Najdi forum

Pozdravljeni,
naša devet mesečnica je bila prvič pri zobozdravniku. Opozorila me je, da ima zraščen jeziček. Po krajšem pogovoru mi je povedala, da so možne motnje pri govoru in možna operacija. Prosim za Vašo izkušnjo. Hvala.
sandra

sandra m i

operacija je cisto preprosta moj sin je bil operiran pri dveh letih. Hudo je blo samo ker je bil sam v bolnici.Istocasno so mu operirali tudi žrelnico

Jaz bom odgovoria iz izkušnje.
Moj sin je imel zraščen jeziček. To so me opozorili že v porodnišnici ampak so rekli, da če bo oz. ne bo imel težav pri hranjenju, potem pač ne bodo nič naredili. No, težav ni imel zato je res ostalo tako. Pri dveh letih, ko pa še ni nič govoril pa smo potem to uredili- dobil je anastezijo, 4 šive…. Jezička še kljub temu, danes, ko je star 10 let ne zna dvigniti na nebo- če mu to rečeš- glasove lepo tvori, pa ustnice si še vedno ne more oblizniti…. Motnja komunikacije izvira že iz njegovega avtizma- tako, da zaradi te operacije ni začel nič bolj govoriti- kot smo pričakovali (ker je pač pri tako majhnem težko govoriti o avtizmu).
Ko smo se po tem pogovarjali s kolegi, znanci o tem, sem izvedela, da ima zraščen jezik tudi moja prijateljica, pa sin od sinove vzgojiteljice… Oba sta starejša, nikoli jima niso delali nobenih posegov in oba govorita zelo lepo…Edino kar ne moreta storiti oz. kar je posledica tega je manj gibljiv jezik. Ampak res se jima pri govoru to nič ne pozna.
Pri sinu je šlo res za močno zraščenost. In zaradi njegove motnje- avtizem- tudi ni nikoli bil “vodljiv” v smislu da bi za tabo ponavljal karkoli. Zato tudi nisem mogla z njim delati vaj za razgibavanje jezička. Vendar pa mi je moja pediatrinja rekla, da se da dosti narediti tudi s tem.
Jaz načeloma sem proti posegom, če niso res nujni. In, če bi lahko razmigali jeziček, da bi pač opravljal svojo funkcijo brez operacije, potem sina ne bi dala operirati. Ker sedaj, ko gledam ta dva kolega- onadva nimata zaradi zaraščenega jezika nobenih težav.
Verjetno pa je vse odvisno od tega koliko je jezik zaraščen. Ne vem.

aja- no kar se še operacije same tiče. poseg je trajal vsega skupaj 10 minut in takoj smo šli domov.
vendar pa, če ni nujno potrebna obstaja tudi verjetnost, da se jeziček sam razmiga. ker- kaj pa vem- narkoze itd… če ni potrebno…. ampak to je moje mnenje

Sandra,

mnenja o operaciji so zelo deljena.
Sama sem mnenja, da je operacija potrebna le, če ima otrok zaradi zraščenega jezička (ki je posledica kratke podjezične vezi, s katero je jezik »pripet« na ustno dno) težave tako pri hranjenju (požiranju) in govoru (da ne izgovarja več glasov pravilno). Operacija je »skrajni izhod«. Mnogo se da narediti z tako imenovanimi razgibalnimi vajami. V tujini, npr. ZDA pediatri še ob rojstvu otroka z zraščenim jezičkom, staršem pokažejo določene vaje.
Pa tudi sama operacija še ne pomeni, da bo otrok potem npr. kar naenkrat začel govoriti pravilno.

Po drugi strani pa obstaja veliko otrok, ki kljub kratki podjezični vezi, nimajo težav in se vse glasove naučijo izgovarjati pravilno.
Poznam tudi veliko odraslih, ki imajo zraščen jeziček, pa nimajo pri govoru in hranjenju nobenih težav.
Res pa je, da oseba , ki ima zraščen jezik, ne more narediti določenih gibov z jezikom – npr. se oblizniti preko zgornje ustnice.

Torej – večina otrok ne potrebuje operacije. Po mojem mnenju – če se pojavijo težave – je potrebno najprej delati na gibljivosti jezika – operacija pa le v skrajni sili ali če so težave pri hranjenju (govoru) prevelike. Kot sem rekla se s samo operacijo, avtomatsko ne izboljša tudi gibljivost jezika.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (28-11-05 11:47)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Tudi moja ima zaraščen jeziček, vendar pri 2,5 letih normalno oz. nadpovprečno govori in besede lepo izgovarja in mislim da ne bo potrebna operacija.

New Report

Close