Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Žrelnica

Žrelnica

Spoštovana ga. Danica !
Mene zanima, v katerih primerih je nujna operacija žrelnice pri štiriletnem otroku ? Hvala in lp

Spoštovani!

Otroci v prvih letih prebolijo na leto tudi več kot pet okužb dihalnih poti, pa še vseeno pravimo, da so to normalno zdravi otroci. Večina teh okužb je omejenih na zgornja dihala, nos, žrelo in grlo. Pogost zaplet pri njih je posledično vnetje srednjega ušesa. Vzrok je v relativno ozkih dihalnih poteh, bujnem limfatičnem tkivu, kamor spadajo mandeljni in žrelnica, ter še “neizkušen” imunski sistem. V dobi mladostnika postanejo te okužbe in zapleti redkejši.

Nekoč so se zelo hitro odločali za odstranitev mandeljnov in žrelnice, kasneje pa so se pojavili dvomi, ker spadata oba organa v obrambni obroč, ki naj bi ščitil telo pred vstopom bolezenskih klic skozi nos in usta. Sedaj prevladuje mnenje, da naj bi prišla odstranitev v poštev le takrat, kadar je škoda večja od morebitne koristi. Otologi radi prepuščajo odločitev za operacijo pediatrom, ki otroka redno spremljajo. Če ima otrok več kot pet ali šest vnetij ušes ali angin v enem letu, spi z odprtimi usti ali smrči, je potrebno razmisliti o operativni odstranitvi žrelnice ali mandeljnov. Operacija je zelo kratkotrajna, pri otrocih jo napravijo v splošni anesteziji, bivanje v bolnišnici pa je le kratko, običajno tri dni. Otroci veliko lažje kot odrasli prenašajo operacijo in pooperativni potek; najhuje jim je, ker so ločeni od doma.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

Lepa hvala ga. Danica za odgovor ! Še to bi prosila : moja punčka je alergična na arašide in krišino ( s testi potrjeno ) Je sicer zdrava brez vnetij ušes ali angin, le otežkočeno je njeno dihanje skozi nos. Posebno so težave ponoči. Ko jo poslušam imam občutek kot, da bi zadrževala dih, potem pa lovila zrak. V nosek ji dajem fiziološko raztopino, vendar ne pomaga dosti. Ali bi poskusila z inhalacijo ? Navajam jo na spanje na trebuhu, kaj misliti ali bi bila v tem primeru potrebna operacija ? Ali se morda žrelnica sama z leti zmanjša
Lp in vse dobro !

Spoštovani!

Svetujem vam, da se najprej izogibate živilom, ki vsebujejo arašide in oreščke (prebrati morate deklaracije živil). Včasih dodajajo arašide živilu, ne da bi to vedeli.
Prav tako vam svetujem, da deklici ponoči ne dajete fiziološke raztopine. K nasvetu me navajajo lastne izkušnje, saj sem bila kot otrok enkrat v bolnici in dvakrat v zdravilišču. Najbolje pa boste občutili, kako čutimo nočno vkapavanje, če vam vaš partner med spanjem ali v polsnu vkapa nekaj kapljic v nos.
Če je le mogoče se z deklico čim več gibajte na “morskem zraku”.
Težave se lahko z leti ponavadi umirijo, pri nekaterih pa kasneje ugotovimo astmo.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Hvala ga. Danica !
Prav lepa hvala za vse odgovore in lp

Hčeri nikoli ne dajem kapljic v nos med spanjem!; vedno to storim pred spanjem in tudi zjutraj. Sinu smo na ta nači rešili žrelnico, saj je imel kot otrok v šestih mesecih kar šest vnetij ušesa. Fiziološko raztopino smo mu dajali celo 5x na dan in pomagalo je. Z vnosom fiziološke raztopine hči lažje izloči nosne izločke. Zanima me, zakaj ne priporočate fiziološke raztopine, četudi ima poln in zamašen nosek in ji s tem olajšam prehod zraka?

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Proti fiziološki razstopini nimam prav nobenih nasprotujočih razlogov. Menim pa, da je namesto pogostega vkapavanja v nosnici potrebno dodati na primer vlaženje zraka v prostoru, čim daljše dopustovanje ali bivanje ob morju, iskanje vzrokov za morebitno manjšo imunsko odpornost (prehrana)in preverjanje ali gre morda za alergijski odziv.

Lepo vas pozdravljam in vam želim zdravo in ustvarjalno življenje.

Danica

New Report

Close