Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Žrelnica-sinusi

Žrelnica-sinusi

Fantek bo star 3 leta. Približno 1,5 leta ima večinoma zamašen nos, ob prehladih bolj. Ušes ni imel nikoli vnetih, angino enkrat, bronhitis v zadnjem letu 3krat-bili tudi na inhalacijah. Fantek je pretežno dihal skozi usta, nos čistimo večkrat dnevno s fiziološko. Je alergičen na pršico in jajca. Ima vidno poudarjene podočnjake.

Na ORL dobili sledeči izvid.
Status: otoskopsko sluhovoda prazna, bobniča rožnata, siva, nekoliko retrahirana, nos spredaj prehoden, tekom pregleda fantek diha na usta. Usta bp. Žrelo rožnato. Nebnici med lokoma. V epifarinisu adenoidno tkivo. Vrat prost.

Čez nekaj dni smo šli na preiskavo sluha in kontrolo.
Izvid:
Deček večinoma diha na usta. Danes opravil ADG, ki je desno med 25 in 30 dB, levo me 30 in 35 dB. Timpanogram desno med B in C, levo B.
St.ORL:
Otoskopsko oba bobniča rožnata, nekoliko retrahirana, motna. Nos spredaj brez otekline. Usta bp. Nebnici med lokoma, žrelnice tokrat ne morem oceniti.
Mnenj: Svetujem odstranitev žrelnice ter miringotomijo z ev.vstavitvijo TC.

Pol leta po teh izvidih pa je stanje sledeče: Nosek ob prehladih zamašen, tudi drugače čistimo s fiziološko. Več mesecev ga opazujem kako diha med spanjem in opažam, da spi z odprtimi usti, diha pa skozi nos ali pa vdihne skozi nos, izdihne pa skozi usta. Sem v dvomih, če nima otrok težav s sinusi, ker ima skoraj vedno podočnjake in imam občutek, da ga zanaša sploh, ko je bolj prehlajen.
Menite, da bi bilo smiselno opraviti še en pregled pred januarsko operacijo žrelnice-če je sploh še povečana, in pa da bi preverili, če je kaj narobe s sinusi?
Ne vem kako zgleda pred posegom-predvidevam, da se otroka vse še enkrat pregleda, ali se kar reže in konec.
Sicer je fantek veliko prehlajen (vrtec), ušesa nikoli vneta.
Prosim za mnenje.

Spoštovani!

Pred operacijo (ob sprejemu) se otrok pregleda in tudi kontrolira sluh. Če je vse v redu, se neredko operacija odpove, vendar kar ste napisali, ne izgleda da je tako. vtakšnih primerih problem niso sinusi ampak prehodnost nosu.

LP IB.

V prvem izvidu je navedeno, da je nos prehoden, čeprav je imel takrat tudi zamašenega. Torej je za zamašenost nosu res vzrok žrelnica-pa saj žrelnica je če prav vem bolj v grlu, ne v nosu?! Menite, da bi bili podočnjaki zaradi povečane žrelnice?

Še to, iz izvida mi nič ne pove kaj je s sluhom. Kaj so te oznake b, c?

Spoštovani!

Žrelnica je tik izza nosne votline, torej če je povečana, otrok ne more dihati skozi nos (skozi usta lahko).

Izvid kaže da je sluh slabši, oznake C in B pomenijo v tem primeru, da ni vse v redu. Normalno je A (to so oznake za prezračenost srednjega ušesa – oziroma meritev tega).

LP IB.

Pozdravljeni!

Hči je stara 3 leta.Ker ima zelo povečane mandlje in pogoste prehlade,tudi težave z dihali(3krat v pol leta pljučnica in vedno potrebovala kisik) tudi bronhitis,vedno pri spanju smrči in imam občutek da z težavo diha,nas je naš pediater poslal na ORL.Tam mi je po pregledu svetoval operacijo.In sicer rekel je mandljev in sinusov.Nekateri pa pravijo da je mislil žrelnico.Naš izvid pa je bil naslednji:
Bobniča sta siva,rahlo uleknjena.Sluznica nosa rožnata,septum rahlo zvit.Mandlji hipertrofični, kronično vnetno spremenjeni.Epipharynx:povečane vegetacije.Na vratu rahlo povečane bezgavke.
Svetujem tonziloadenoidektomijo.
Ugotovljene diagnoze:
Hipertrofija tonzil in žrelnice, kronični tonzilitis.

Zanima me torej kakšna operacija nas čaka in seveda česa?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

New Report

Close