, dihanje je bilo izredno oteženo, utrujena sem bila nepopisno, glede temperature pa le toliko, da mi ni narasla več kot 37,4 in nikoli padla pod 37,0. Bila sem hospitalizirana za dobra dva tedna in obiskovale so me horde študentov, ker ta bolezen ni ravno pogosta. No, vsaj takrat so mi tako rekli ali pa jim je služilo bolj za izgovor, da me je pretipalo toliko rok.
Vendar črne misli res daj na stran. Dokler ti ne potrdijo tega se nima smisla obremenjevati. Je pa baje tako, da ko jo enkrat preboliš je konec in res pojavi se tja do 30 leta. Tako mi je razložil oddelčni zdravnik.
Veliko zdravja in lep pozdrav,
Petra