Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja zrcalne slike pri kliničnem psihologu

zrcalne slike pri kliničnem psihologu

Spoštovani!

Pred letom dni sem moral obiskati klinično psihologinjo zaradi rezultata testov vojaškega nabora. Tam mi je pokazal kar ducat zrcalnih slik. S tem mislim slike, ki nastane tako, da na sredino papirja kapnemo črnilo, nato pa ta list prepognemo po polovici in zapremo skupaj. Mislim, da obstaja prav poseben izraz zanje. Te slike so se meni osebno zdelo kar precej perverzne, saj so me asociirale večinoma na žensko mednožje. Ker nisem hotel izpasti pokvarjeno, sem to zamolčal in sem rajši govoril vse drugo. Ko sem govoril to vse druge, se mi je zdelo, da sem izpadel precej otročje. Sedaj me pa zanima, kaj naj bi povedal normalen odrasel človek. Omenil to, na kar sem jaz mislil ali to zamolčal. Kaj je pravilno?

Hvala za odgovor in lep pozrav.

Spoštovani Em,
če bi objavil navodilo, kakšen naj bo običajen odgovor na posamezno podobo,bi test izgubil svojo diagnostično vrednost.

Spoštovani!

Malce več zadev me zanima v zvezi s tem. Kakšni pa so običajni odgovori na posamezne podobe? Ali kandidati omenjajo spolne organe ali ne? Kako to vpliva na oceno posameznika?

Lep pozdrav!

Mislim, da je človek spraševal o korektnosti svojega ravnanja glede odgovorov in ne o sami korektnosti odgovorov. 🙂

Spoštovani Em,
pri tem testu ima vsak odgovor svoj diagnostični pomen, tako odgovori s seksualno ali kako drugo vsebino.

Spoštovani No name.
Diagnostična vrednost testa je v tem, da testirani odgovori, tako kot meni da je prav z njegovega stališča in če nečesa ne pove je to tudi diagnostična kategorija.

Spoštovani g. Rejec.

Zakaj nekdo, ki se ga testira, ne bi smel zvedeti za oceno? Oz. zakaj ne bi v tem primeru gospodu odgovorili na vprašanje, kaj običajno testirani govorijo o prikazani podobi in kaj ne? Zakaj ne bi smel vedeti, kakšen vtis daja s svojimi odgovori in kakšen ne?

Zakaj se o tem ne bi smelo govoriti oz. testirancu povedati, razložiti rezultate in mu dati vpogled v sebe, v način razmišlanja (če to sploh to je), izražanja, razumevanja….

Zakaj ne?

P.S.

Sicer pa bi vam jaz osebno, gospod Em, odgovorila takole, da se jaz ne bi spraševala, kaj bi lahko moj odgovor, odgovor o asociaciji na žensko mednožje povedal psihologinji, ampak kaj pove psihologinji oz vam to, da ste resnično asociacijo zamolčali.

Poglejte, nabor je bil recimo da še v puberteti ali pa nekje tam, moški ste oz. ste bili fant, meni se ne zdi nič čudnega, če ste dobili asociacijo na ženske dele telesa. Zakaj se zdi to vam?

Spoštovani g. Rejec, popravite me, če grešim, prosim….

Spoštovani Em…. Odgovori dajejo vpogled, o čem premišljuješ in ne razkriješ javnosti. Verjetno intenzivno premišljuješ o tem, kar je v tvojem življenju v tem trenutku velikega pomena, kaj te najbolj okupira. Premišljevanje o spolnosti je vsekakor vsesplošen pojav. Mene vse spominja na faluse, ko imam primankljaj v spolnosti. Vsaka interpretacija, še sploh, če jih je možno več, je zopet v smislu spolnega akta ali spolnih organov. In, po pravici, je zelo dobrodošlo, da vidim, kaj se mi plete po glavi, kar se včasih še sama sebi ne upam priznati. Zdravniki verjetno ugotavljajo še kakšne bolezenske znake, ki bi lahko ogrozile življenje drugega. Dati orožje v roke kar nekomu, ki v vsem vidi kri, ubijanje in mučenje, bi bilo malce riskantno, se ti ne zdi? Ne vem, če so ravno to tisti odgovori, ki bi odvrnili od podpisa sposobnostnega potrdila, a verjamem, da sama takemu človeku ne bi dala v roke niti plišaste žoge.

Spoštovani It,
seveda sme vsakdo izvedeti za svojo diagnozo, to izrecno navaja zakon o zdravstveni dejavnosti v členih, ki govorijo o pravicah in obveznostih pacientov in zdravnik je dolžan to spoštovati.Ko se bo Em oglasil pri svojem psihiatru bo za diagnozo in po potrebi širšo razlago tudi izvedel.Psihološki test je le del diagnostičnega procesa in lahko dopušča več možnih diagnoz.Končna opredelitev za katero gre je vedno naloga zdravnika, ki jo bo pacientu ne samo razodel ampak tudi razložil.In zdaj še odgovor na neposredno vprašanje:
PRI TESTU Z ZRCALNIM SLIKAMI SO VSI ODGOVORI PRAVILNI.Razlikovanje v posameznih odgovorih pokaže le osebnosno različnost med ljudmi.

Spoštovani
vaš odgovor je dobronameren, ne pa tudi natančen.Pomen enega odgovogra ni v samen odgovoru ampak v delu ,ki ga v celoto (kot v mozaik) ta odgovor prispeva.Tako je neka prepoznava lahko v enem primeru skladna z drugimi inz testa , v drugem primeru pa enak odgovor izstopa, kar ima spet svoj pomen.Pomwmbwn jw vedno ves mozaik.

New Report

Close