Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Žrelnica

Žrelnica

Pozdravljeni
Moj 3,5 letni fantek ima od zadnej viroze grozne težave z spanjem
Otrok ima ponoči dihalne premore ( do 15 sekund) spi z odprtimi usti iz katerega gleda jeziček (diha večina pa skozi nos), smrči, se non stop prebuja in joče.
Pediatrinja nam je dala redno napotnico in naročeni smo na pregled žrelnice šele decembra. To je pa je za nas zelo predolga doba saj smo ob spanec jaz in otrok že lep čas, otrok se ne spočije in vidi se da je nekaj narobe.
Pediatrinja naj hitre napotnice noče dat, saj pravi da se mora tako in tako počakat 2-3 mesece po virozi da se vidi realno stanje žrelnice in da je ni potrebno prehitro odstanit.
Jaz pa bi res želela vsaj pregled in da se vidi ali je žrelnica tisti problem ki fantku dela ponoči tako hude težave da ne more spati. Lepo prosim za vaše mnenje, oz. kakšen kontakt kjer bi prišla lahko prej na vrsto kot na orl kliniki in na metelkovi kjer je čakalna doba 6 mesecev
pripravljena sme tudi plačati za pregled, saj noči postajajo nočna mora
hvala vam za pomoč

Spoštovani,

zastoji dihanja med spanjem lahko povzročijo padec zasičenosti krvi s kisikom, kar je škodljivo za možgane. Otrok je zato tudi podnevi zaspan, utrujen. Kadar nismo prepričani o zastojih dihanja, se v nekaterih primerih opravi še poligrafija spanja. Pogosto pa starši na pregled prinesejo video posnetek otrokovega spanja z zastoji dihanja, da o diagnozi ni več dvoma.

V vašem primeru je res potrebna čim prejšnja operacija – odstranitev žrelnice in mandljev.  Samoplačniška operacija brez čakalne dobe, z najsodobnejšo opremo je možna v Sanatoriju MD medicina, Ljubljana.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

ponovno pozdravljeni

Potrebujem vaše mnenje. Kot sem že zgoraj pisala je naš fantek že skoraj 4 mesece bolan, pa se pozdravi in ponovno zboli za “virozo”
verjetno se mu je zato povečala žrelnica in z njo vse težave ki sem jih zgoraj opisovala.
Pred 10 dnem je naš fantek ponovno zbolel zato sem ga peljala na pregled k drugemu pediatru. Tam sem mu opisala naše težave (fantek je ponovi težko dihal in komaj prišel do sape, imel je težave skozi usta in tudi skozi nos;) zato je pediater rekel, naj še poskusimo z Nasonex sprejem, da to tudi zmanjšuje žrelnico. je to res?
moram rečti da se je po 2 nočeh res stanje malo izboljšalo, ker se tiče nosa je pomagalo, za žrelnico pa ne morem rečti.
zanima me ali naj še uporabljam ta sprej? 1 teden sem mu dajala 2x na dan, sedaj pa mu dam samo še zvečer
bojim se da mu ne bom poškodovala sluznice ali kaj drugega, kot sem prebrala v navodilih
hvala vam

Spoštovani,

le nadaljujte z nosnim glukokortikoidom – 1×1 vpih v nosnici – naslednja 2 ali 3 mesece. Super, da mu je olajšalo težave. Zdravilo je varno in preizkušeno. Pri težavah, kot jih ima vaš otrok, si ravno želimo stanjšanja sluznice (in zmanjšanja žrelnice) – tega pa se nekateri starši bojijo. Če se bo dihanje normaliziralo in bo tudi imel zaprta usta, morda op. ne bo potrebna.

Vendar je učinek nosnih glukokortikoidov šibek. Na povečane mandlja pa nimajo učinka.

V primeru, ima otrok premore dihanja, ki trajajo več sekund, ali se celo večkrat prebuja, je to tako, kot bi se vsako noč dušil. Moten je razvoj možganov, ker upade nivo kisika v krvi. V tem primeru je dobro čimprej odstraniti žrelnico (po presoji zdravnika velikokrat tudi mandlje).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

obračam se na vas, ker sem zaskrbljena in obupana mamica skoraj 4 letne punčke, ki jo od jeseni do spomladi spremlja kašelj.

Vse se je začelo lanskega oktobra. Začelo se je s smrkanjem (iz noska ji ni teklo, ampak se je samo slišalo, da je poln sluzi) in končalo s kašljem, ki je trajal približno 3 tedne, nato pa je kakšen teden minil brez kašlja, nakar se je zgodba ponovila. Lansko leto je bila v domači oskrbi, zato kašlja ne morem povezovati z dejstvom, da je letos prestopila prag vrtca. Težave s kašljem so se letos začele že na začetku septembra in trajale vse do prejšnjega tedna. V vrtcu je bila odsotna 3 tedne. Obiskali smo pediatra, ki pa ni pokazal nobene zaskrbljenosti in nas poslan domov brez kakršnokoli zdravil. V 3 tednih smo ga obiskali dvakrat. Doma smo Izvajali inhalacije, pred spanjem smo ji na prsa dajali obkladke prepraženih kamilic, ves čas nudili čaj.  Trudimo se na vse načine, da bi ji pomagali in se kašlja znebili, vendar je vse vse zaman, saj je punčka po tednu dni zopet začela kašljati.

Skrbi me, da se bo letos ponovila zgodba in bomo celo jesen in zimo prekašljali. Bojim se, da je s punčko kaj narobe, saj se mi ne zdi normalno, da ves čas kašlja, saj zanjo lepo skrbimo in nima nobenih drugih težav. Sem popolnoma obupana in počutim se tako brezmočno, zato vas naprošam za nasvet, O kašlju sem veliko prebirala na raznih forumih in le-tega največkrat povezujejo z alergijo/astmo ter da je kašelj včasih lahko povezan s preveliko žrelnico. Ali mislite, da bi lahko bila vzrok žrelnica? Ali povečano žrelnico pediater vidi z običajnim pregledom? Ali je normalno, da punči nikoli ne teče iz noska? Nosek ji čistimo z fiziološko in operilom.

V upanju, da mi boste lahko nekako pomagali, vas lepo pozdravljam.

Spoštovani Ali111,

otroci prebolijo približno 10 virusnih okužb zgornjih dihal na leto, katerih simptom je tudi kašelj. Kašelj nastane zaradi poškodbe sluznice žrela, grla in sapnika (ki jo povzročijo virusi)in zaradi čiščenja goste sluzi. Sluz nastaja v nosu, sinusih, na žrelnici, v grlu in v spodnjih dihalih. Sama velikost žrelnice pri tem niti ni tako pomembna – bolj stalna vnetja. Pri boleznih povečane oz. pretirane odzivnosti sluznice na draženje je kašlja še veliko več (astma, kronični bronhitis).

Odpornost poskušajte zvišati z rednim gibanjem na prostem in redno telesno dejavnostjo, dodatkom vitaminov C in D ter cinkom.

Poleg vlaženja nosu s fiziološko po kapljicah, pravilnega izpihovanja nosu (na vsako nosnico posebej – ob zatisnjeni drugi nosnici) svetujem še uporabo nosnega kortikosteroida za vsaj 2 meseca – izda se na recept, predpiše ga lahko pediater.

Niste napisali, kako je z ušesi in sluhom. če še niste opravili ORL pregleda, vam to svetujem – pregled nosu, endoskopija nosu za ugotovitev velikosti žrelnice (če bo deklica sodelovala), timpanogram, morda tudi ADG -meritev sluha.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,
zanima me, če je lahko simptom povečane žrelnice tudi kašljanje? Se žrelnica poveča tudi zaradi alergije ali astme? Lepo prosim še za opis postopka operacije žrelnice oz. mandeljev (se to dvoje izvaja skupaj oz. kakšna je razlika?)? To se naredi skozi usta s posebnim instrumentom? Kako se zaščiti otrokove zobe? Žrelnico se izreže? Kakšno funkcijo ima sicer sama žrelnica?
Najlepša hvala za odgovore.

Spoštovani vprašanja,

Žrelnica je del Walderjevega limfatičnega obroča v žrelu, kjer se limfociti seznanijo z alergeni in mikroorganizmi in se nato specializirajo. Sem spadata še mandlja, jezična tonzila, tubarni tonzili in limfatični folikli na stranskih stenah in na zadnji steni žrela. Veliko infektov in alergija ter dedna nagnjenost so vzroki povečane žrelnice. Povečana žrelnica ovira dihanje skozi nos in posledica je smrčanje, ovira tudi prezračevanje zaradi pritiska na ustji Evstahijevih tub. Stalno vneta žrelnica prav tako onemogoča prezračevanje ušes, ker se vnetje širi na Evstahijevi tubi in tudi na srednji ušesi – posledice so stalna akutna vnetja ušes ali kronično izlivno vnetje ušes s slabim sluhom, slabo delovanje Evstahijevih tub, posledične retrakcije bobničev – nepovratne strukturne spremembe bobničev.

Kašelj nastane zaradi poškodbe sluznice žrela, grla in sapnika (ki jo povzročijo virusi)in zaradi čiščenja goste sluzi. Sluz nastaja v nosu, sinusih, na žrelnici, v grlu in v spodnjih dihalih. Sama velikost žrelnice pri tem niti ni tako pomembna – bolj stalna vnetja. Pri boleznih povečane oz. pretirane odzivnosti sluznice na draženje je kašlja še veliko več (astma, kronični bronhitis).

Žrelnico odstranjujemo pri:
– oviranem dihanju skozi nos
– zaradi kroničnega izlivnega vnetja ušes ali strukturnih sprememb bobničev ob nredelovanju Evstahijevih tub (retrakcijski žepi, adhezivno vnteje, luknjice bobničev)
– zaradi ponavljajočih se akutnih vnetij ušes

Mandlja skupaj z žrelnico odstranjujemo pri:
– zastojih dihanja med spanjem zaradi zelo velikih mandljev
– ponavljajočih se angin ali peritonzilarnih abscesov
– sindroma periodičnih vročic (PFAFA).

Žrelnica leži za in nad mehkim nebom (ali za nosom); pri odstranitvi odmikamo mehko nebo, z ostrim inštrumentom jo odrežemo oz. postrgamo. Mandlja ležita med nebnimi loki in ju z ostrimi inštrumenti odluščimo iz ležišč. Oboje se naredi skozi usta, ki jih držimo odprta s posebnim odpiračem, ki je prevlečen z mehko plastiko. dpirač se opre na podočnike in kočnike in če je kakšen od teh zob kariozen (nezdravljen), se lahko tudi okruši. Na sekalce se ne opiramo in jih tudi ne ščitimo, saj tu ne operiramo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni!

Spoštovani,

Potrebovala bi vaše mnenje namreč moja 6letba hčerka je zdrav otrok antibiotike do zdaj ni pokusila. Njena težava je bila bol ne jasno izgovorjavo šumnika ter r ortodontka je sumila da ima priraščen jeziček zato so jas napotili na ORL. Zdrvnica ki jo je pregledala je odkrila da ima naša punca otečeno žrelnico. Zdravnica predlaga odstranitev žrelnice tudi napitnico že imamo. Vendar jas sam skeptična glede tega otrok je poplnoma zdrav bres težav res neni rada po nepotrebnem iskala dodatne težave in ji povzročala bolečine.

Kaj vi menite je potrebno odstranitev žrelnice če je otrok zdrav in nima nobenih težav razen govorno?

Hvala

Lp,.

 

 

 

Pozdravljeni,

popolnoma razumem vaše skrbi. vendar težave z izgovarjavo sičnikov in šumnikov kažejo na morebiten slabši sluh. Za začetek lahko začnete zdravljenje z nosnimi glukokortikoidi (vsaj 2 meseca 1×1 vpih v nosnici).

potreben bo ORL pregled z

– otomikrospijo bobničev

– endoskopijo nosu, da se ORL specialist in tudi vi prepričate o velikosti žrelnice, saj jo boste videli na ekranu,

– timpanogram (da se vidi delovanje Evstahijevih tub, na kateri lahko škodljivo vpliva žrelnica)

– ADG – meritev sluha.

Potem se skupaj z ORL specialistom pogovorite o ustreznem zdarvljenju, da punčki pomagamo.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

najprej lep pozdrav.  moj skoraj 4leta star sin ima težave z dihanjem ponoči in polnim noskom… ko sem ga peljala na pregled mi je pediatrinja svetovala iz jedilnika odstranit kravje mleko,to sma storila in ni bilo nič bolje. omenila pa je možnost povečane žrelnice. ampak iz dneve v dan se mi zdi slapše,ponoči se zbuja,diha skozi usta,ima slab zadah,po več sekund ne diha…. nevem več. 🙁 100 Hvala za morebitni odgovor. HVALA!!

Pozdravljeni,

glede na vaš opis gre za apnejo v spanju, zelo povečano žrelnico, zelo verjetno tudi mandlja. Potreben bo ORL pregled z endoskopijo noska – za prikaz žrelnice in oceno velikosti mandljev.

Svetujem

– dajanje nosnih glukokortikoidov v nosnici, to bo vsaj malo odprlo nos in zmanjšalo žrelnico, morda bo dihanje ponoči mnogo boljše.

– posnemite video otrokovega dihanja ponoči in si zapišitre trajanje premorov dihanja, da bo ORL specialist imel več podatkov

– v primeru nejasnosti v zvezi z zastoji dihanja svetujem poligrafijo spanja , da se izmeri njihov vpliv na saturacijo s kisikom

v primeru vztrajanja apnej v spanju bo potrebna operacija, odstranitev žrelnice in ev. še mandljev v spl. anesteziji.

 

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close