Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija žrelnica, bezgavke pri otroku

žrelnica, bezgavke pri otroku

Spoštovana gospa pediatrinja

Sin 4 leta in pol je po izgledu popolnoma zdrav, živahen, normalno se prehranjuje in opravlja svoje aktivnosti. Včasih, v zgodnejšem obdobju je prebolel kakšno angino, ki smo jo uspešno pozdravili z antibiotikom, včasih pa tudi kakšno “dnevno” virozico z rahlo povišano temperaturo in pordelim grlom, zadnjo npr. pred več kot mesecem dni, vendar nismo obiskali zdravnika, saj je trajala temperatura samo en dan ( je pa njegova pediatrinja enkrat že omenila, da ima povečano žrelnico in da bi jo bilo potrebno odstraniti, vendar se do sedaj za to še nisva odločila, saj praktično ni bil nič bolan, pa tudi zdravnica ni o tem nič več govorila).
Takrat sem tudi čisto slučajno na vratu obojestransko zatipal nekako štiri, kot grah ali fižolček velike bezgavke. Te se v tem času (1 mesec) niso povečale in prebral sem, da so to bezgavke normalne velikosti (?) in da se jih običajno tipa pri vseh majhnih otrocih. Pred približno 14 dnevi sem opazil, da je sin začel med spanjem močno smrčati, posebej še takoj ko zaspi. Običajno se je smrčanje pojavljalo vedno ko je bil bolan (vnetje grla) in je sčasoma prešlo, oziroma ni bilo tako izrazito, sedaj pa je bolj ali manj prisotno skoraj vsako noč. Res je tudi, da v teh 14 dneh tudi malce pokašljuje (produktiven kašelj), pa tudi nos je potrebno sem ter tja obrisati, kar mogoče le kaže na nek blag infekt. Bega pa me jakost smrčanja, saj je močno, oziroma takšno kot ob vnetju grla – žrelnice, čeprav ni videti nekih izrazitih znakov vnetja (razen zelo poredkega pokašljevanja in smrkanja), res pa je da ima občasno zelo neprijeten vonj iz ust (kljub umitim zobem) in belo obložen jeziček zadaj.
In sedaj moje vprašanje, oziroma strah, ki se mi poraja, ker poznam kolega, katerega sin je v zgodnjem otroštvu prebolel limfom (bezgavk v žrelnici) in je bil prvi znak, da se nekaj dogaja ravno smrčanje, ki prej ni bilo prisotno. Ker me skrbi in me je tovrstni strah pričel begati, ne želim pa delati panike in otroka s takimi “idejami” voziti k pediatru, saj praktično ne kaže nobenih resnih znakov (npr. temperature, neješčnosti, nerazpoloženosti…), se obračam na vas s prošnjo za vaše mnenje, ali obstaja možnost da bi se pričetek takšne bolezni kazal tako brez izrazitih znakov kot sedaj pri sinu, oziroma kakšni so znaki in kako se kažejo, če gre res za tovrstno bolezen ter v katerem primeru bi morali otroka peljati na pregled.
Vnaprej hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!

Spoštovani Tomaž 1973,
bezgavke so vedno povečane pri vnetjih. Otrok, ki ima praktično stalno, lahko rečemo kronično vnetje nosu in se mu kar naprej nekaj izceja iz noska, ima tudi stalno tipno povečane bezgavke.
Če iz spraševanja ugotovimo, da je torej otrok stalno prehlajen oz. preboleva infekt za infektom (npr. vsak mesec), potem so te bezgavke v zvezi s tem. Saj vidimo, da se bezgavke počasi zmanjšujejo, v morda 3-4 tednim po prebolelem infektu. In če vmes ponovno zboli, se ponovno povečajo, tako imate občutek, da so stalno povečane.

Otrok, ki ima povečano žrelnico in izcedek iz noska, običajno tudi smrči. Diha z odprtimi usti in ima nekakšen nosni govor.

Limfom se običajno kaže s povečano bezgavko/bezgavkami. Samo smrčanje zanj ni značilno, razen v primeru, da je bila tudi žrelnica povečana. Vendar bezgavke pri limfomu rastejo hitro in drugače, kot jih vidimo pri vnetjih.

Svetujem, da vas pregleda specialist otorinolaringolog (samo on namreč lahko pregleda žrelnico tako kot je prav). Kri ste verjetno tudi oddali, predvidevam, da je bil izvid v redu.

Medtem pa zdravite nosek, s fiziološko, ob obilnejšem izcedku pa tudi Operil P 3-4x dnevno do 7 dni, da preprečite oteklino nosne sluznice in žrelnice, ki potem zapre Eustahijev hodnik, to pa povzroči izlivno vnetje ušesa, vnetje bobniča, slabši sluh, v končni fazi pri kroničnem vnetju pa tudi slabši govor zaradi slabšega sluha in anatomskih razmer v žrelu.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close